Îndrumătorul lucrării de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, reacție DURĂ: ”O mânăreală...

Îndrumătorul lucrării de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, reacție DURĂ: ”O mânăreală politică”. Vezi ce dezvăluiri a făcut

1
DISTRIBUIȚI
kovesi doctorat
Laura Codruța Kovesi după ce a susținut lucrarea de doctorat, la ieșirea din sediul Facultății de Drept din Timișoara Foto Dragoș Boța

Îndrumătorul lucrării de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, prof. dr. Viorel Pașca, a declarat, astăzi, pentru PRESSALERT.ro că scandalul declanșat de autotdenunțul depus de deputatul Sebastian Ghiță nu este decât o ”mânăreală politică”. Vă reamintim că în 16 decembrie 2011, la Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara, procurorul general al României de atunci, Laura Codruţa Kovesi, şi-a susţinut teza de doctorat, având ca temă „Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal”. Comisia de evaluare l-a avut ca preşedinte pe decanul Facultăţii de Drept, Radu Motica, conducătorul ştiinţific al doctoratului fiind Viorel Paşca, unul din avocaţii celebri ai Timişoarei. După susţinerea lucrării, comisia i-a acordat calificativul de „magna cum laudae”.

Viorel Pașca a explicat că procurorul a ajuns să-i fie învățăcel ”cum ajung și alții din Baia Mare, din Constanța, din București. În vremea aia era procuror la DIICOT Alba Iulia când s-a înscris în 2008. Cam așa vin toți – depun o cerere… Știu sigur că i-am restituit câteva referate să le refacă. În fine, a fost puțină muncă, nu așa a venit cu hârtia  și domnu Pașca asta e opera și gata”. Pașca susține că și după ce a devenit procuror general, Kovesi ”a venit să-și susțină singură referatele. Nici nu se putea altfel. Îl trimite pe taică-su sau pe mă-sa să susțină referatatul și eu îi primesc?”.

Avocatul a susținut că nu sunt probleme cu lucrarea care i-a adus șefei DNA titlul de doctor. ”La vremea respectivă nu existau programe antiplagiat cum există acum, dar sigur am verificat lucrarea cu referire mai ales acolo unde se făceau referiri la surse.


Sigur că are trimiteri la surse, acolo are mai multe trimiteri la multe articole publicate sub numele de Lascu Codruța și au zis că nu sunt ale ei, dar între timp și-a schimbat numele și a devenit Kovesi. Astea ar fi unele. Astăzi am văzut pe internet niște pasaje, chipurile, care ar fi preluate dintr-o lucrare a unuia Dragoman de la Colegiul Național de Apărare, numai că pasajul respectiv nu e unul semnificativ care intră sub protecția dreptului de autor, pentru că ar trebui să vă uitați în lege să vedeți ce intră sub protecția legii dreptului de autor. Pasajul respectiv îl găsiți în orice expunere de motive a unei legi sau declarații internaționale privitoare la criminalitatea organizată care spunea cam așa ”în condițiile globalizării criminalitatea organizată a devenit o industrie”. Un lucru banal pe care nu l-a descoperit Dragoman și sunt convins că l-a preluat și el dintr-un document internațional și care nu intră sub incidența protecției dreptului de autor”, a declarat profesorul.

Îndrumătorul a recunoscut că în bibliografia de la sfârșitul lucrării este citat greșit numele unei autoare, dar în subsol paginii apare numele corect, și a concluzionat că ”o greșeală de ortografie nu invalidează o teză, găsești și în tratatele academiei chestiuni de genul acesta”.

Întrebat de scandalul izbucnit ieri după ce Sebastian Ghiță a depus un autodenunț în care susținea că a participat la falsificarea raportului tehnic care  spus că Kovesi nu a plagiat, Viorel Pașca a susținut ”nu vedeți ce scandal politic e? E o mânăreală politică. Domnul Dottore dacă știa că s-a albit dosarul ei în 2013 de ce a mai propus-o să fie procuror general? El nu avea surse? Nu putea să întrebe la minister? Nu știu ce comisie a fost. Habar nu am. Raportul comisiei de etică e pe internet. A fost comisia și a fost desființată. (…) Probabil că se urmărește demiterea ei, ăsta e scopul final. Nu dau pronosticuri, dar mai e o chestie care o uită – titlul este un act administrativ intrat în circuitul civil nu mai poate fi desființat decât de instanță”.

Îndrumătorul lucrării a susținut că până la comisia de etică, lucrarea a trecut pe la comisia de susținere publică și la comisia juridică a consiliului național de acordare a titlurilor. ”Dacă toți îs proști și toți sunt corupți atunci asta e, na, ce să spun? Nu am niciun reproș să-mi fac” a spus Pașca. Acesta a susținut că ”dacă este un blat cu comisia de etică, să-i cerceteze”.

1 COMENTARIU

  1. Penali parlamentari precum Sebastian Ghita tremura la gandul ca s-ar putea sa nu mai prinda urmatorul parlament si ca nu o sa mai aiba unde sa se ascunda astfel ca nu mai stie cum sa scape si este dispus chiar sa afunde mai tare precum un impotmolit intr-o mlastina care cu cat se zbate mai tare cu atat se afunda mai tare si mai repede. Asa poate vom reusi si noi sa scapam de asemenea lipitori care au supt seva natiei romane in ultimii de 25 de ani.
    Altii precum ex presedintele Traian Basescu, acest Iuda al politicii romanesti se leapada de singura realizare notabila din perioada ultimului mandat si anume ca a dat aripi justitiei sa isi faca datoria si sa curete societatea romaneasca de putregai chiar daca acesta este la varful clasei politice sau al oamenilor de afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.