EXCLUSIV Creatorul noului concept pentru Parcul Justiției: „Asta mi s-a cerut, un...

EXCLUSIV Creatorul noului concept pentru Parcul Justiției: „Asta mi s-a cerut, un «wow»”. Cu ce probleme se vor confrunta îngrijitorii FOTO

0
DISTRIBUIȚI
parcul justitiei lalele 3
Parcul Justiției are un nou „look”. Foto: Vali Silaghi

Timișoara a devenit, în această primăvară, raiul lalelelor, iar o nouă modă a luat amploare în social-media: pozele cu lalelele din Parcul Justiției. Cine nu a trecut pe acolo și a văzut fotografiile doar pe internet a înțeles, la o simplă plimbare prin fața locului, că efectul dorit, „wow”, s-a realizat cu vârf și îndesat. Întâmplător sau nu, chiar înaintea campaniei electorale.

Peisagistul care a conceput feeria de lalele, un ieșean, explică ce a dorit Primăria din acest parc, care a fost motivația investiției și cum, anual, pentru același efect, administrația locală trebuie să aloce niște mii bune de euro.

Investiție de 2 milioane de euro în Parcul Justiției

Să o luăm cu începutul. Parcul Justiției e în imediata vecinătate a Primăriei. După ce Robu a câștigat alegerile din 2012, locul a primit mobilier urban nou – bănci și coșuri de gunoi – vopsit „regulamentar” în culorile PNL, galben și albastru.

După o investiție de 2 milioane de euro (98% banii UE, nerambursabili), Robu a anunțat victorios: „Trebuie să avem dreptul să stăm pe iarbă, să ne culcăm pe iarbă asa, cum fac cetățenii Franței, Statelor Unite”.

Gazon impecabil, alei pietonale refăcute, bănci, coşuri de gunoi, sisteme moderne de irigaţii şi iluminat. Așa se prezintă Parcul Justiţiei inaugurat înainte de Crăciunul 2015. Surpriza a venit însă primăvara. „Asta mi s-a cerut, un «wow». Asta a cerut primăria, prin Direcția de mediu, prin tema de proiectare”, mărturisește Ion Waszkiewicz, președintele Asociației antreprenorilor în peisagistică din România, angajat al unei firme de peisagistică urbană din Iași.

Ce se va întâmpla în continuare? Explicația peisagistului,care a avut și ideea eliminării gardului care înconjura Parcul Justiției, nu e neaparat cea mai îmbucurătoare. „Lalelele acestea sunt un hibrid. Ele nu se pot înmulți. Astfel, dacă vreau să am același lucru acolo, anul viitor, trebuie să pun bulbi noi. Dacă se păstrează bulbii acestor lalele va ieși ceva, dar nu va fi același lucru, anul următor. Pentru ca parcul să aibă culoare e important să se planteze bulbii de două ori pe an. Rămâne ca Primăria, dacă și-a bugetat să aibă un parc frumos în fața ei, să continue întreținerea”, a mai explicat Ion Waszkiewicz.

În noul și frumosul Parc al Justiției sunt acum 50.000 – 60.000 de lalele, iar dacă vrem și în toamnă același peisaj, conform peisagistului, SC Horticultura (societatea Consiliului Local care preia în întreținere parcul chiar zilele acestea) trebuie să pună la bătaie cel puțin 6.000 de euro.


„Noi am lăsat o recomandare de întreținere. Din ce știu, întreținerea o va face Horticultura, ceea ce mă îngrozește, pentru că societatea îngrijește și Parcul Copiilor, pe care tot noi l-am proiectat, și care este, din acest punct de vedere, cel mai mare eșec al meu”, conchide peisagistul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.