Cosmonautul Dumitru Prunariu, cetățean de onoare al județului Timiș. Ce amintiri îi...

Cosmonautul Dumitru Prunariu, cetățean de onoare al județului Timiș. Ce amintiri îi trezesc locurile unde a copilărit

0
DISTRIBUIȚI

bojin-prunariu

Primul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, a primit astăzi titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Timiş. Decernarea a avut loc la Muzeul Traian Vuia, iar la ceremonie au luat parte oficiali din partea Consiliului Judeţan Timiş, în frunte cu şeful Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin.
După finalizarea ceremoniei, Prunariu a declarat că „titlul de Cetățean de Onoare al Județului Timiș este o distincție foarte importantă pentru mine, deoarece nu numai că mă simt mai mult atașat și obligat față de aceste locuri, dar îmi amintește în primul rând de originea mea bănățeană, prin tatăl meu. Din această regiune, de la Traian Vuia, spiritul acesta al zborului s-a dezvoltat și poate mi-a fost insuflat și mie, de mic, pe aceste meleaguri. Este adevărat că am ajuns mult mai departe, în spațiul cosmic, dar mă reîntorc cu picioarele pe pământ, iar picioarele pe pământ înseamnă și această regiune, și satul Groși, de lângă comuna Margina, unde vin în fiecare an, în continuare, deși ai mei s-au stins de mult.


Am păstrat casa părintească și în continuare vin cu plăcere în acel sat, de care nu numai sufletul mă leagă, ci și unii oameni, prieteni din copilărie, mă leagă foarte multe lucruri”.

Cosmonautul şi-a exprimat şi nemulţumirea în legătură cu faptul că deocamdată performanța sa nu a fost egalată de niciun alt român. Acesta a explicat că „în luna mai se împlinesc 35 de ani de când am zburat eu în spațiul cosmic. Undeva în acest ciclu istoric, politic, economic, științific al istoriei noastre se cerea să mai apară un cosmonaut. Lumea însă este complexă, colaborările internaționale se stabilesc destul de greu, mai ales cele de lungă durată, și acum avem o nouă ocazie, prin apartenența la Agenția Spațială Europeană, să participăm la noi selecționări, când vor fi organizate. Deocamdată, nu au fost organizat un nou ciclu de selecție a candidaților cosmonauți, dar când va avea loc România va putea partipa. Și să sperăm că avem șansa să fie și ales un candidat cosmonaut român”. Conform Wikipedia, Dumitru Dorin Prunariu (n. 27 septembrie 1952, Brașov) este primul cosmonaut român. La 14 mai 1981 a devenit primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președintele Consiliului de ne-militarizare a spațiului cosmic din cadrul ONU. În prezent are gradul de general-maior în rezervă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.