Vești bune date de Sorin Predescu în legătură cu reabilitarea centrului istoric...

Vești bune date de Sorin Predescu în legătură cu reabilitarea centrului istoric al Timișoarei VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

Reabilitarea zonei istorice a Timișoarei a căpătat un trend ascendent în ultimul timp. Cel puțin așa este de părere Sorin Predescu, șeful Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național Timiș, invitat al emisiunii PRESSALERT LIVE, în studioul HDV.

„Nu mai înfloresc geamuri termopane. Multe sunt puse de ceva timp. În ultimii patru ani am devenit suficient de prezenți în zonele istorice, poate cu preponderență în zonele centrale. A trebuit să treacă avertismente, campanii de informare”, a fost de părere Sorin Predescu. Directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național Timiș a explicat din ce cauză acest fenomen a cunoscut în trecut amploare.

„Realitatea este că la un moment dat primăria a încurajat aceste modificări de tâmplărie, crezând că așa se îmbunătățește confortul termic, fără să facă diferența dintre zona istorică și cea a blocurilor. Acum au rămas cicatricile de atunci. De câte ori apare o refațadizare, noi cerem revenirea, corectarea acestor cicatrici pe care le lasă tâmpăriile neconforme pe fațadele istorice. Nu cred că se întâmplă lucruri mai rele, dar ritmul de creștere este destul de jos.


În zona centrală vedem multe clădiri care să se reabiliteze, în Iosefin senzația că timpul s-a oprit în loc persistă. Se repară în zona Pieței Maria, dar nu s-a ajuns în Iosefin, unde sunt clădiri superbe”, a declarat Sorin Predescu.

Șeful Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național Timiș a avut o veste bună și în ceea ce privește zona Pieței Sfântu Gheorghe. „Vestea bună este că s-a reluat șantierul. S-au retras niște plângeri, procesul a încetat, după ce niște apartamente au fost cumpărate. Nu știu speța juridică, fiecare clădire are tot felul de conflicte între vecini, colocatarii unui imobil. Sunt unii la etaj ce nu vor să plătească reparația de la parter, șamd. Lipsește un anumit timp de bună vecinătate. Vestea bună este că proiectul a reînceput și că se va continua pe plan inițial. Clădirile vor fi construite în conformitate”, a menționat invitatul PRESSALERT LIVE.

Partea mai puțin bună este starea deplorabilă a unor clădiri, care reprezintă un real pericol. „Există din păcate clădiri care din punct de vedere structural nu mai pot sta în picioare. Am eliberat avizul și pentru clădirea de pe Eugeniu de Savoya, două treimi din casă va fi dărâmată. Refacerea identică este poziția noastră. Din punct de vedere al siguranței avem grijă să păstrăm substanța istorică, dar există anumite clădiri care nu mai pot fi reabilitate în condiții de siguranță, nu își asumă nimeni risc de seism. Sunt clădiri unde există probleme de structură, unde intru și eu cu temere. La clădirea din Piața Sfântu Gheorghe vom insista să se păstreze proiectul inițial. A reînceput șantierul”, a explicat Sorin Predescu, directorul șeful Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național Timiș.

Foto: Arhivă

1 COMENTARIU

  1. oficial, timisoara are peste 900 de cladiri de patrimoniu categoria B si cele mai de pret categoria A.
    DIN PACATE, DIRECTIA JUDETEANA DE PATRIMONIU TIMIS, NU ARE ANGAJATI PROFESIONISTI SI DEVOTATI CAT SA FACA FATA MARILOR PROVOCARI LEGATE DE PROTEJAREA PATRIMONIULUI!
    NU MAI SPUN DE ATARNATORUL DE FUNCTIE MISTER LULEA…!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.