Scrisoarea tatălui unei victime din Colectiv către fiul său mort: „60! E...

Scrisoarea tatălui unei victime din Colectiv către fiul său mort: „60! E o listă a durerii, a celor ucişi fie de foc, fie de neputinţa, de corupţia, de laşitatea, minciuna, răutatea şi orgoliul prostesc de care oamenii pot fi uneori capabili”

1
DISTRIBUIȚI

colectiv2

Narcis Hogea, tatăl celei de-a 60-a persoane decedate în urma incendiului din Colectiv – Alex Hogea, care a murit la 19 ani -, spune că lista victimelor acestei tragedii este una a durerii, provocată fie de focul din club, fie de corupţia şi orgoliul prostesc de care oamenii pot fi uneori capabili. El afirmă că nu va avea linişte până nu va afla ce s-a întâmplat cu fiul său, internat la Spitalul Municipal Universitar Bucureşti şi apoi transferat la Viena, cu o infecţie intraspitalicească dobândită în România.

„Dragul nostru Alex, băiatul nostru cuminte, deştept şi frumos, Cum e Raiul azi, cum se vede lumea asta de acolo, Alex? Vezi dezbaterile? Ţi-au arătat Acolo cum ţi-ai petrecut ultimele 23 de zile pe pământ? Să-ţi spunem şi cum le-am văzut noi, de aici… Ai supravieţuit incendiului. Ai ieşit în picioare din Colectiv. Medical vorbind, ai ajuns la spital «conştient, cooperant, orientat temporo-spaţial şi asupra propriei persoane, fără deficite motorii la nivelul membrelor superioare sau membrelor inferioare, în respiraţie spontană în aer atmosferic, stabil hemodinamic». Ai avut lângă tine medici care au luptat să te ajute, unii care nu sunt azi pe la televiziuni şi nici medaliaţi, ci plâng şi ei, neputincioşi ca şi noi, după tine. Erai intubat şi sedat, dar şi aşa îţi făceai noi prieteni, oameni care s-au strâns aproape de tine, cu gândul, cu rugăciunea, cu faptele…”, a scris Narcis Hogea, într-o scrisoare adresată fiului său, Alex, şi publicată vineri, pe contul său de Facebook.

El precizează că a dorit să continue lupta pentru viaţa fiului său într-un spital dintr-o ţară europeană, însă nu şi-a imaginat că aşa va începe „o întreagă nebunie”.

„Ne-am dorit să continuăm lupta pentru viaţa ta într-un spital în care să existe o secţie pentru pacienţi cu arsuri grave, într-o ţară europeană.Pentru că, în ciuda rănilor tale, întinse pe 45-50% din suprafaţa corporală, erai stabil, în 4 noiembrie dimineaţa am început căutarea. Clinica AKH Viena avea un pat liber. Tot în 4 noiembrie am primit pentru tine, prin noii tăi prieteni, acceptul scris al clinicii din Viena. În 5 noiembrie la prima oră ştiam că eşti din nou echilibrat, asta după ce peste noapte fuseseşi uşor instabil (nu era însă o surpriză această instabilitate, după ce în acea zi ai fost în sala de operaţie pentru prelevare şi grefare piele)”, scrie Narcis Hogea.

Totodată, acesta îşi cere iertare fiului său că nu s-a gândit la momentul respectiv să facă altceva.

„Să ne ierţi că nu ne-am gândit atunci să facem altceva, ci doar să cerem respectarea drepturilor tale de cetăţean român, asigurat al CAS – am cerut Spitalului Municipal Universitar Bucureşti – managerului Cătălin Cîrstoiu, eliberarea raportului medical necesar pentru a solicita Casei de Asigurări de Sănătate Formularul S2 / E112.


Din momentul în care am cerut asta, a început o întreagă nebunie – ai devenit ba transportabil, ba netransportabil. Din stabil, ai ajuns în stare critică, cu toate organele afectate. Până şi ministrul Bănicioiu, venit în vreo vizită de lucru, a participat activ la dezbateri – eşti sau nu eşti eligibil pentru a obţine Formularul S2, eşti sau nu eşti transportabil, a dorit să ştie exact cât o să coste tratamentul tău în Austria. În timp ce pe alţii îi preocupa imaginea spitalului în Europa dacă te lasă să pleci”, mai spune Narcis Hogea.

El precizează că, după cinci ore de dezbateri, nu a primit nici raportul medical solicitat şi nici nu mai ştia exact care este starea reală de sănătate a fiului său – cât de stabil era, cât de afectate îi erau sau nu toate organele, nici dacă era sau nu eligibil pentru Formularul S2/E112. „Că doar tratamentul se putea face şi în România, evident – pentru că aici ştim şi putem orice, avem de toate!!! Nu ne-au spus şi ce infecţii intraspitaliceşti avem – probabil trebuia să intuim că «de toate» însemna inclusiv nişte infecţii care să reuşească ce n-a reuşit nici focul – să te trimită unde eşti acum…”, scrie Narcis Hogea.

„Spre seară, în aceeaşi nebunească zi de joi, 5 noiembrie, miraculos, acelaşi doctor care ne-a explicat dimineaţa, la ora 9, cum o să te omorâm dacă te mişcăm din patul de la Spitalul Universitar, ne-a comunicat, pe la ora 19, că eşti singurul pacient transportabil, că ai fost evaluat din nou între timp, că vei pleca în Israel. Spunea domnul doctor Boros că spitalul ăsta e spital adevărat, nu e «buticul medical AKH» Viena. Ne-am bucurat că vei pleca într-un spital adevărat… Imediat după am aflat că ai fost evaluat şi de o echipă de medici belgieni, că vei pleca totuşi la Spitalul Militar Bruxelles. Ne-am bucurat iar, am auzit lucruri minunate despre spitalul din Bruxelles”, mai spune tatăl tânărului.

Acesta precizează însă că, deşi familia a fost trimisă la Bruxelles, fiul său, Alex, a ajuns la spitalul AKH din Viena.

1 COMENTARIU

  1. Sistem infect plin de politicieni infecti,ahhh…schimbarea este foarte greu de facut pentru ca avem o mare patura sociala ce sta cu mana intinsa si voturile lor sunt si ne reprezinta din pacate,parlament cu tariceni,ponti,crini,bla (e)gi,gorghii,tenisnastase,oprea si alte sute decid cine trebuie sa traiasca si cum si cine nu.Condoleante familiilor victimelor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.