O nouă ediție a unui festival care împlinește un sfert de secol....

O nouă ediție a unui festival care împlinește un sfert de secol. Ce evenimente sunt programate

0
DISTRIBUIȚI

Festivalul Internațional de Teatru Tânăr Francofon AMIFRAN, care împlinește în acest an 25 de ani de existență, sărbătorește această ediție aniversară între 22 și 26 octombrie, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad. Festivalul, cel mai mare eveniment cultural francofon pentru tineret din România, se bucură și de recunoaștere internațională, fiind inclus în proiectul inițiat de Organizația Internațională a Francofoniei, „Le Grand Tour de la Francophonie 2017”.

Înființat în urmă cu un sfert de secol de Florin Didilescu, un pasionat profesor de franceză și totodată fiul unor cunoscuți actori arădeni, festivalul, unic în felul său, a reunit, încă de la prima ediție, tineri din mai multe țări francofone. În acest an vor fi prezenți aproape 400 de participanți din nouă țări, cu 12 spectacole din România și zece spectacole din străinătate.

Vor fi organizate, de asemenea, 17 ateliere cu 27 de animatori din Franța, România, Québec, Italia și Bulgaria, care propun o mare varietate de teme precum mișcare scenică, expresivitate corporală, improvizație, dans, marionete, scenografie, va avea loc un spectacol al atelierelor cu rol de evaluare, șapte sesiuni de dezbateri – „En coulisses, la parole aux jeunes” – în jurul spectacolelor prezentate, un concurs-spectacol dedicat dramaturgului Jean Giraudoux și textului său „La guerre de Troie n’aura pas lieu” (Războiul Troiei nu va avea loc), un concurs de fotografii „Au-delà du rideau” (Dincolo de cortină), un spectacol de deschidere în care joacă Roxana Fânață – fostă „amifrană”, și cinci numere ale cotidianului festivalului „Girouette de la nuit”.

În premieră, va fi prezentă la Arad trupa Liceului Francez din Berlin iar șase studenți de la Facultatea de Teatru „Arts en scène” vor lucra în cadrul atelierelor. Va fi prezent, de asemenea, artistul Ion Barbu, care va conduce un atelier de teatru și a promis că va lăsa câteva desene pentru arhiva asociației Amifran. Pentru invitați vor fi organizate, de asemenea, o vizită a orașului cu ghid, și promenade culturale.


Evenimentul din acest an se dorește a fi un moment retrospectiv, dar și de evaluare a viitorului teatrului francofon licean din cadrul țărilor membre ale asociației internaționale ARTFRALA, cu sediul în Belgia. Programul complet al festivalului poate fi consultat pe www.amifran.ro.

Evenimentul are drept partener Institutul Francez și beneficiază de sprijinul Organizației Internaționale a Francofoniei și al Ambasadei Franței în România. Excelența Sa, doamna Michèle Ramis, ambasadorul Franței în România, va fi prezentă la deschiderea festivalului. Domnia sa va călători a doua zi la Timișoara, unde, de la ora 11.00, la Universitatea de Vest din Timișoara (Amfiteatrul A01), va susține în fața studenților conferința „Europe, culture et politique”.

Evenimentul are și sprijin financiar din partea Centrului Municipal de Cultură, a Ministerului Tineretului și Sportului, dar Consiliul Județean Arad a decis să nu-l mai includă în acest an în calendarul cultural și să-i acorde o finanțare infimă, după ce Florin Didilescu, apreciat în anii precedenți de comisiile de evaluare a activității sale cu un punctaj aproape maxim, a fost îndepărtat în acest an de la conducerea bibliotecii județene, deoarece a intrat în dizgrația vicepreședintelui CJA, Claudia Boghicevici. Consilierul județean Daniel Trifon a depus un proiect de hotărâre pentru finanțarea prestigiosului eveniment, organizația ALDE Arad a demarat o campanie de strângere de semnături pentru susținerea AMIFRAN, devenit un adevărat reper al Aradului, iar societatea civilă a luat, la rândul ei poziție, inițiind o campanie de donații pentru festival.

Surse foto: aradon.ro, specialarad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.