Noaptea Muzeelor 2017: vezi ce evenimente cu intrarea liberă au loc la...

Noaptea Muzeelor 2017: vezi ce evenimente cu intrarea liberă au loc la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor, aflat în acest an la cea de-a XIII-a ediție, se sărbătorește în data de 20 mai în peste 3.000 de muzee din 30 de țări europene, intrarea pentru vizitatori fiind liberă.

La Timișoara, Muzeul de artă va fi deschis între orele 18,00 și 24,00 și vor putea fi vizitate expoziția de artă conceptuală-sculptură a artistului Ingo Glass, recent vernisată, și expoziția de fotografii a artiștilor fotografi ai Academiei Ungare de Artă. La ora 19.00 și la ora 23.00, Cosmin Gavrilă va oferi un recital de pian cu „Nocturnele” lui Chopin, începând cu ora 20.00 va putea fi audiat un program susținut de corul Operei Române din Timișoara dirijat de Mihaela Silvia Roșca, iar de la ora 21.30 este programat un concert de muzică de cameră oferit de „Incanto Quartetto”, urmat de discuții pe teme muzicale, artă vizuală și cultură umanistă, moderate de solistul operei timișorene Cristian Rudic și directorul muzeului, dr. Victor Neumann.

Muzeul Satului Bănățean își așteaptă vizitatorii între orele 18.00 – 22.00, când vor putea fi vizitate principalele obiective din muzeu: vama Timișoara, casele din Bata, Căpâlnaș, Jupânești și Chizătău, aflate pe aleea principală, biserica Topla, școala din Bîrna și primăria Sărăzani din Centrul Civic, precum și casele de pe aleea etniilor, respectiv casa ucraineană, germană, slovacă, sârbă și maghiară. Vor fi deschise, de asemenea, expozițiile permanente „Centre de ceramică din Banat” și „Podoabe bănățene”, precum și expozițiile temporare „Tezaur Episcopia Tulcii”, expoziția de fotografie „Church” realizată de Valeriu Leonov, expozițile de costume tradiționale din colecția Muzeului Satului Bănățean, reprezentând subzonele etnografice Sânnicolau Mare, Valea Mureșului, Făget și Lugoj, cele din colecția Marius Matei reprezentând subzona etnografică Lugoj și din colecția etnografică Alina Turculescu reprezentând zona etnografică Valea Almăjului, expoziția de fotografie “Rădăcini”/Hadiji Maria, Imre Beatrix Leila și expoziția de fotografie veche “Paori bănățeni”/Marius Matei.

La Muzeul Național al Banatului, în cadrul evenimentului intitulat „Rondul de noapte”, programul va începe la ora 20.00 și se va încheia la ora 2.00, interval în care vor fi deschise expozițiile temporare ale muzeului de la Bastionul Theresia care au drept temă colecția de antichități egiptene, voluntarii din toate provinciile românești înrolați în armata română în anii primului război mondial și obiectele de patrimoniu intrate în colecțiile muzeului în anul 2016.


Formația Peregrinii va susține în Curtea Miracolelor un concert de muzică istorică, iar TM Archery va face o prezentare de arme și demonstrații de lupte. Copiii cu vârste între 6 și 14 ani vor avea parte de o expoziție de știință interactivă intitulată „Laborator” iar pasionații de natură vor putea admira câteva specimene din colecția muzeului.

Cele cinci spații de care dispune Casa Artelor de pe strada Augustin Pacha vor fi deschise între orele 18.00 și 01.00 și vor găzdui trei expoziții, o proiecție de film, o lansare de album și un concert. La galeria Pygmalion poate fi văzută expoziția lui Pavel Vereș „Ascuns în transparență”, în prezența artistului, galeria Subterana găzduiește expoziția de fotografii „Cuvinte pierdute”, al căror autor este Adrian Danciu iar la Caffe Klapka va fi deschisă expoziția de fotografie „Cerca trova”, realizată de Aiko Vlaic. De la ora 20.00, la Studio Art va avea loc proiecția filmului „Marșul pinguinilor – Chemarea misterioasă”, iar de la ora 21.30, în curtea cu castan, va fi lansat albumul „The Furnace”, urmat de concertul Sebastian Spanache Trio. Intrarea este liberă, cu excepția proiecției cinematografice, unde prețul unui bilet este zece lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.