Lucrările artistului care a realizat mozaicul de pe clădirea Universității de Vest,...

Lucrările artistului care a realizat mozaicul de pe clădirea Universității de Vest, expuse la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Expoziția artistului plastic bănățean Ștefan Szönyi, intitulată „Monumental”, care prezintă în premieră lucrări aflate în colecții private, va fi vernisată în 12 decembrie, ora 18.00, la muzeul de artă timișorean, în semn de omagiu la comemorarea a 50 de ani de la dispariția sa.

Născut la Banloc în 1913, Ștefan Szönyi s-a format ca artist la Lugoj și Timișoara, unde a absolvit Institutul de Arte Plastice ca elev al lui Virgil Simonescu și Iulius Podlipny, iar apoi la Paris, unde a urmat cursurile Academiei Ranson.


Este autorul frescei monumentale din sala festivă a Școlii orășenești de meserii din Timișoara (astăzi Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”), care are 15 metri lungime și patru metri lățime. După cel de-al doilea război mondial s-a stabilit la București, unde s-a afirmat ca un pictor al realismului socialist, iar în 1966 a revenit la Timișoara, cu proiectul mozaicului de pe clădirea Universității de Vest.

Expoziția deschisă la muzeul de artă reamintește fascinantul parcurs artistic al celebrului artist format în mediul cultural multietnic al Timișoarei interbelice, care și-a pus amprenta asupra identității orașului dar și asupra lucrărilor lui Ștefan Szönyi. Curator al expoziției este Anca Szönyi Thomas, fiica artistului, iar aceasta va putea fi vizitată până în 20 februarie 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.