Pneumolog timișorean: 50% din locuitorii din județul Timiș fumează. Cât de...

Pneumolog timișorean: 50% din locuitorii din județul Timiș fumează. Cât de grav este fumatul pasiv

1
DISTRIBUIȚI
50% din locuitorii din Timiș fumează.

Un pneumolog timișorean spune că legea care interzice fumatul în spațiile publice închise nu ar trebui să fie schimbată. Mai ales că în România a crescut numărul bolnavilor de cancer pulmonar, în ultimii ani.

Dorin Vancea, șeful Clinicii I de Pneumologie din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara, avertizează asupra faptului că la fel de periculos pentru sănătatea noastră este și fumatul pasiv.

“Fumatul pasiv este la fel de grav și de agresiv ca și fumatul activ, este o mare greșeală dacă se acceptă această schimbare a legii antifumat, mai ales că se observă o creștere evidentă a numărului bolnavilor de cancer pulmonar din România. Mortalitatea la bărbați este de 75 la 100.000 de locuitori, iar la femei de 20 la 100.000 de locuitori.


În Europa, la femei este de 14, iar la bărbați este de 35. Datele din Europa sunt peste America, americanii stau mai jos”, explică pneumologul timișorean.

Medicul Dorin Vancea mai precizează că mortalitatea este în creștere la femeile diagnosticate cu cancer pulmonar, dar și că aproape 50% din adulții din județul Timiș sunt fumători.

“Este important să știți că mortalitatea este în creștere la femei, a crescut foarte mult la femei și în Europa, dar și la noi în țară. Femeile sunt într-un risc extraordinar. Știam că procentul fumătorilor din România este undeva la 35%, nu e adevărat. Este mult mai mare. Am făcut la spital un studiu pe județul Timiș, iar acest procent se apropie de 50% și cu impact extraordinar de mare la femei. Fumatul are un efect devastator, induce BPOC (n.r. bronhopneumopatia cronică obstructivă), iar pacienții cu BPOC au un risc mare de a face cancer”, a adăugat medicul Dorin Vancea.

Potrivit statisticilor, la nivelul județului Timiș, în anul 2015 au fost înregistrate 2.306 cazuri noi de cancer. La finalul primului semestru din 2016, erau diagnosticate 917 noi cazuri de cancer, cu aproximativ 25% mai multe decât în aceeași perioadă a anului precedent. De asemenea, numărul pacienților oncologi, aflați în evidența specialiștilor, în Timiș, era de 18.284.

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua,

    Da, afecteaza fumatul pasiv. Afirm aceasta fara a fi pneumolog. Dar sa fim seriosi! La cate masini ne sufoca strazile si plamanii…tigarile mele sunt ca si un pahar de apa pe care l-as varsa intr-un Ocean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.