Documente importante semnate, astăzi, între patru universități, dintre care trei din Timișoara și una din Coreea, la inițiativa Ambasadei Republicii Coreea în România. Este vorba de Memorandumuri de Înțelegere între Universitatea Naţională Chonbuk, Republica Coreea, şi Universitatea de Vest, Universitatea Politehnică şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului.
În acest moment, niciun student din Timișoara nu învață în Coreea și nici tineri din această țară nu învață în capitala Banatului. Prin intermediul acestor memorandumuri semnate, astăzi, la sediul Academiei Române, Filiala Timișoara, se vor putea realiza mai ușor schimburi de studenți, profesori și cercetători între cele două țări.
„Este foarte important acest memorandum semnat, pentru că este inițiativa Ambasadei Republicii Coreea în România și al Parlamentului României, respectiv al președintelui Asociației de Prietenie, domnul Ben-Oni Ardelean.
Acest memorandum este un cadru general, urmând ca fiecare universitate din Timișoara să-și dezvolte aceste contacte individuale. Eu sper să aibă un succes deosebit, pentru că mulți studenți din Coreea doresc să studieze în Europa”, a declarat, astăzi, Ioan Gârboni, consulul onorific al Republicii Coreea.
Ioan Gârboni speră ca la Timișoara să poată fi oferite cursuri de limba coreeană, în viitorul apropiat, mai ales că nu puține sunt persoanele interesate să învețe această limbă.
„Noi n-am mai avut până acum relații, acorduri semnate cu Coreea de Sud sau studenți care să vină la Universitatea de Vest din Timișoara din această țară. Se pare că este o oportunitate deschisă, facilitată de excelența sa, domnul Ambasador al Coreei, pentru a stabili asemenea relații cu parteneri pe care nu i-am avut anterior sub o formă oficială. Credem că este benefic pentru noi și în contextul în care Comisia Europeană investește foarte mult în acest moment în extinderea relațiilor Europei cu partea asiatică pentru a contracara cumva dominația Americii de Nord în diferite domenii. Bugetul programului Erasmus se va dubla în anii următori și pentru noi este foarte important să stabilim aceste relații cu alte universități din timp, pentru a putea cumva atrage cât mai multe fonduri din acest buget dublu al Comisiei Europene”, a explicat Dana Petcu, prorector Relații Internaționale în cadrul Universității de Vest din Timișoara.