De peste 60 de ani, sărbătoarea vinului „Beaujolais nouveau” a devenit tradițională în Franța, iar de anul trecut, actualul director al Institutului Francez, Cyrille Fierobe, a adus-o și la Timișoara.
Vinul „tânăr”, care se bea la scurt timp după recoltarea strugurilor, este cel mai popular în Franța și de trei decenii este aniversat în fiecare an, în a treia zi de joi din luna noiembrie, după ce producătorii acestui vin au obținut, în 1951, o derogare pentru a-l putea vinde înainte de data de 15 decembrie a anului de producție, dată statornicită pentru începerea comercializării vinului din anul respectiv. Vinurile „Beaujolais nouveau” se produc mai ales în podgoriile celor aproximativ o sută de așezări viticole din departamentele Rhône și Saône-et-Loire, aflate în sud-estul Franței, printre care Beaujeu, capitala „istorică”, de unde provine numele regiunii și al vinului.
Vinul, a cărui sărbătorire începe chiar în primul minut după miezul nopții, se obține din boabe de struguri care necesită o perioadă de fermentare scurtă, iar acesta păstrează o aromă de fructe proaspete și are o cantitate mică de tanin.Vinul nu se păstrează mai mult de șase luni dar se vinde la fel de repede, fiind extrem de apreciat nu numai în Franța ci în țări din întreaga lume.
Beaujolais nouveau a devenit o sărbătoare a prieteniei „à la française” pe întregul mapamond, cea dintre România și Franța având deja o lungă tradiție.
Vinul și brânzeturile au sosit chiar ieri din Franța cu sprijinul Centrului de Afaceri Franco-Român „CAFRT”, care a finanțat evenimentul. Diplomați, oameni de afaceri și de cultură, universitari – invitați ai directorului Cyrille Fierobe – s-au reunit aseară în jurul unui pahar cu vin iar Beaufort, Laguiole, Saint Nectaire, Milledône, Pont l´Evêque, Bleu d´Auvergne, Brillat Savarin, sunt doar câteva dintre rafinatele sortimente de brânzeturi franțuzești aflate pe masă.
Marko Ristic & Laura Roman de la facultatea de muzică au susținut un recital de acordeon și vioară.