Viceprimarul ROCK: Farkas Imre a cântat într-o formaţie şi îşi doreşte un...

Viceprimarul ROCK: Farkas Imre a cântat într-o formaţie şi îşi doreşte un festival „adevărat“ de rock în Timişoara

0
DISTRIBUIȚI
Viceprimarul oraşului, Farkas Imre a cântat într-o formaţie şi îşi doreşte un festival „adevărat“ de rock în Timişoara

Cel mai nou viceprimar al oraşului Timişoara, Farkas Imre, s-a născut pe 23 iunie 1978 şi se poate lăuda cu o pasiune intensă pentru muzica rock.

În perioada în care a frecventat Liceul Teoretic Bartók Béla, a făcut parte dintr-o trupă, care a susţinut un singur concert „adevărat“, fiind chitarist şi solist. „Am descoperit muzica pe la 11-12 ani prin intermediul unei casete Queen. Mai apoi, fără să ştie părinţii mei, m-am înscris la un profesor de chitară şi am început să cânt. Formaţia în care am activat s-a numit Camden Colt, alături de Teleki Csaba (chitară), Teleki Levente (tobe), Varga Andrei (chitară) şi Gergelyfi Tili (bass). Am cântat şi în deschiderea unui concert al trupei Makrothumia, la cinema Arta, aveam piese în limba maghiară şi engleză. Cam asta a fost cariera mea muzicală, căci trebuia să ne pregătim pentru bacalaureat şi formaţia s-a destrămat. Mi-am cumpărat chitara de la magazinul Rocka Rolla şi chiar dacă am mai fost invitaţi să cântăm la alte trei festivaluri nu am mai susţinut concerte. Desigur, am mai cântat prin tabere şi în diverse locuri, dar fără formaţie“, îşi aminteşte viceprimarul.

În ceea ce priveşte preferinţele muzicale, Farkas Imre se consideră un rocker „oldschool“ şi este de părere că publicul din Timişoara este avizat. „Ascult rock oldschool. Primul meu concert la care am asistat a fost AC DC la Bucureşti. Am stat chiar în faţă şi de atunci ştiu să fac diferenţa între un concert reuşit şi o audiţie. Printre alte trupe preferate se numără Metallica, Megadeth, Accept, Rammstein, din astea vechi. Inclusiv în birou ascult Rock FM. Mai demult, era foarte greu să ai acces la instrumente şi o sonorizare profesională. Astăzi, e mult mai uşor, ajunge să ai un calculator. Desigur, e cu două tăişuri treaba asta, fiindcă eu consider că în zilele noastre ar trebui să se pună acent pe calitate, nu pe cantitate. Cunosc multe trupe care pur şi simplu erau înfricoşate de Timişoara. Se ştia că publicul de aici e unul pretenţios şi avizat. Eu cred că rock-ul încă lipseşte în Timişoara. Sunt câteva evenimente, dar nu mi se par îndeajuns de multe. Îmi place că s-a pus accent pe jazz, am fost şi la festivalul de la Gărâna şi la Jazz TM, dar cred că ar fi loc şi de mai mult rock“, a adăugat Farkas Imre.

Având în vedere faptul că Timişoara nu are încă o sală multifuncţională adecvată unor concerte de mare amploare, am fost curioşi să aflăm care sunt planurile autorităţilor în această privinţă. „Există promisiuni am identificat şi terenul pentru o sală de 16.000 de locuri la Timişoara. Aşteptăm bani de la fondul de investiţii. La Cluj există aşa ceva, dar să nu uităm că noi timişorenii niciodată nu am fost susţinuţi de guvernanţi.


Nimănui nu-i place politica, dar e o unealtă. Să ne gândim cine a fost primarul Cluj-ului. Cel mai greu este atragerea banilor. Avem în proiectul pentru Capitală Culturală Europeană 2021 şi realizarea unui loc în formă de insulă, un loc pentru concerte, undeva la Pădurea Verde. Idea e inspirată din Budapesta, unde există Varosmajori Szabadtéri Színpad..Concerte mai micuţe se pot ţine şi la Muzeul Satului Bănăţean. Mai există şi alte locuri identificate pentru asemenea activităţi, cum ar fi cel de la Ştrandul Tineretului. Dacă vor exista investiţii şi fonduri, se vor realiza. Avem multe idei, dar trebuie să se şi realizeze“, spune Farkas Imre, care îi enumeră la capitolul trupe preferate din ţara vecină pe Ákos, Edda, Bikini, Omega, Akos, Tankcsapda, Piramis, Lokomotiv GT sau Presser Gábor.

„Muzica este o chestie extraordinară şi îţi dă o libertate aparte“

Anul trecut, oraşul nostru a fost gazda primei ediţii a manifestării numite „Zilele  Culturale Maghiare“, unde timp de trei zile s-au desfăşurat concerte, spectacole de dans popular, activităţi pentru copii, târg de produse meşteşugăreşt şi multe alte activităţi interesante, un eveniment pus la cale de  Asociația Bastion, care va avea loc şi în acest an. „Timişoara are puţine manifestări dedicate artiştilor maghiari. Dacă e să comparăm cu Arad-ul stăm mult mai prost. Dar la Arad există un procent de zece la sută maghiari, în timp ce la Timişoara procentul e de 4,8 la sută. Am avut o primă ediţie reuşită a Zilelor Maghiare, organizate de Asociaţia Bastion şi pentru anul acesta se doreşte aducerea unor formaţii ca Edda“, spune Farkas Imre.

Chiar dacă ocupă funcţia de viceprimar doar din luna iunie a anului trecut, Farkas Imre consideră că activitatea sa în această funcţie este una cât se poate de benefică şi este deschis pentru sprijinirea oricăror manifestări care să popularizeze muzica rock. „Înainte de a ocupa această funcţie nu mi-am imaginat deloc ce presupune activitatea ca viceprimar. În luna martie împlinesc un an de când m-am înscris în UDMR şi apoi am fost ales consilier local. Îmi place cea ce fac şi este foarte frumos când vezi că există rezultate bune. Desigur, am timp şi pentru viaţa personală, mai şi cânt uneori pentru fiica mea, la chitară, când am timp. Mai ţin minte câteva acorduri. Eu cred că atunci când ai cântat la un instrument, când vezi pe scenă o formaţie înţelegi altfel ce se întâmplă la concert. Muzica este o chestie extraordinară şi îţi dă o libertate aparte. Dacă există solicitări pentru evenimente rock şi nu numai, dacă vin oameni cu idei, îi ajut cu toată deschiderea. Dacă ar fi să organizăm un festival rock la Timişoara, comparabil cu nivelul Jazz TM-ului , ar fi destul de greu. Dar se poate. Eu cred că mulţi oameni au impresia că rock-ul e ceva rău. Rockerii erau consideraţi de multe generaţii drept bad boys. De generaţia care ne-a crescut  de exemplu. Ar trebui să conştientizăm şi celor care nu cunosc fenomenul, că muzica rock nu e rea. Este o cultură frumoasă şi mi-aş dori să înţeleagă tot mai multă lume acest lucru“, a mai adăugat Farkas Imre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.