Lucrările de lărgire a pasajului Jiul decurg ca la carte, a dat asigurări astăzi, primarul Timişoarei, Nicolae Robu. Acesta a explicat că în zilele următoare în zona Jiul va avea loc o operaţiune complexă, care însă nu va perturba traficul din zonă.
„Acolo urmează în perioada următoare să se efectueze operaţiile cele mai delicate. Se sapă la patru metri adâncime în partea dreaptă cum se stă cu faţa spre Incuboxx unde se va realiza lărgirea trecerii pe sub calea ferată pentru a se realiza o fundaţie, un radier dimensiuni foarte mari care va avea 24 de metri lungime. Pe acest radier o să se construiască o casetă ca un U răsturnat care va fi împinsă apoi cu ajutorul unui utiliaj care i se ataşează şi care va disloca pământ de sub calea ferată deci va fi împinsă până în poziţia în care va rămâne sub liniile de cale ferată. Asta înseamnă că perturbarea transportului pe calea ferată va fi una de foarte scurtă durată.
Se încearcă să se întrerupă circulaţia pe calea ferată doar 24 de ore. Evident că dislocarea de pământ în cantitate mare din acea movilă unde sunt postate liniile de cale ferată nu se poate face în avans cu viteză foarte mare. Se merge cu presiune, sunt nişte cuţite acolo în utilajul respectiv, dar se apreciază că s-ar putea ajunge la străpungere, la mutarea acelei casete din poziţia unde va fi construită pe acel radier până în poziţia finală sub calea ferată în acest interval de 48 de ore”, a declarat edilul-şef.
Primarul spune că lucrările „au avansat frumos” la pasajul Jiul şi că în opinia sa reabilitarea zonei s-ar putea finaliza chiar mai repede de termenul stabilit iniţial.
Edilul a oferit şi informaţii despre lucrările de pe strada Popa Şapcă, acolo unde şantierul ar putea fi oprit în curând. „S-au făcut asfaltări în zona mall-ului şi în zona Galeriei 1. Se lucrează şi în acea parte şi se lucrează şi în partea aceasta a străzii Popa Şapcă propriu-zise, unde din când în când trebuie chemaţi arheologii să îşi spună părerea, pentru că s-au descoperit ceva cărămizi care nu pot fi ignorate decât cu aviz din partea arheologilor. Se încearcă să nu se distrugă lucruri care ar putea prezenta interes. De principiu este de aşteptat să nu se impună acolo o cercetare arheologică, pentru că zona a mai fost explorată”.
Amintim că lucrările la pasajul Jiul au început în luna iulie şi că termenul de finalizare a proiectului este de 14 luni. La Popa Şapcă, lucrările au debutat în luna august, iar termenul de finalizare este de 18 luni.
Foto: Arhivă