Chinezii, interesați de istoria dacilor. Ce obiective istorice vor fi „vedetele” unui...

Chinezii, interesați de istoria dacilor. Ce obiective istorice vor fi „vedetele” unui documentar FOTO

0
DISTRIBUIȚI

După ce o delegație a Consiliului Hudețean Hunedoara a vizitat trei provincii din China și o altă delegație din provincia chineză Anhui a întors vizita, televiziunea chineză a decis să vină în România și să realizeze un film documentar despre potențialul turistic al județului și principalele monumente istorice de pe raza acestuia. Principalul obiectiv de care sunt interesați chinezii este cetatea Sarmizegetusa Regia, vechea capitală a Daciei, dar și castelul Corvinilor de la Hunedoara.

Pe de altă parte, administrația județeană hunedoareană intenționează să realizeze o scanare aeriană a vechii cetăți dacice, aflată pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, folosită în situri arheologice pentru a identifica vestigiile aflate sub nivelul solului fără a recurge la săpături, cu scopul de a conserva și proteja vestigiile din acest complex. Pe baza informațiilor obținute se va putea întocmi un plan de săpături pentru următorii ani, căci cetatea dacică ascunde încă multe enigme care așteaptă să fie scoase la lumină, dacă se va obține finanțare.

Cetatea dacică fortificată din Munții Orăștiei este, în ultima vreme, una din destinațiile preferate ale turiștilor, alături de castelul Corvinilor și cetatea Devei, deși a fost distrusă în parte din cauza incompetenței celor care au avut-o în administrare, a fost vandalizată de căutătorii de comori și a fost lăsată ani de zile în paragină.


Lucrările de reabilitare s-ar ridica, după estimările consiliului județean, la aproape 60 de milioane de euro.

Surse foto: wikipedia.org, ghiduri-turistice.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.