Entuziasmul promovării ”în elită” s-a risipit rapid și la propriu și la figurat la ACS Poli în vara lui 2015. Timișorenii nu au avut timp decât o lună și jumătate să se pregătească pentru noua provocare, una care se poate dovedi fatal de costisitoare. Cu multe ”repatrieri” și străini noi, formația lăsată de Dan Alexa lui Florin Marin a dezamăgit prin rezultatele avute și se pregătește sub amenințarea falimentului de o luptă pentru evitarea retrogradării.
Așa cum era de așteptat ACS Poli nu a avut emoții în returul Ligii a II-a. Cu un avans ce nu părea mare, patru puncte față de locul 2, timișorenii își căutau în iarna trecută potențialii contracandidați în Reșița și Mioveni. Iar cum problemele cărășenilor au devenit arhicunoscute, misiunea lui Dan Alexa de a-și readuce echipa pe prima scenă a devenit tot mai ușoară. Totuși, ”Chirurgul” nu s-a culcat pe o ureche și și-a întărit echipa cu jucători care aveau să facă față și în prima ligă. Melinte și Elek sunt printre aceștia. Ce-i adevărat, pe teren, primăvara a început dezamăgitor pentru ACS Poli, cu remize la Satu Mare și Bihor după ce a reluat sezonul mai târziu din cauza unor retrageri. Totuși, în play-off echipa avea să se revanșeze. O victorie clară a fost obținută chiar pe terenul Metalului lui Oprița, 3-0, rezultat care a consfințit totodată și promovarea matematică a atunci încă alb-negrilor în Liga I. Fiesta jucătorilor a avut loc în Valea Domanului, unde a doua clasată se confrunta cu lipsa plăților către jucători. Până la urmă au fost 25 de rezultate consecutive, dintre care 15 în primăvară, dacă socotim și succesele la masa verde, fără eșec. Un record la care a contribuit din plin și brazilianul Pedro Henrique. Noul golgheter a marcat 11 goluri în 20 de apariții în B și se părea că va fi o armă importantă pentru bănățeni și în Liga I. Din păcate acesta s-a (re)accidentat la genunchi și a ratat întregul sezon de toamnă. La fel ca Doman și Lazăr. Un alt eveniment major în viața clubului a fost la finele ediției trecute despărțirea de Ion Timofte, care s-a zbătut inclusiv pentru păstrarea brazilianului. Managerul sportiv a renunțat la post după animozitățile cu președintele Liviu Anton, profesorul universitar acuzându-l de chestiuni care i-au lăsat un gust amar fostului internațional. La finele lui mai debarca pe funcția lăsată liberă Daniel Stanciu, mai vechea cunoștință a timișorenilor din ”perioada BkP”. Urma o vară cu multe transferuri.
Vedete ”reșapate”, dar și surprize
Cu un campionat care începea mai rapid ca niciodată s-au realizat din start mai multe ”repatrieri” de jucători care au evoluat la vechiul club Politehnica. Mai mult, primarul Nicolae Robu anunța din nou mândru că echipa sa se poate considera deja Poli Timișoara și s-a trecut la culorile tradiționale ale echipei fanion de pe Bega. S-au făcut și mișcări în zona marketingului iar tricourile noi au fost umplute de diferite mărci. Dar cei de pe gazon aveau curând să resimtă și simptome ale picajului asemănător ”erei Iancu”, blocajul de la Curtea de Conturi lăsând clubul cu conturile aproape goale. În lot au sosit pe rând Curtean, Zicu, mai târziu Goga și Luchin. Pe lângă aceștia s-au adus mai mulți străini. Dar strategia nu a dat roade decât parțial. Singurii care au impresionat fiind spaniolii Javi Hernandez și Fernando Llorente și nu numai din cauza numelor pe care le poartă. O parte dintre veniri, realizate în cursul turului, și-au intrat și mai greu în ritmul echipei, dacă ne gândim la bulgarul Sarmov ori Rufino. În timp ce numele care au dus greul în edițiile trecute, Trandu, Boldea ori Poparadu, au fost îndepărtate din lotul 1. Primul plecând la Rapid în B.
Start strâmb și rocadă de antrenori
Noua provocare în elită a început serios cu stângul. Două eșecuri cu 1-0, cu Pandurii acasă – când Artean și Curtean au avut probleme cu legitimațiile și au fost scoși după lungi deliberări din primul 11, și la Cluj cu CFR. Primul succes a venit în runda a treia, tot un 1-0 scurt cu Botoșaniul. Gafele i-au urmărit însă în continuare pe timișoreni. După prestațiile slabe ale neamțului Kirschstein, au urmat erorile tânărului Eduard Pap cu Dinamo (1-2) și Astra (1-3), iar cea de la meciul cu giurgiuvenii i-a fost fatală goalkeeperului de la Jimbolia.
Au urmat două jocuri mai bune, dar fără victorie, două remize, la Tg. Mureș și cu Craiova acasă, meci în care a debutat și Croitoru. După șapte runde ACS Poli părea că se afundă, doar un succes după atâtea așteptări și un loc 12 din cele 14 formații ale noului sistem cu play-off. A patra înfrângere a fost decisivă pentru Dan Alexa, antrenorul luând decizia să plece după 0-4 la Ovidiu cu FC Viitorul. Curând el avea să-și găsească angajament nou la giuleșteni. Acolo de unde a venit pe banca vestică, într-o ”rocadă” rar întâlnită la acest nivel, Florin Marin. Șocul a avut efect. Tehnicianul cu vastă experiență în fotbalul românesc, dar văzut inițial nepotrivit în Banat pentru trecutul său, a reușit să debuteze cu două victorii în Liga I. Mai întâi Chiajna, apoi mult mediatizata campioană Steaua au plecat învinse de pe ”Dan Păltinișanu”. Cel de-al doilea 1-0 consecutiv a fost reușit după un șut de senzație al ibericului Javier Hernandez. Turul a fost încheiat cu trei remize consecutive și cu regretul că se putea obține mai mult la Voluntari sau Ploiești, contracandidate din subsolul clasamentului. Fără pauza clasică dintre jumătățile de sezon, ACS Poli a început returul parcă apăsată tot mai mult de problemele financiare. 1-3 la Pandurii, 1-2 cu CFR, 1-1 la Botoșani și 0-1 cu Dinamo după o nouă greșeală a lui Kirschstein, au readus echipa în zona periculoasă. Etapa a 18-a a consemnat un nou egal, pe terenul liderului Astra, dar impresia a fost că ACS Poli a pierdut încă două puncte după ce a condus cu 2-1 și a arătat un joc frumos. A urmat un succes mult așteptat, totodată primul la o diferență mai mare de un gol, 2-0 cu ASA. Dar revirimentul nu s-a produs. Anul s-a încheiat cu patru rezultate care i-au trimis pe elevii lui Florin Marin definitiv în lupta pentru play out. 1-1 la Craiova, 1-2 cu Viitorul după un meci în care echipa lui Hagi a beneficiat gratuit de un penalty, un 2-2 mai spectaculos la Chiajna și un 1-3 la Pitești cu Steaua. Ultimul meci a fost disputat în 21 decembrie! Gruparea de pe Bega iernează neliniștită, e pe 11 cu 21 de puncte, cu patru mai multe decât urmăritoarea Chiajna.
ACS Poli a părăsit totodată și competițiile K.O. la care a luat parte. Atât în Cupa Ligii, cât și în Cupa României, parcursul bănățenilor s-a oprit în sferturi, după 0-1 cu Steaua, respectiv după un meci dramatic cu ASA Tg. Mureș pe teren propriu. A fost 1-1 în timpul regulamentar, într-un duel în care Elek și compania nu au profitat de omul în plus și au cedat cu 7-6 la penalty-uri după ratarea lui Artean.
Viitor în ceață
Pentru rezultatele negative au fost indicate mai mereu aceleași probleme. De la lipsa pregătirii din vară a noilor sosiți, la gafe personale, ciupeli de arbitraj și accidentările care au făcut practic ravagii etapă de etapă în lotul timișorean. Cel mai mult au stat pe tușă Goga și Zicu, dar nici Luchin, Scutaru sau Curtean nu au fost ocoliți de probleme, chiar jucătorii din vechea gardă, de la care se așteptau cele mai multe lucruri. Cel mai constant component al bănățenilor a fost până la urmă tot unul dintre cei 12 transferați. E vorba de Dan Popescu. Fundașul stânga cu 22 de apariții și un gol superb, dar care a contat doar pentru statistică, în poarta Stelei. Cei mai buni marcatori ai echipei după 23 de etape sunt Robert Elek și Javi Hernandez, ambii cu câte patru reușite. Mijlocașul spaniol a arătat calități și ca pasator, fiind liderul echipei la acest capitol, cu șase ”assist-uri”. Nu degeaba acesta a atras atenția cel mai mult în vederea unui transfer. Timișorenii ar vrea să vândă, în condițiile în care mai mereu restanțele către fotbaliști s-au întins la limita a două luni. Apelându-se și la un împrumut de la un impresar. De altfel, ACS Poli supraviețuiește în așteptarea banilor TV, pentru că nu mai sunt speranțe ca sumele de la autorități să mai sosească dacă nu se modifică legea. Managerul Daniel Stanciu a vorbit din timp despre posibilele necazuri. Nefiind exclus ca unii jucători să fie pierduți gratis până în primăvară.
Pe ACS Poli o mai așteaptă trei runde din retur, meciuri importante cu Voluntari și Petrolul acasă, respectiv la Iași în deplasare. Play out-ul se anunță astfel o corvoadă, mai ales că punctele se înjumătățesc în această fază a sezonului. În această iarnă conducerea, rămasă fără președintele Liviu Anton, va trebui să jongleze cu dorința unor jucători de a pleca și întărirea pentru evitarea retrogradării.
Lotul folosit în ediția 2015-16 a Ligii I până acum:
Portari: Sascha Kirschstein 20 apariții/27 goluri încasate, Eduard Pap 3/5 î, Mădălin Smaranda 0/0;
Fundași: Srgian Luchin 17 apariții/3 goluri marcate, George Neagu 1/0, Gabriel Cânu 12/0, Cristian Melinte 19/0, Daniel Popescu 22/1, Cristian Scutaru 14/0, Claudiu Belu 22/0, Cristian Bocșan 2/0;
Mijlocași: Adrian Poparadu 1/0, Ovidiu Popescu 17/0, Georgi Sarmov 15/0, Fernando Llorente 21/1, Alexandru Curtean 16/1, Andrei Artean 7/0, Javier Hernandez 19/4, Marius Croitoru 9/0, Cristi Bărbuț 16/0, Cristian Boldea 1/0, Ianis Zicu 15/2;
Atacanți: Alexandru Popovici 4/0, Dorin Goga 12/3, Rufino Segovia 16/2, Robert Elek 21/4.