La coadă în centrul Timișoarei pentru a-și testa gratuit glicemia. Un număr...

La coadă în centrul Timișoarei pentru a-și testa gratuit glicemia. Un număr alarmant de timișeni suferă de diabet

0
DISTRIBUIȚI

Statistici alarmante făcute publice, astăzi, de către reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș. Peste 30.000 de persoane cu diabet zaharat sunt înregistrate în Timiș, adică aproape 5% din populația județului.

De această boală suferă, în special, persoanele în vârstă, mai mult de 70% dintre cazuri fiind înregistrate la timișeni care au peste 60 de ani. Pe grupe de vârstă, prevalența cea mai ridicată este atribuită categoriei 60 – 69 de ani, 40% din totalul cazurilor se află în acest interval, iar puțin peste un sfert din persoanele cu diabet, 26%, fac parte din grupa de vârstă 20-59 de ani. În ceea ce privește populația tânără, în evidențele specialiștilor din Timiș sunt 150 de pacienți cu diabet zaharat de tip 1, cu vârstă sub 20 de ani.

Aceleași date făcute publice de CJAS Timiș arată o pondere mai mare a diabetului în rândul femeilor – cu aproximativ 17% mai multe cazuri decât în rândul bărbaților. Astfel, din totalul pacienților cu diabet, 16.323 sunt femei, iar 13.966, bărbați. Totuși, județele din vestul țării nu se află pe primele locuri în topul național în ceea ce privește prevalența diabetului zaharat. Potrivit unui studiu epidemiologic de specialitate, în vestul țării prevalența este de 8,2% în rândul populației adulte, cu aproape o treime mai mică decât media la nivel national, de 11.6%.

Medicii atrag atenția asupra faptului că numărul persoanelor cu diabet ar putea fi mult mai mare, Federația Internațională de Diabet transmite că rata nediagnosticării poate ajunge chiar și la 50%.

„Diabetul zaharat de tip 2, care reprezintă majoritatea cazurilor de diabet, este o afecțiune tăcută, care poate rămâne nedepistată mult timp, din cauză că simptomele pot fi trecute cu vederea. Sunt pacienți la care diagnosticul este pus în momentul în care sunt instalate deja complicații, care pot avea implicații grave, ce afectează puternic calitatea vieții.


De aceea, dacă sunt observate semen precum senzație de sete puternică, senzație de foame, lipsa energiei, oboseală accentuată, urinări dese, pierdere în greutate dintr-o dată sau vedere în ceață trebuie consultat un specialist”, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, medicul Romulus Timar, președinte ales al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Medicii spun că apariția diabetului de tip 2, care înseamnă aproximativ 90% din totalul cazurilor de diabet, este asociată cu factori de risc comportamentali, care pot fi controlați, cum este obezitatea, sedentarismul și alimentația nesănătoasă. Astfel, specialiștii ne recomandă să adoptăm un stil de viață sănătos. De asemenea, testarea periodică a nivelului glicemiei poate ajuta la identificarea precoce a diabetului sau a pre-diabetului.

Conferința de presă de astăzi a fost organizată în cadrul campaniei naționale „Controlează-ți Diabetul”, care se deruleză în perioada 14 – 18 noiembrie, la Timișoara.

Astăzi și mâine, între orele 09.00 – 16.00, în cadrul campaniei, timișorenii își pot face gratuit testări de glicemie și hemoglobină glicată, în Piața Operei. Astfel, nu puține au fost persoanele care au stat la coadă pentru a beneficia de analizele gratuite. De asemenea, persoanele diagnosticate deja cu diabet pot beneficia de screening de neuropatie diabetic și picior diabetic.

Campania naţională „Controlează-ţi Diabetul” este organizată de Asociația Română de Educație în Diabet și Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.