„Insula” de Mihail Sebastian este cea dintâi reprezentaţie a teatrului naţional în prima zi a lunii aprilie, în sala mare, care va găzdui în cursul lunii şi spectacolele „Pinocchio”, „Disney – Frumoasa şi bestia”, „Sarea în bucate” şi „O scrisoare pierdută”. Din 2 aprilie, în sala studio „Uţu Strugari” pot fi vizionate spectacolele „Oxigen”, „Avioane de hârtie”, „Cloaca”, „Aeroport”, „Sala de aşteptare – Aeroport 2”, „Terminal”, „Ce vine după” „Un Romeo şi o Julieta – un scandal urban” şi, două seri la rând, „M-am hotărât să devin prost”. În Sala 2 sunt programate câte două reprezentaţii cu spectacolele „Intim”, „Billy mincinosul” şi „Scene dintr-o căsnicie”, precum şi „Boala familiei M”, „Meteorul” şi „Say it now”.
Teatrul german începe luna cu o repetiţie generală cu public a spectacolului „Scandal în culise” de Michael Frayn, în 2 aprilie, premiera fiind programată în ziua următoare. Piesa, a cărei premieră absolută a avut loc în 1982, i-a adus dramaturgului britanic un succes de durată, textul fiind o persiflare a teatrului în sine şi o concentrare a acţiunii în jurul neobişnuitelor întâmplări prilejuite de susţinerea comediei „Nothing On”, reluată în fiecare act al piesei mai întâi ca repetiţie generală, apoi în timpul unei reprezentaţii, cu toată agitaţia de culise dezvăluită spectatorilor şi în final într-un turneu, când apare din nou decorul dar spectatorii ştiu deja ce se petrece în spatele scenei. Piesa este de un comic irezistibil, căci în final nimic nu mai pare să se întâmple aşa cum fusese prevăzut, şi toate aceste răsturnări de situaţie i-au adus un număr impresionant de spectatori. Pe scena timişoreană, piesa e pusă în scenă de Wolf E. Rahlfs, absolvent al studiilor de actorie la Institutul pentru Artele Spectacolului din Liverpool, după care a studiat regia la Universitatea Middlesex din Londra şi la Universitatea York din Toronto.
Franziska Smolarek, care semnează scenografia spectacolului, este, de asemenea, absolventă a Institutului pentru Artele Spectacolului din Liverpool, ambii având colaborări cu numeroase teatre europene. Wolf E. Rahlfs a primit distincţii din partea Royal Shakespeare Company şi la Festivalul Internaţional pentru Regie de Teatru de la Leipzig/Trento iar Franziska Smolarek a fost unul din scenografii angajaţi pentru ceremonia de închidere a programului Commonwealth Games din Manchester. Din repertoriul lunii aprilie mai fac parte poemul eroico-erotic şi muzical „Fuchsiada”, după Urmuz, „Electra”, după Euripide şi Eschil, „Fetiţa cu chibrituri” şi „Hotel PM” iar în 19 aprilie, spectacolul „Neînţelegerea” de Albert Camus va putea fi văzut pe scena teatrului „Radu Stanca” din Sibiu. În 21 aprilie, la ora 19,30, în sala teatrului german va avea loc deschiderea celei de-a XVII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret de Expresie Germană, cu spectacolul „De fapt e frumos”, o dramă în spaţii virtuale şi reale de Volker Schmidt. Toate spectacolele teatrului german sunt supratitrate în limba română.
Opera timişoreană va prezenta primul spectacol al lunii, „Nabucco” de Verdi, în 3 aprilie, în 8 aprilie e programat spectacolul de operă „Nunta lui Figaro” de Mozart iar două zile mai târziu, musicalul realizat în coproducţie cu teatrul naţional, „Disney: The Beauty and the Beast” (Frumoasa şi bestia). În 17 aprilie, de la ora 19,00, publicului iubitor de operă şi balet îi va fi oferită o premieră, spectacolul de balet „Paiaţe” de Leoncavallo, urmat de spectacolul de operă „Cavalleria rusticana” de Mascagni. În repertoriul lunii aprilie au mai fost incluse spectacolele de operă pentru copii „Motanul încălţat” şi „Hänsel şi Gretel” operetele „Contesa Maritza” şi „Silvia” şi musicalul „My Fair Lady”, ultimul spectacol al lunii aprilie.