Au reînceput protestele la Timișoara: sute de manifestanți în fața Prefecturii: „Ieftin...

Au reînceput protestele la Timișoara: sute de manifestanți în fața Prefecturii: „Ieftin și eficient: punem gratii la Parlament” UPDATE 4 Ce au discutat protestatarii cu prefectul Băcală FOTO și VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

Aşa cum au stabilit încă de ieri seară, atunci când peste 2.000 de oameni au ieşit în Piaţa Victoriei din Timişoara să protesteze împotriva guvernului care a adoptat o OUG de schimbare a Codului Penal, manifestanţii din capitala Banatului au ieşit din nou în stradă.

Strigarea s-a dat pe Facebook, acolo unde organizatorii au scris „Miercuri, ora 12.00, la Prefectura Timiș! Marți noaptea, puterea politică a declanşat un război total împotriva altei puteri din statul român, puterea independentă a Justiţiei. Nu mai încape vorbă de dosarele penalilor corupți, de tot felul de detalii. Ce s-a întâmplat este o declaraţie de război, făcută nu numai Justiţiei ci şi cetăţenilor români care au înţeles să se opună acestui act discreţionar, totalitar, care vine din bezna comunistă de dinainte de ’89! Este noi (cei cinstiți) contra ei (hoții corupți). Am încercat dialogul dai ei au dovedit că nu există dialog, nu există cale de mijloc! Vom ieși în stradă și vom decide! Ne vom apăra statul de drept până la capăt!”.

Evenimentul se desfăşoară sub sloganul „Tragedie naţională. Trebuie să ne apărăm statul de drept”, iar la ora 12.00 în faţa Prefecturii din Timiş erau deja adunaţi peste 200 de oameni, cu mesaje anti-corupție și anti-guvern, ca și la protestul de aseară, printre care „Ieftin și eficient: punem gratii la Parlament”.

UPDATE La ora 12.30, numărul protestatarilor este în creștere și a trecut de aproximativ 400.


Oamenii scandează „Dragnea, unde ești, venim la București” și fac planuri să plece sâmbătă la marele miting anunțat în capitală. Organizatorii i-au informat pe participanți că mai multe pensiuni oferă cazare gratuită pentru cei care doresc să meargă la proteste.

UPDATE 2 În aceste momente o delegaţie din partea protestatarilor a intrat în Prefectura Timiş, unde poartă o discuţie cu prefectul Mircea Băcală. Invitaţia a fost lansată de reprezentantul guvernului în teritoriu. Presa nu a fost primită în sala de şedinţă, la cererea protestatarilor.
UPDATE 3 Cu puțin timp înainte de ora 14.00, protestatarii s-au risipit, dându-și întâlnire în Piața Operei, la ora 18.00.
UPDATE 4 După întâlnirea cu protestatarii, prefectul Băcală a declarat că „am avut o discuţie cu o delegaţie de protestatari de la acest miting din faţa Prefecturii. Două persoane au venit sus, ei spuneam că au participat şi la dezbaterea acestor ordonanţe la Bucureşti, spunând-şi nemulţumirile faţă de emiterea acestor ordonanţe de urgenţă privind aministia şi graţierea şi modificarea Codului Penal. Ca primă discuţie au solicitat ca această întâlnire dintre noi să nu fie cu presa, urmând ca la următoarele întâlniri să fie invitată şi presa. Am respectat această doleanţă a lor şi un prim aspect pe care ei l-au ridicat a fost ca în informarea pe care o voi face eu la minister să se menţioneze ca prin anumite proceduri pe care le consideră guvernul legale să îşi retragă cele două ordonanţe, caz care ar fi benefic în discuţiile dintre manifestanţi şi actualul guvern. În cazul în care guvernul refuză, din start cei doi reprezentanţi au spus că în aceste condiţii vor cere demisia guvernului şi vor avea de gând să vorbească cu un viitor guvern. Acum am terminat acestă întâlnire şi acum se redactează această informare pe care o voi trimite Ministerului Afacerilor Interne astăzi, acum. Ei au mai solicitat să fie informaţi din timp, înainte ca ele să intre în vigoare, dacă se retrag sau nu cele două ordonanţe”.
Foto și video: Adriana Mîț

1 COMENTARIU

  1. cine sta in strada la ora 12 in zi lucratoare si noaptea pana la ora 1? niste pierde vara care traiesc pe spatele altora. in era telefoanelor mobile, de curiozitate, nu au intrat sa citeasca si ei ce inseamna gratiere si ce inseamna amnistie. ordonanta vorbeste de gratiere asa ca cei care vorbesc ca dragnea sau altii ca el, condamnati cu suspendare, ar beneficia de ordonanta se inseala. cat despre pensiunile care ofera cazare gratis… aia traiesc intr-o alta romanie, aceea a lui iohanis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.