Povestea INEDITĂ a primul radio online din Timișoara, care emite non-stop: „Alt...

Povestea INEDITĂ a primul radio online din Timișoara, care emite non-stop: „Alt Radio e un fel de anti – ştirile de la ora cinci!“

1
DISTRIBUIȚI

altradio1Chiar dacă a fost inventat la sfârşitul secolului 19, radioul rămâne şi în zilele noastre, un mijloc modern de comunicare. De la apariţia primului post de radio (pe data de 20 august 1920) rolul lui s-a schimbat constant, iar mijloacele de supravieţuire a lui s-au schimbat radical. Lucrurile au evoluat într-un ritm rapid, de la apariţia primului radio de buzunar cu tranzistori (1954) până la apariţia primului radio pe internet (1993), o serie de oameni contribuind la dezvoltare şi renaşterea lui. Unicul post de radio care emite non – stop, exclusiv online în Timişoara, este AltRadio, un proiect care a pornit la drum la sfârşitul anului 2014. „Ideea acestui radio am avut-o de prin 2013, pe când participam la diverse tabere de jurnalism. Numele vine de la combinaţia „alt tab“ de la tastatură. Testele pentru Alt Radio au început în luna septembrie a anului 2014, dar data de naştere oficială a radio-ului este 16 noiembrie 2014“, spune Szuczik Cristi Sorin, „naşul“ radioului.

Născut în judeţul Hunedoara, el a lucrat timp de nouă ani la un post de radio din Orăştie, după care a ajuns la Radio Reşiţa, unde a cunoscut-o pe soţia sa, ulterior cuplul mutându-se în oraşul nostru. Având în vedere că amatorii de radio au parte de o sumedenie de posturi, am fost curioşi să aflăm care a fost raţiunea înfiinţării Alt Radio. „În opinia mea, în Timişoara lipseşte elementul local. Partea aceea de community radio. Punem accent pe evenimentele locale. Vrem să derulam un program astfel încât fiecare O.N.G. din oraş să îşi facă propria rubrică. Este un talk radio şi music radio în egală măsură. Sunt foarte multe trupe bune în Timişoara, care nu sunt difuzate de alte posturi de radio. Nu ştiu din ce motive. Avem deasemenea multe trasmisiuni live de la diverse concerte“, spune creatorul Alt Radio. Deşi există online de numai un an, postul a cărui slogan este „Se aude din Timişoara“ a reuşit să atragă atenţia multora în scurt timp, unul din motivele pentru care s-a întâmplat acest fapt fiind acela că emisiunile au personalitate. Dincolo de asta, temele abordate de ei sunt în strânsă legătură cu oamenii oraşului. „Orice om e o vedetă. Unul din reportajele noastre de succes a fost făcut cu Sandu Tocilaru. Este un om care ascute cuţite în Piaţa Iosefin. Foarte inventiv. Se întâmplă atâtea lucruri frumoase în Timişoara. M-am săturat de crime, violuri, accidente sau D.N.A. Alt Radio e un fel de anti – ştirile de la ora cinci. E vorba de atitudine. Pe plan muzical, fiecare realizator vine cu playlist-ul propriu. Muzica ce se aude în afara emisiunilor e cea care te gîdâlă plăcut la ureche. Dacă în zece secunde o piesă te atrage, aia e o piesă de radio. Nu avem o reţetă anume şi vreau ca pe viitor să transmitem din vaporetto sau din tramvai“, spune el.

Radiografia actuală a spaţiului radiofonic timişorean prilejuieşte ascultătorului un pelerinaj prin mai multe radiouri a căror politică muzicală este eminamente aceeaşi, cu un target situat adesea până la vârsta de 30 de ani, dominat de farse radiofonice sau cârcoteli cu cronică, muzica acestora fiind în mare parte aceeaşi. Având în vedere că principalul motiv pentru care reţelele naţionale de radiouri se extind în întreaga ţară este scopul evident de a obţine bugete de publicitate cât mai consistente – adăugând la prezentarea lor o audienţă „umflată“ cu oraşe cât mai populate – este clar pentru toată lumea că programele locale ale acestora trec pe un loc secundar, existând un real pericol pentru dispariţia oportunităţii de a da şansa societăţii civile locale de a se exprima în voie.


„În opinia mea, există trei categorii de radio. E vorba de radioul de stat, care merge pe reţeta cunoscută. După care avem radiourile axate pe oldies but goldies gen Europa FM sau DigiRadio. Şi mai există radiourile care nu au identitate, gen Kiss FM,  Zu, sau Radio 21. Nici măcar jingle-urile nu au identitate, e un zgomot. Pentru mine, Radio Guerilla a fost un stindard. Mi-a plăcut conceptul, dar aroganţa aia a lor nu prea puşcă cu mentalitatea bănăţeanului“, spune Sorin.
altradio3Printre atu-urile care au făcut ca Alt Radio să devină cunoscut în rândul ascultătorilor se numără şi transmisiunile live de la diverse concerte, cum ar fi Maratonul Folk, recitalurile desfăşurate la Sala Multifuncţională a CJT sau cele de la concursul Global Battle Of The Bands. Printre cei care realizează emisiuni specializate se numără Mimo Obradov, Aurel Cotarcă, Noemi Varga, Robert Benedek, Ovidiu Zimcea sau Claudiu Puşcău, iar emisiunile pot fi ascultate şi în podcast. În ceea ce priveşte profilul ascultătorului care se identifică cu Alt Radio, naşul acestuia e de părere că acesta e unul variat. „Avem mulţi studenţi, avem şi oameni de la diverse facultăţi care fac practică la noi şi sunt foarte încântaţi. Mai apoi, e omul care are deja peste 30 de ani şi care a gustat din muzica anilor 80 şi 90 dar care ascultă alte genuri decât pop şi dance. Şi avem desigur şi veteranii, care apreciează emisiunile specializate, care lipsesc din peisajul timişorean“.

Pentru cei care au prins vremurile în care muzica nu era doar un fundal al unor pseudo – vedete care nu-şi mai încap în fiţe, există, desigur, o serie de alternative. Cei care au avut ocazia să asculte în trecut Radio Luxemburg, topul britanic de la BBC World Service, emisiunile lui Andrei Voiculescu de la Europa Liberă, sau cele de la vecinii sârbi şi unguri pot „butona“ prin diverse radiouri care emit online. Din păcate, cultura muzicală a vremurilor noastre este realizată de diverşi indivizi pentru care muzica „oldies but goldies“ înseamnă piesele apărute în ultimii cinci ani. Există totuşi câteva excepţii notabile. Chiar dacă din punct de vedere tehnic, e foarte simplu să pui pe picioare un radio care emite exclusiv online, pentru a avea personalitate, acesta trebuie să îndeplinească diverse criterii de performanţă. „Au fost mai multe proiecte de genul ăsta şi-n Timişoara, dar mulţi au renunţat. Tehnic e foarte simplu să faci un radio online. Dar ca să-l faci să sune a radio pe bune, e mai greu. Emisiunea matinală o încep la zece dimineaţa. Şi asta pentru că am învăţat, în Timişoara nu deranja omul înainte de ora nouă dimineaţa. E morăcănos. Pe la ora zece lumea se pune la calculator, îşi pune căştile. Este cel mai bun mod de a spune bună dimineaţa. Sunt foarte impresionat de lucrurile frumoase care se întîmplă în Timişoara. De exemplu, concertul desfăşurat în Parcul Rozelor, în memoria victimelor de la Colectiv m-a impresionat foarte tare. Noi ne propunem să promovăm oamenii şi lucrurile faine, să surprindem zâmbetele de la o cafea. Punem accent pe lucrurile simple şi frumoase, nu pe chestiile pompoase şi decorurile inutile.“, a mai adăugat Szuczik Cristi Sorin.

 

1 COMENTARIU

  1. Mona si Sorin reprezinta 2 modele, pentru tinerii interesati de taberele de vara ,in tot ceea ce inseamna radio, jurnalism si cel mai inalt nivel de spontaneitate. AltRadio este ,din punctul meu de vedere , unul dintre cele mai bune proiecte initiate in partea de vest a Romaniei , care nu il neglijeaza nici pe ascultator , dar nici pe „emitator” ! Tineti-o tot asa !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.