Detalii-surpriză în procesul Retim – Primăria Timișoara. Vezi ce a dezvăluit o...

Detalii-surpriză în procesul Retim – Primăria Timișoara. Vezi ce a dezvăluit o expertiză despre stația de compostare care nu s-a mai făcut

0
DISTRIBUIȚI

retim gunoi

Societatea de salubrizare și Primăria Timișoara, care deține 50% din Retim, se judecă în privința construirii staţiei de compostare uscată a gunoiului, care ar fi trebuit să fie finalizată până în februarie 2014, iar o expertiză realizată în cadrul unui proces și un document emis de municipalitate relevă noi detalii. Documentele dezvăluite de „Adevărul” arată că Retim s-a angajat să cheltuie aproape 20 de milioane pentru o staţie de compostare, dar a cheltuit doar 90.000 de euro.

Compania deținută în proporții egale de Consiliul Local Timișoara și o firmă germană are pe rolul instanței mai multe dosare în care se judecă cu Primăria Timișoara, iar o expertiză comandată în cadrul acestui proces arată că, deși Retim ar fi trebuit, conform planului de investiții din contractul cu municipalitatea, să realizeze până în 2010 staţia de compostare a deşeurilor în valoare de aproape 20 de milioane de euro, societatea de salubritate nu a cheltuit până în 2011 niciun leu în acest sens.


Termenul a fost prelungit până în februarie 2014, dată până la care, conform documentului dezvăluit de adevarul.ro, Retim a cheltuit 408.009 lei (aproximativ 90.600 de euro), ceea ce înseamnă o cifră de 218 ori mai mică decât suma de 19.798.550 euro, cât s-a angajat compania să investească.

Retim a cheltuit, totuși, pentru realizarea staţiei de compostare suma de 1,7 milioane lei, însă cea mai mare parte din sumă, 1,3 milioane a fost investită după data la care investiţia trebuia finalizată. Ratarea acestui obiectiv a însemnat că, în 2014, contractul Retim cu municipalitatea fost prelungit doar până în 2018, în condițiile în care realizarea investiției ar fi dus la prelungirea înțelegerii pe o perioadă de 25 de ani.

Conform sursei citate, unul dintre obiectivele expertizei a fost şi acela de a stabili dacă staţia de compostare închisă asumată de Retim putea fi realizată. Expertiza arată că în perioada 2007 – 2014, Retim a avut un profit brut de 81,6 milioane lei. Raportat la cursul lei/euro de la data depunerii memoriului tehnico-economic, expertiza a stabilit că valoarea investiţiei ar fi fost de 81,7 milioane lei, concluzionându-se astfel că profitul realizat de Retim în perioada 2007 – 2014 permitea realizarea staţiei de compostare în proporţie de 99,8 la sută. Solicitați de „Adevărul”, reprezentanții Retim au refuzat să comenteze rezultatul expertizei.

Vă reamintim că în timp ce Retim se judecă cu municipalitatea, compania plăteşte toate costurile de întreţinere pentru Mercedes-ul cu care se plimbă primarul Nicolae Robu, maşină achiziţionată tot de firmă pentru 75.000 euro.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.