Dezbatere cu un singur participant pe tema regulamentului de salubrizare. Vezi principalele...

Dezbatere cu un singur participant pe tema regulamentului de salubrizare. Vezi principalele prevederi ale noului act

0
DISTRIBUIȚI

groapa-de-gunoi

O nouă premieră a fost stabilită de Primăria Timişoara, în materie de dezbateri publice. Dacă orele nepotrivite de genul 14.00 sau 15.00, când oamenii sunt la muncă, au dus până acum la prezenţe scăzute, astăzi, la dezbaterea pe tema Regulamentului de salubrizare a venit un singur timişorean. Ora de începere a fost 13.30. Nici conducerea Primăriei Timişoara nu a fost mai interesată de subiect, astfel că nici primarul Nicolae Robu, nici viceprimarul Dan Diaconu nu au fost prezenţi.

Conform regulamentului, deşeurile menajere se vor colecta în pubele negre, deşeurile de tip hârtie, carton şi altele în pubele albastre, iar sticla colorată sau incoloră în pubele verzi. Firma care se ocupă de colectarea deșeurilor are obligația de a prelua anvelopele uzate de pe domeniul public. O prevedere controversată este aceea că persoanele care își administrează tratament medical la domiciliu sunt obligate să colecteze deșeurile rezultate în cuții pe care mai apoi să le ducă la cea mai apropiată unitate medicală din zonă.

Conform aceluiași document, deșeurile voluminoase vor fi transportate la punctele de colectare, iar deșeurile municipale ar putea fi colectate în intervalul 22.00 – 6.00.


Deșeurile din construcții, rezultate din activități de amenajare interioară în cantitate de peste 1 mc vor fi colectate la solicitarea scrisă a clienților. Curățarea arterelor publice prin măturare sau alte intervenții se vor face în intervalul 22.00 – 6.00, pe străzile pe care există iluminat public corespunzător. În cazul lucrărilor de reamenajare stradală, obligația de a curăța zona revine firmei care realizează intervențiile, nu firmei de salubritate. Același act prevede și că îndepărtarea zăpezii se va face și ziua și noaptea în funcție de necesități. Spațiile publice precum trotuare sau stații de tramvai trebuie să fie practicabile în patru ore de la încetarea ninsorii. Noul regulament va avea şi prevederi privind salubrizarea zonei centrale, dar şi sancţiuni pentru asociaţiile de locatari care nu se conformează.

Reprezentantul Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT), Petru Olaru, a atras atenția că regulementul conține anumite neconcordanțe, cum ar fi cantitatea de deșeuri de tip mobilă care se poate ridica gratuit de pe domeniul public. Același Olaru a atenționat că toaletarea copacilor nu se face de la jumătatea lunii aprilie, atunci când în cadrul curățeniei de primăvară se ridică deșeurile și că oamenii riscă amenzi pentru că lasă crengi de copaci în stradă. Pentru a lua apărarea Retim, șeful Direcției de Mediu, Adrian Bere, a declarat că au existat inclusiv situații în care oamenii au lăsat cantități de crengi de copaci care au încăput în 20 de mașini. Directorul Retim Gheorge Para a fost de acord să poarte negocieri pentru a reglementa problemele ridicate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.