„demoHAMLET” concert SUBCARPAȚI de Moș Nicolae la Teatrul Național din Timișoara

„demoHAMLET” concert SUBCARPAȚI de Moș Nicolae la Teatrul Național din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Teatrul Național prezintă demoHAMLET. concert SUBCARPAȚI, duminică, 6 decembrie, de la ora 19.00. demoHAMLET începe în foaier, continuă în Sala Mare, în balcon, în stal.

08_resizeHamlet este, probabil, unul dintre cele mai încifrate și mai puternice texte ale lui Shakespeare. Este un text politic și social. Este, totodată, o poveste a omului nepregătit pentru confruntarea cu agresivitatea politicului și a socialului. ”A fi sau a nu fi, asta-i întrebarea… Mort sau viu: oare care este calea?”. Este o întrebare care răsună de 415 ani, de când Shakespeare a întrebat prin intermediul lui Hamlet. Piesa Hamlet  și-a păstrat actualitatea nealterată, replicile mustind de sensuri pe care niciun regim politic și niciun context social nu le-au putut relativiza.

05_resize”Acest text își regăsește necesitatea în prezentul societății noastre, iar Ada Lupu Hausvater, care semnează direcția de scenă, citește Hamletul shakespearian ca pe un manifest pentru normalitate, pentru dreptul oamenilor la fericire individuală, la libertate, la opinie liber exprimată și împărtășită”, arată Codruța Popov, secretarul literar al Naționalului timișorean. Cu demoHAMLET. concert SUBCARPAȚI, Ada Lupu Hausvater creează un preambul pentru spectacolul pe care Teatrul Național din Timișoara îl pregătește pentru primăvara anului viitor.

53_resize„Ideea montării lui Hamlet în imediata realitate mi-a apărut în momentul în care am făcut cunoștință cu Bean, înaintea unui concert Subcarpați, lângă Teatrul Național, în mijlocul publicului din ce în ce mai numeros care venea să-i asculte cântând.


Am făcut cunoștință cu un om frumos, autentic, un om normal, calitate pe care o caut în jurul meu și pe care nu întotdeauna o găsesc. Începe concertul. Pe scenă, el continuă să rămână la fel, alături de întreaga trupă. Muzica lor devine un demers personal, la fel de autentic. Atunci m-am întrebat dacă nu cumva publicul din jur are nevoie de propriul lui Hamlet, și mi-am dat seama că piesa lui Shakespeare este contemporană cu mine și cu oamenii din jurul meu, câtă vreme și Hamlet este doar un om tânăr, normal, pus în situații anormale”, declară Ada Lupu Hausvater, regizorul spectacolului.

48_resizeAstfel, în demoHamlet se regăsesc elemente din folclorul românesc, retranspuse pe beat-urile hip-hop, dubstep, muzică electronică etc. ale Subcarpați, ca arhetip de conștiință al unui spațiu spiritual. demoHamlet este un spectacol al aparentelor paradoxuri: nu doar combinația Shakespeare – muzică Subcarpați, ci și traducerea „remix” semnată de cunoscutul dramaturg Peca Ștefan pentru acest proiect. Pe scenă vor urca Matei Chioariu (Hamlet), Ion Rizea (Claudius), Claudia Ieremia (Gertrude), Victor Manovici (Horatio), Cătălin Ursu (Marcellus), Bogdan Spiridon (Barnardo) și, nu în ultimul rând, Marius Andrei Alexe, liderul trupei Subcarpați, în rolul Fantomei; acesta joacă în spectacolul Adei Lupu Hausvater, și cântă: concertul Subcarpați se naște din replicile lui Hamlet.

În mod excepțional, pentru spectacolul demoHAMLET. concert SUBCARPAȚI s-au pus în vânzare bilete și la galerie. Acestea pot fi achiziționate de la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic) sau online pe www.tntimisoara.com.

Fotografii: Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.