PREMIERĂ Timișoara va avea o bancă regională de sânge, țesuturi și celule...

PREMIERĂ Timișoara va avea o bancă regională de sânge, țesuturi și celule umane. Câți bani a alocat guvernul și cât de utilă este pentru bolnavi

0
DISTRIBUIȚI
operatie-640x480 bancă regională de sânge, țesuturi și celule umane
Timișoara va avea o bancă regională de sânge, țesuturi și celule umane

Pacienții din vestul țării care au nevoie de un transplant vor fi mai eficient tratați la spitalul județean. La Timișoara va fi inaugurată, cel târziu la începutul anului viitor, o bancă regională de sânge, țesuturi și celule umane, spun reprezentanții unității medicale. Astfel, țesuturile recoltate de la donatori vii sau aflați în moarte cerebrală nu vor fi mai transportate la București pentru a fi depozitate și apoi aduse în capitala Banatului în caz de nevoie.

Banca regională va fi realizată cu bani de la Guvern, care a anunțat, ieri, că a alocat suma de 30,1 milioane de lei, pentru anii 2016 – 2017, cu scopul realizării a patru astfel de bănci de țesuturi și celule umane în București, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.


Banii au fost alocați „în scopul îndeplinirii obiectivelor restante din cadrul unui proiect cu finanțare PHARE privind băncile de sânge – unitățile de transfuzie – din spitale și utilizarea terapeutică a țesuturilor și celulelor umane”, transmite Guvernul.

Vă reamintim că cele patru bănci regionale ar fi trebuit realizate încă din anul 2006, când Ministerul Sănătății a primit 3,5 milioane de euro de la Comisia Europeană în acest sens. Însă, banii au fost pierduţi în anul 2008 pentru că nu s-au organizat licitaţiile, iar statul român obligat să finanţeze din fonduri proprii crearea băncilor de țesuturi și celule umane.

Dan Ilincariu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Timișoara, ne-a declarat că știe de finanțarea alocată de Guvern pentru banca regională. La Timișoara, aceasta va fi realizată lângă Secția de Ortopedie. „Există un spațiu alocat, cred că banii primiți vor fi suficienți. Urmează să fie organizată licitația pentru construirea băncii și cred că firma care va realiza lucrările le va finaliza până la sfârșitul anului, vorbim de o construcție modulară. Această bancă de țesuturi și celule umane ajută toți pacienții din vestul țării, pentru că se elimină transportul țesuturilor până la București”, a precizat Dan Ilincariu.

Guvernul crede că, prin realizarea celor patru bănci regionale de țesuturi și celule umane, va crește numărul de intervenţii pentru transplantul de organe, ţesuturi şi celule, destinat pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare și vor scădea cheltuielile cu tratarea unor boli cronice care își găsesc rezolvarea prin transplant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.