O nouă ediție a Zilelor Culturii Maghiare la Timişoara, cu un program...

O nouă ediție a Zilelor Culturii Maghiare la Timişoara, cu un program pe toate gusturile

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a doua ediţie a festivalului Zilele Maghiare din Timişoara, eveniment pus la cale de Asociația Culturală Bastion (Várbástya Egyesület) împreună cu consulatul Ungariei la Timișoara prin consulul onorific Tamás Péter, va avea loc în perioada 22 – 24 septembrie.

Festivalul va debuta cu „Montarea iurtei şi taberelor din secolul al XVI-lea“, pe 22 septembrie, în Parcul Castelului Huniazilor (între orele 15.00 şi 19.00) şi „Defilarea grupurilor de păstrare a tradiției, însoțiți de muzică de epocă“. Festivitatea oficială de deschidere va avea loc la ora 18.00 cu discursuri festive şi „Palotás – programul grupului de dans Harmónia“, urmând ca după aceea să se desfăşoare un spectacol al Teatrului de Operetă din Budapesta, în care vor putea fi ascultate şlagăre de operetă îndrăgite, Muzică şi dans popular şi Seară de dans popular.

Sâmbătă, 23 septembrie, printre acţiunile incluse în acest festival se numără programe pentru familie şi copii, prezentarea portului și a armelor cu concursul asociațiilor de păstrare a tradițiilor din epoca otomană, Concert Hungarica – Hollóének/Cântec de corb, teatru de păpuşi, Trupa de Toboșari Regélő Fehér Táltos, spectacolul Trupei de elevi Bartók: Undeva în Europa (pus în scenă de András Csaba Molnos), Boutique-ul de muzică locală (concerte Funky Hats şi Márk Balázs), spectacolul teatrului Csiky Gergely: Wiener Walzer şi o petrecere Retro cu șlagăre maghiare.

De la ora 18.00, pe scena din Piaţa Operei va avea loc un concert al formaţiei Twister, iar de la ora 20.00 va cânta legendara formaţie maghiară Edda.


Trupa a luat naştere în 1973 şi a activat iniţial sub numele de Griff, un an mai târziu schimbându-şi numele în Edda. Începând din 1977 formația activează sub numele de Edda Művek (operele Edda) şi recrutează cei mai buni muzicieni din Miskolc, alături de care porneşte să cucerească întreaga Ungarie, dar, în primul rând, Budapesta. Slamovits Istvan „Slamo” , compozitor, excepţional chitarist şi nu în ultimul rând solist vocal avea să îşi pună amprenta pe muzica trupei. 1980 este anul debutului discografic, care avea să devină album diamant – peste 500.000 de exemplare vândute. Edda devine o formaţie „cult” în Ungaria anilor ’80, atât prin muzica lor de factură hard rock dar şi prin textele inspirate de situaţia tinerilor din lăgarul comunist, de problemele „gri” de fiecare zi, şi nu în ultimul rând prin vestimentaţia la concerte (salopetă de muncitor, bocanci etc). La sfârşitul anului 1983, în urma unor disesnsiuni apărute între membrii trupei, formaţia se destramă cu un concert de adio la Budapesta. În 1985 Pataky Attila, secondat de Fortuna Laszlo refac grupul, cu diverşi muzicieni invitaţi, Trupa a cântat în deschiderea concertelor Deep Purple din Ungaria şi au fost apreciaţi de Ritchie Blackmore în mai multe interviuri din perioada respectivă. Actualmente formaţia este compusă din Pataky Attila, Gömöry Zsolt, Alapi István, Kicska László şi Hetényi Zoltán.

Ultima zi a festivalului, duminică 24 septembrie, include prezentarea portului și a armelor cu concursul asociațiilor de păstrare a tradițiilor din epoca otomană, prezentarea vieții în taberele de epocă maghiară și otomană, jocuri tradiționale de lemn – ludotecă interactivă, Flashmob, Boutique-ul local (concerte Dóra Tóth, Boglárka Kovács), spectacol de marionete, degustare de vinuri şi teatru vizual de mişcare.

De la ora 18.00, pe scena din Piaţa Operei va avea loc un concert cu Rozina Pátkai și orchestra sa, iar de la ora 20.00 un concert Zorán. De la ora 22.30 la Manufactura va avea loc un concert de jazz cu Adam Haraszti Project, urmat de o petrecere retro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.