Primăria Timișoara, codașă la transparență. Nereguli grave semnalate UPDATE Nicolae Robu: „Nu...

Primăria Timișoara, codașă la transparență. Nereguli grave semnalate UPDATE Nicolae Robu: „Nu stăm 30 de zile să organizăm dezbateri publice”

1
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara a rămas repetentă în ceea ce privește transparența. O dovedește un raport realizat de către organizația „Timișoara Civică”, în cadrul căreia a fost constituit un grup civic de monitorizare locală.

„Grupul de lucru de monitorizare locală are ca scop monitorizarea proiectelor de acte normative elaborate de Primăria Municipiului Timișoara din perspectiva respectării legii 52/2003 (n.r. privind transparența decizională în administrația publică), precum și facilitarea dialogului dintre administrația locală și cetățenii Timișoarei”, au transmis reprezentanții organizației „Timișoara Civică”.

Primii pași în ceea ce privește monitorizarea locală au fost făcuți. Astfel, a fost realizată o analiză a proiectelor de hotărâre supuse votului în Consiliul Local Timișoara în perioada 1 ianuarie – 3 aprilie 2018. În total, 171 de hotărâri ale consiliului local au fost analizate de către grupul de lucru din cadrul ONG-ului, dintre care 135 conțin textul complet al actului normativ și 117 conțin expunerea de motive. De asemenea, doar nouă proiecte au fost afișate cu cel puțin 30 de zile înaintea adoptării și niciun proiect nu conține nota de fundamentare, referatul de aprobare, studiul de impact sau termenul limită, locul și modalitatea în care cei interesați pot trimite în scris propuneri.

În ceea ce privește ședința ordinară de astăzi a Consiliului Local Timișoara, au fost analizate 29 de proiecte de pe ordinea de zi, dintr-un total de 38, fiind observate nereguli asemănătoare. Cristian Brâncovan, unul dintre cei care fac parte din grupul de lucru de monitorizare locală din cadrul „Timișoara Civică”, a atras atenția asupra faptului că cele 15 proiecte de hotărâre de pe lista suplimentară au fost propuse „ilegal”.

„Sunt ilegal puse, din punctul meu de vedere, pentru că în legea 52 se spune doar în ce condiții poate fi suplimentată ordinea de zi, adică doar problemele urgente care nu pot fi amânate pe ședința următoare. Acum nu este cazul. Nu se scrie niciunde că sunt urgente, deci este ilegal ce se întâmplă. Noi putem să atacăm aceste hotărâri în contencios, dar nu ne dorim să se ajungă acolo, să ne aflăm în conflict cu instituțiile statului.


Sper ca și consilierii locali să atraga atenția executivului cu privire la ce se întâmplă. Nici consilierii locali nu au la îndemână toate aceste documente. Transparență decizională nu înseamnă doar să transmiți live ședințel, ci și să știi din timp ce se întâmplă acolo”, a afirmat Cristian Brâncovan.

Membri grupului de lucru de monitorizare locală din cadrul „Timișoara Civică” atrag atenția că la Consiliul Județean Timiș situație este și mai gravă în ceea ce privește transparența decizională.

UPDATE Nicolae Robu a declarat, astăzi, că nu se va sta 30 de de zile pentru organizarea de dezbateri publice pe baza unor proiecte de hotărâre propuse pentru a fi votate de consilierii locali, considerând acest termen ca fiind „aberant”.

„Noi cred că am făcut lucruri bune pentru Timișoara și facem în continuare. Nu o să stăm 30 de zile aiurea cu lucruri care nu necesită așa ceva, numai să ținem orașul pe loc. Acolo unde se impune să facem dezbateri publice, să mergem cu o altă viteză, desigur că o facem. Dacă cineva are interes să meargă lucrurile mai prost în Timișoara, dacă cineva este nemulțumit că se fac prea multe, noi nu marșăm în fața unor încercări de frânare a activității primăriei. Câteodată, sunt probleme, este adevărat. Consider că implicarea celor din Timișoara Civică va fi de ajutor pentru mine, ca șef al executivului, însă sper că ei sunt de bună credință și nu urmăresc să obstrucționeze sau să frâneze mersul lucrurilor, ci dimpotrivă, vor fi vigilenți și vor semnala acolo unde se impune să fie dezbateri publice și poate aparatul primăriei nu a considerat că este cazul sau alte lucruri care pot să apară. Este aberant termenul de 30 de zile pentru organizarea de dezbateri publice”, a afirmat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a mai precizat că ar fi mai bine ca „executivul” să ia mai multe decizii, și nu toate lucrurile să fie decise în consiliul local. „Nu cred că mai găsim pe planetă vreun loc în care să fie ținute proiectele, indiferent de conținutul lor, 30 de zile, interval în care nu le citește nimeni, nu e nimeni preocupat de ele. Sunt proiecte care necesită să stea 30 de zile, care trebuie să fie supuse dezbaterii publice, dar a pretinde că orice proiect de hotărâre de consiliu local trebuie să stea 30 de zile este deja deplasat. După cum deplasat este și că pentru absolut orice lucru trebuie să se ia decizii în consiliul local. O administrație publică funcțională ar lăsa mai multe lucruri la dispoziția executivului, tocmai pentru eficiență sporită. Sunt lucruri care se decid în forurile deliberative, cum e consiliul local, și sunt lucruri care trebuie decise la nivel de executiv. La nivel central lucrurile sunt mai bine așezate decât la nivelul administrației publice locale”, a conchis Nicolae Robu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.