Timișoreni, mare grijă atunci când mergeți în parc, la pădure sau la grădina zoologică. Peste 30 de persoane au ajuns deja la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, în primele zile ale acestei luni, după ce au fost înțepate de căpușe.
Medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Timiș fac mai multe recomandări, mai ales că din luna aprilie până în septembrie se manifestă focare de boli asociate mușcăturii de căpușe. Astfel, trebuie să fiți atenți în cazul în care frecventați zone verzi, chiar și îngrijite, păşuni, fâneţe, păduri, parcuri și zone unde sunt prin preajmă animale (câini, pisici, animale de la grădina zoologică).
“Mușcătura de căpușă este nedureroasă însă, odată ce aceasta se inserează în piele, apar simptome de slăbiciune fizică, musculară, în cazuri rare chiar paralizie, simptome care dispar imediat ce căpușa este înlăturată.
Ce se observă cu ochiul liber? Înroșire locală, de regulă pata roșie este și întărită, mâncărime și senzație de arsură. Ignorată, mușcătura poate da stare de febră, amorțeală și slăbiciune, umflarea articulațiilor însoțită de durere, greaţă și vărsături”, comunică DSP Timiș.
Căpușa poate transmite, prin înțepătură, boli precum borelioza sau Boala Lyme, febra de Colorado, tularemia, care au ca manifestare comună febra mare, dureri de cap, dureri musculare, fotofobie, vărsături, greaţă, oboseală.
Medicii recomandă examinarea cu atenție a întregului corp, în special zona inghinală, pentru a urmări primul semn al înțepăturii, și anume pata înroșită și întărită de pe piele. Apoi, se recomandă purtarea de pantaloni lungi, îmbrăcăminte de culoare deschisă pentru a vedea insecta, încălțăminte fără decupaje și evitarea contactului cu animalele.
Mai pot fi folosite și substanțele ce se aplică pe piele, spray-uri sau creme, substanțe care prin mirosul lor îndepărtează insectele, inclusiv căpușele.