Proiect de trei milioane de euro prin care medicii timișoreni vor să...

Proiect de trei milioane de euro prin care medicii timișoreni vor să pună un diagnostic mai precis bolnavilor de cancer. Ce soft inedit va fi dezvoltat

0
DISTRIBUIȚI

Medicii de la Spitalul Județean Timișoara, care lucrează în cadrul centrului Oncogen, le vor pune bolnavilor de cancer din vestul țării un diagnostic mai precis și astfel și tratamentul va fi mai eficient, deci vor avea mai multe șanse la viață. De asemenea, va fi dezvoltat și un software inedit, care-i va ajuta pe specialiști să elaboreze planul terapeutic cel mai potrivit fiecărui pacient.

Totul în cadrul unui proiect transfrontalier România-Serbia, care are un buget de 12 milioane de euro. Proiectul a fost câștigat de Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului (Oncogen) din cadrul Spitalului Județean.

Trei milioane de euro sunt alocați centrului Oncogen, plus alți 2,5 milioane de euro Spitalului Județean Reșița, iar restul banilor revin mai multor spitale din regiunea Vojvodina, Serbia. Medicii timișoreni spun că și-au propus ca în următoarele 42 de luni, pe perioada desfășurării proiectului, să pună un diagnostic mai precis pacienților cu cancer.

“Ne propunem să facem un diagnostic foarte bun al pacienților cu cancer. Asta va însemna că probele pacienților cu cancer cărora ne adresăm vor fi trimise la Oncogen, unde vor fi efectuate proceduri de medicină de precizie, secvențiere. Vor veni toate probele aici, noi le vom face acest diagnostic de precizie, urmând ca pe baza acestui diagnostic să se elaboreze și planul therapeutic. De asemenea, noi ne-am propus să concepem, împreună cu anumite companii care se ocupă cu crearea de astfel de lucruri, un soft de integrare a tuturor datelor referitoare la pacientul respectiv, care să includă toată informațiile, de la anatomie patologică, de la clinică, de la ceea ce facem noi, diagnostic de precizie, soft-ul acesta să integreze toți parametrii despre pacient și să elaboreze planul terapeutic”, a explicat, Florina Bojin, medic cercetător în cadrul Oncogen.

Florina Bojin a precizat că inițiativa realizării unui astfel de software este unică în România, deși în străinătate “se face acest lucru de mult timp”.

Beneficiarii proiectului vor fi toți pacienții din vestul țării care se adresează unui număr de 15 unități medicale și sunt diagnosticați cu cancer. De asemenea, în cadrul proiectului, angajați din mai multe spitale din România și din Serbia vor fi trimiși la cursuri în străinătate.


Asta pentru că vor fi achiziționate și o serie de echipamente specifice pentru diagnostic personalizat în cancer, prin secvențiere.

“Beneficiarii proiectului sunt toți pacienții care ar putea să beneficieze de îngrijiri medicale în cadrul a 15 spitale, din Serbia vor fi 12 spitale implicate. Va beneficia, în cazul în care are o astfel de afecțiune malignă, populația care locuiește în această zonă, în jur de două milioane de locuitori. Personalul din sănătate va beneficia de instructaj pentru aparatura care va veni, de traininguri în străinătate, astfel încât să fie foarte bine pregătit în utilizarea aparatelor și în generarea diagnosticului de precizie”, a explicat medicul Florina Bojin.

oncogen

La finalul proiectului, cercetătorii și-au propus să ia legătura cu Ministerul Sănătății, pentru a-l informa asupra faptului că un diagnostic precis reduce costurile tratamentului bolnavilor cu cancer.

“Ultimul pas este să aducem la cunoștința autorităților superioare faptul că un astfel de plan de diagnostic de tratament ar putea duce la îmbunătățirea calității vieții pacienților și la reducerea costurilor care sunt pentru cancer. Ar investi mai puțin dacă ar vrea să asigure o parte din aceste analize pe schema de coplată, decât să diagnosticheze mai puțin precis și să cheltuiască mai mult pe tratament”, a precizat Florina Bojin.

Centrul Oncogen a fost construit și dotat în perioada 2010 – 2015, printr-o investiție de 12 milioane de euro, majoritatea fiind bani europeni. Centrul dispune de facilități de ultimă generație pentru cercetarea în domeniul terapiilor avansate. În cadrul Oncogen lucrează 40 de specialiști, printre care și cercetători din străinătate.

„Din 2015, de la finalizarea Oncogen, deci într-un an și jumătate, sunt trei proiecte câștigate, două europene, de două milioane de euro fiecare, și un proiect transfrontalier cu Serbia câștigat acum. Valoarea financiară pentru Oncogen este de 3 milioane de euro pentru aparatură medicală”, a declarat Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.