Ilie Stepan, unul dintre muzicienii de legendă ai Timișoarei: „Noul disc Pro...

Ilie Stepan, unul dintre muzicienii de legendă ai Timișoarei: „Noul disc Pro Musica este foarte greu de compus, fiindcă albumul trebuie să fie memorabil, asta aşteaptă lumea de la noi“

0
DISTRIBUIȚI
Ilie Stepan, liderul trupei Pro Musica pregăteşte un nou material discografic

Muzicianul timişorean Ilie Stepan este indubitabil o figură legendară a rock-ului românesc, a cărui nume se leagă de activitatea Pro Musica, de crearea celui mai frumos imn al Revoluţiei din 1989 şi de activitatea sa din grupul Stepan Project.

Fondatorul trupei Pro Musica s-a apucat de muzică după ce a văzut filmul „Tinerii” la cinematograful Victoria din Piaţa Bălcescu, iar primul concert al trupei Pro Musica a avut loc în data de 15 ianuarie 1973 la Liceul Pedagogic. La împlinirea a 44 de ani de la primul concert al formaţiei – în data de 15 ianuarie 2017 – când s-a serbat Ziua Culturii Naţionale Române şi ziua în care s-a născut poetul naţional Mihai Eminescu membrii formaţiei au lansat DVD-ul „Pro Musica – Live in Prison“, chiar în incinta Penitenciarului Timişoara, iar o zi mai târziu în Sala Multifuncţională a CJT a avut loc proiecţia de gală a filmului, realizat după recitalul formaţiei care s-a desfăşurat în 7 mai 2015, la Penitenciarul Timişoara.

„Noi credem că muzica şi arta, în general, se face şi-n mediile neconvenţionale, unde se pătrunde mai greu. Pro Musica – Live in Prison este primul concert de muzică rock din România desfăşurat în penitenciar în care s-a utilizat toată logistica aferentă. Suntem foarte mândri că am reuşit acest proiect şi le mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat. Îmi aduc aminte cu mare plăcere de primul concert Pro Musica, care a avut loc în sala de festivităţi a Liceului Pedagogic. Numele de Pro Musica mi-a venit în cadrul unei ore de chimie. Iniţial ne-am spus Pro Musica Experimental SuperGrup, fiindcă pe atunci erau la modă denumirile astea mai lungi. După ce am citit într-o revistă că supergrupurile sunt alcătuite din muzicieni consacraţi, ne-am schimbat numele în Pro Musica. Înaintea primului concert eu am mai cântat în Marţienii şi Rivoli Grup4. Am cântat şi la reuniunile dansante de sâmbătă, unde prezentam compoziţii de-ale noastre mai ritmate şi piese de Beatles, Rolling Stones, Kinks, Troggs sau Shadows. După primul nostru concert oficial, am avut un mare succes, atât în rândul colegilor cât şi al profesorilor“, îşi aminteşte Ilie Stepan.

De.a lungul anilor Ilie Stepan a compus prima operă folk din Romania, „Creanga de cireş”, a colaborat cu trupa rock „Progresiv TM” , iar în finalul lui decembrie 1989 compune piesa „Timişoara”, pe versurile lui Marian Odangiu, piesa care este Imnul Revoluţiei Române de la Timişoara. În 1990 piesa Timişoara este editată pe single în versiune română şi engleză de casele de discuri „Freack Weber” din Viena şi respectiv „Virgin” din Marea Britanie. Din 1981 şi până în prezent compune muzica originală pentru mai multe piese de teatru.


În luna noiembrie a anului 2012, în Sala Multifuncţională a CJ Timiş, a avut loc lansarea oficială a proiectului de anvergură Lumina – cea de-a treia parte a trilogiei Sensul Vieţii – semnată Stepan Project, material la care au participat numeroşi artişti din muzică, grafică, film şi fotografie. Primele două părţi ale trilogiei au apărut în 1996 – “Sensul vieţii”, respectiv în 2001 – “Undeva in Europa”.

La începutul lunii octombrie 2014, în Timişoara a avut loc concertul de comeback Pro Musica, după 21 de ani de pauză. Concertul desfăşurat sub logo-ul „Pro Musica 41” și cu motto-ul „Vreme trece, vreme vine… Toate-s vechi şi nouă toate”, versurile de început din Glossa lui Mihai Eminescu, a fost înregistrat audio pe 40 de canale digitale şi filmat cu 11 camere în format HD, în vederea unei producţii DVD.

Lansarea oficială a DVD-ului „41 Pro Musica Live in Timişoara“ a avut loc în luna mai a anului 2015. În timpul celor două reprize distincte ale spectacolului „capturat“ pe acest dublu DVD,  pe scenă au urcat Ilie Stepan, Dixie Krauser, Grigore Bujor Hariga, Lică Dolga, Mario Florescu, Doru Apreotesei, Doru Eugen Iosif, Horea Crişovan şi George Găină, alături de invitaţii Radu Rotaru, Dana Borteanu şi Vera Ciocan.  În cursul verii anului 2016,  Stepan Project Blues Foundation a participat la prima ediţie a festivalului WolfBlues – eveniment iniţiat de Nicu Covaci – care s-a desfăşurat la Gărâna.
Fanii formaţiei Pro Musica aşteaptă cu sufletul la gură apariţia unui nou material discografic

„Pro Musica este o trupă formată din muzicieni care cântă fiecare cu alte trupe. Ne bucurăm mult că am realizat DVD-ul cu concertul de 41 de ani şi cel cu concertul din penitenciar. Concertele noastre în aer liber, necesită un buget destul de mare. Care deocamdată nu am reuşit să-l obţinem sau să-l primim de atâtea ori de câte ori am fi vrut. Asta nu e o scuză, e o amărăciune. Pro Musica nu poate cânta la o cafenea în Timişoara. Pe de altă parte am vrea să cântăm mai des. Va urma lansarea DVD-ului în Bucureşti. După care vrem să facem un turneu acustic Pro Musica în oraşele mari din România. Turneul ăsta acustic ne va da prilejul să petrecem mai mult timp împreună. Ceea ce ne va ajuta să pregătim albumul nou. Cred că pentru noi este benefic să avem concerte, ca să putem să stabilim linia pe care mergem. Piese există, dar trebuie să mergem pe cea mai bună variantă. O formaţie care are un comeback are o mare responsabilitate. Reunificările pot fi şi un fiasco. Discul Pro Musica cu piese noi, este foarte greu de compus, fiindcă albumul trebuie să fie memorabil. Asta aşteaptă lumea de la noi, pe bună dreptate. Aşadar, ai două variante: ori scoţi un disc memorabil, ori rămâi o statuie. Vrem să scoatem un disc memorabil din punctul celor care îl vor asculta. Tot pentru acest an mai pregătim un film despre festivalul WolfBlues de la Gărâna şi vrem pornim un proiect de trio în care voi cânta alături de Nicu Patoi şi Horea Crişovan“, ne-a declarat Ilie Stepan. Lansarea oficială a DVD-ului Pro Musica – Live in Prison va avea loc la Bucureşti în data de 27 februarie la Clubul Ţăranului, unde intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile.DVD-ul Pro Musica – Live in Prison se găseşte în Timişoara la librăria La Două Bufniţe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.