Zile franceze la Timișoara: festivalul Tres Court, astăzi, dar și o lansare...

Zile franceze la Timișoara: festivalul Tres Court, astăzi, dar și o lansare de carte săptămâna viitoare

0
DISTRIBUIȚI

Festivalul Internațional al Filmelor de Foarte Scurt Metraj „Tres Court”, care are loc în 80 de orașe din 25 de țări aflate pe întregul mapamond între 9 și 18 iunie 2017, sosește din nou la Timișoara vineri, 9 iunie, și se va desfășura la Centrul Cultural Ambasada de pe strada Anton Seiler nr, 2. Festivalul cuprinde 150 de filme selecționate și include o competiție internațională și una românească, o competiție cu tematică feminină și feministă și o selecție pentru copii.

Filmele, cu o durată mai mică de patru minute fără titlu și generic, pot fi de ficțiune, documentare, experimentale, animație și diverse alte domenii, de multe ori temele care îi inspiră pe autori fiind eclectice. Printre tendințele care se remarcă în filmele festivalului se disting umorul cu care se vorbește despre rețelele sociale și noile obiceiuri pe care acestea le generează, modul în care e abordată creația de film, violența orchestrată de mai marii lumii și terorism, proteste de stradă și insecuritate. Alte teme abordate sunt conflictul între generații, dificultățile de exprimare în iubire, teama de a-i pierde pe cei dragi dar și momente de poezie și reverie, autorii filmelor surprinzând clișee dintr-o lume aflată în permanentă schimbare.

La Timișoara, festivalul începe la ora 15.00, cu selecția TRÈS COURT FAMILIAL, urmat la ora 16.00 de selecția PAROLES DES FEMMES (cu și despre femei).


Programul continuă cu competiția națională AROUND THE TRÈS COURTS, la ora 18.00, iar la ora 19.00 are loc competiția internațională. Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile iar publicul este invitat să voteze filmele preferate.

Autor premiat, lansare la Timișoara

În 13 iunie, Nina Yargekov, laureată a premiului Flore 2016, care recompensează un tânăr autor talentat, considerat a fi promițător de către un juriu de jurnaliști, va fi prezentă la Institutul Francez din Timișoara, unde, la ora 19.00, își va lansa ultimul ei roman, „Double nationalité”, apărut la editura franceză P.O.L. Invitată de Institutul Francez din România, Nina Yargekov întreprinde un turneu de o săptămână la București, Cluj-Napoca, Timișoara și Arad, pentru mai multe întâlniri cu publicul român, mai ales liceeni și studenți.

Traducător-interpret și titulară a unui doctorat în sociologie juridică, autoarea franco-maghiară născută la Paris dar care trăiește acum la Budapesta a petrecut o perioadă la Cluj-Napoca, unde s-a documentat pentru romanul pe care îl lansează acum. În 2012, Nina Yargekov a fost laureată a programului „Misiunea Stendhal” al Institutului Francez din Paris iar romanul pe care îl lansează acum este cel de-al treilea, după „Tuer Catherine” (2009) și „Vous serez mes témoins” (2011). Moderatorul serii va fi profesorul și scriitorul Vasile Popovici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.