Nicolae Robu, luat la rost de ministrul Mediului pentru activitatea companiei de...

Nicolae Robu, luat la rost de ministrul Mediului pentru activitatea companiei de salubritate Retim

0
DISTRIBUIȚI

Ministrului Mediului s-a aflat, astăzi, la Timișoara, pentru a discuta despre cum își face Retim treaba și cum ar putea fi mobilizată societatea de salubrizare a orașului. Astfel, la sediul Consiliului Județean Timiș, Grațiela Gavrilescu s-a întâlnit cu șeful CJ Timiș, Călin Dobra, cu primarul Nicolae Robu, precum și cu prefectul de Timiș, Eva Andreas. În timpul discuției, ministrul i-a cerut primarului Robu să se implice mai mult astfel încât Retim să-și facă treaba mai bine, având în vedere că 50% din acțiunile societății sunt deținute de Consiliul Local Timișoara.

„Am rămas stupefiată când în momentul în care mi-a fost prezentată situația operatorului care ar fi trebuit să colecteze acele deșeuri la Arad, am aflat că de fapt este o societate care are origini la Timișoara. Mai mult, acțiunile Consiliului Local Timișoara sunt în număr de 50% privind această societate. Atunci am hotărât ca firma Retim să fie controlată de către Garda Națională de Mediu atât la Timișoara, cât și la Lugoj, unde începe să-și desfășoare activitatea, și bineînțeles la Arad. Comparativ cu Aradul, Timișoara nu era la același nivel de neridicare a deșeurilor produse de către populație, nu am putut însă să stau impasivă la modul în care acum aproximativ trei săptămâni și pe străzile Timișoarei, și inclusiv astăzi, nu se reușește ca această cantitate de deșeuri produsă să fie ridicată în timp, conform unui grafic care ar trebui să fie controlat de către instituțiile care sunt în directă colaborare, prin contract, cu această societate. Mai mult, mai ai și acțiuni la această societate și mă refer la Consiliul Local Timișoara și la Primăria Timișoara, prin serviciul de salubrizare, prin poliția locală, și nu în ultimul rând, al primarului în funcție”, a explicat Grațiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului a precizat că i-a cerut primarului Timișoarei să-și asume termene clare cu privire la anumite obiective. Printre acestea se numără realizarea unei stații de compostare la Timișoara.

„Municipiul Timișoara trebuia să construiască de mult o stație de compostare.


Lucrul acesta nu s-a făcut. Am cerut primarului Timișoarei ca în convocarea primului consiliu municipal să pună pe ordinea de zi asumarea de către consilierii municipali, bineînțeles și ceea ce înseamnă parte financiară, a construcției acestei stații de compostare. Domnul primar și-a luat angajamentul că în prima parte a lunii iunie sau cel târziu până la sfârșitul lunii iunie va pune pe ordinea de zi această hotărâre privind construirea stației de compostare”, a detaliat Grațiela Gavrilescu.

De asemenea, ministrului Mediului a vorbit și despre stația de sortare a deșeurilor din Timișoara, contractul între Retim și primărie privind operarea stației expirând la data de 23 august.

„Al doilea lucru la care am vrut să fac referire, care are influență nu doar asupra Timișoarei, ci și asupra a altor nouă localități care deservesc zona în care trebuie ca toate deșeurile produse de către cetățeni să fie duse la stația de sortare de la Timișoara. Respectiv, până pe data de 24 august, când operatorul actual privind serviciul de sortare și valorificare, respectiv Retim, care are contract direct cu consiliul local privind serviciul acesta, Primăria Timișoara, prin serviciul de salubrizare, trebuie, prin asumarea pe care au făcut-o și directorul, și primarul, ca în următoarele două săptămâni caietul de sarcini privind scoaterea la licitație a operatorului în vederea operării lui pentru stația de sortare de la Timișoara să fie terminat. Urmând ca el să fie urcat pe SEAP, în vederea achiziționării acestui operator. Din 23 august, de când expiră contractul între municipiu și Retim pentru stația de sortare, deci contractul se finalizează, putem să intrăm într-un colaps”, a explicat Grațiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului a mai precizat că i-a solicitat primarului Nicolae Robu să convoace de urgență conducerea administrativă a Retim, astfel încât să se ia „decizii clare, iar societatea să nu perturbe activitatea de salubrizare în județul Timiș și în Timișoara. Atât timp cât este acționar, ai drepturi egale și ai dreptul să-l tragi la întrebări sau să ridici problemele în acționariat, astfel încât să se poată rezolva în cel mai scurt timp anumite probleme. Pentru ceea ce se întâmplă cu această societate, care nu-și desfășoară activitatea conform normelor, trebuie și e obligatoriu să se implice Consiliul Local Timișoara ca acționar majoritar”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.