Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara, subliniază problema infrastructurii pentru 2021....

Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara, subliniază problema infrastructurii pentru 2021. Ce a spus despre avantajele unor parteneriate cu Novi Sad VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara
Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara

Invitat la emisiunea PRESSALERT LIVE, Victor Neumann a vorbit despre nevoia de investiții serioase în infrastructură până în anul 2021, în care orașul de pe Bega va fi Capitală Europeană a Culturii. Directorul Muzeului de Artă din Timișoara a vorbit și despre posibilitățile unei colaborări strânse cu orașul Novi Sad din Serbia.

Timișoara nu va fi singurul oraș din regiune capitală culturală în 2021. În Serbia titlul a fost câștigat de Novi Sad, cel mai important oraș al regiunii Vovjodina. ”Noi avem de multă vreme legături cu Novi Sad-ul, cercetările științifice pe care le-am făcut de-a lungul anilor au necesitat un parteneriat cu Universitatea din Novi Sad. Pe de altă parte în perioada de când sunt director al Muzeului de Artă din Timișoara am intrat în legătură cu Muzeul Vojvodinei. Vom organiza expoziții comune. E vorba apoi de scrierea unor cărți. Lucrări pe care le-am și publicat împreună, dar sigur că publicul nostru va fi interesat de festivalurile pe care le putem organiza, de concertele pe care le putem avea împreună. De fel de fel de parteneriate culturale. Au autostrada care îi leagă de Europa Centrală și Europa de Vest. Dacă s-ar face și spre Belgrad și spre Novi Sad pe noi ne-ar avantaja. Ar fi o șansă teribilă pentru noi. Putem ajuta Serbia să devină un viitor candidat și integrat în UE”, a declarat Victor Neumann la PRESSALERT LIVE.

Directorul Muzeului de Artă spune că nu a fost surprins că Timișoara a fost desemnat capitală, în condițiile în care a fost de multe ori consultant pentru Simona Neumann, soția sa, preşedintele Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană. ”Pentru noi nu a fost o surpriză, nici pentru soția mea. Ea a fost direct implicată și a lucrat constant, serios și foarte bine aplicat, cu o echipă minunată pe care a reușit să o construiască. Eu am fost în imediata apropiere și am observat. Am văzut cât de serios a lucrat… Sigur că pot să consiliez atunci când sunt întrebat.


În principal pot să spun că o echipă minunată și au fost multe instituții implicate, timișorenii și-au dorit, organizațiile publice și neguvernamentale. Aș spune că administrația locală și administrația județeană s-a implicat pentru că s-au votat sumele promise. Fără ele nu se putea”, a mai spus Victor Neumann.

”Trebuie accesate fonduri”

Timișoara trebuie să se pregătească pentru anul 2021 nu doar din punct de vedere al instituțiilor culturale evidențiază Victor Neumann. ”Trebuie pregătite proiectele de accesare a fondurilor europene. Nu se scriu ușor, trebuie să ai o echipă foarte bună. Competențe în domeniul cultural, dar nu ajunge, trebuie și în domeniul economic. Peste tot e nevoie de astfel proiecte, în domeniul teatral, muzical și muzeistic… În ceea ce privește infrastructura, e o problemă pe care instituțiile, fie Primăria, fie CJT, trebuie să acceseze fonduri guvernamentale. Guvernul trebuie să sprijine acest oraș astfel încât acesta să primească zeci de mii, dacă nu sute de mii de turiști în anul 2021. E nevoie de un aeroport care trebuie să fie compatibil, trebuie pus la punct, mărit, să avem mai multe companii aeriene, mai multe puncte de legătură cu Europa. Șoselele ne-ar ajuta… Șoseaua de centură. Gara să fie aranjată și refăcută, autogara”, a precizat Neumann. Acesta a adăugat că inclusiv restaurările clădirilor celor mai importante muzee din oraș ”depind de Ministerul Culturii. Eu cred că vor debloca sumele necesare. Există un dialog între muzeu, CJT și Ministerul Culturii. Am vorbit inclusiv cu arhitecții, dar fără plată nu fac nimic”, a spus Victor Neumann cu referire la Muzeul Banatului.

Directorul Muzeului de Artă Timișoara consideră că ”pentru vizitatorul care a văzut înainte cum arăta fiecare piață istorică și vede cum arată acum, vede că s-au făcut progrese. O zonă pietonală. Corso extins. E foarte important  pentru 2021… În dosar sunt prevăzute redarea piețelor din cartierele istorice. Iosefin, Elisabetin, Traian și Bălcescu. Nu poți organiza doar într-un loc evenimentele. Ai nevoie de multe, de arhitecți, de proiectanți, de constructori, de bun gust…”. Victor Neumann a relatat și un moment inedit, cu mult hulitul postament apărut în fața muzeului. Loc în care se pare că va apărea până la urmă și o statuie. ”Și președintele României a întrebat, cred că pe domnul primar, ce e cu tabla din fața Muzeului de Artă. Pot să vă spun că monumentul urma să fie așezat, mi-a și arătat sculptura, îi aparține lui Mircea Roman. E un sculptor pe care mediul românesc îl consideră de faimă… El are câteva lucrări pe străzile din spatele muzeului. Urmează să fie așezată sculptura… Mie nu mi-a cerut nimeni părerea. Nici mie nu mi-a convenit… Nu suntem împotriva artei contemporane, dar să țină seama de moștenirea arhitecturală istorică. Ea ar putea fi transformată în ceva…”, a conchis Victor Neumann.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.