Țara sarcasmului

Țara sarcasmului

0
DISTRIBUIȚI

FANTASMAGORÍE, fantasmagorii, s. f. Imagine fantastică, ireală, vedenie produsă de o minte tulburată. ♦ Idee bizară; aberație, elucubrație. – Din fr. fantasmagorie.

Ne-am resemnat demult cu gândul că România e o țară tristă, dar plină de umor. E adevărat, umorul ne ajută să ne păstrăm sănătatea mentală (și mintală), dar în ultima vreme am observat, în toate taberele în care ne împart chestiunile controversate ale zilei, că începe să domine un gen anume de umor: sarcasmul.

Stăm la terasă în centrul Timișoarei și ironizăm gafele celor care ne reprezintă la nivel înalt, în timp ce lângă noi câteva sute de oameni protestează tocmai la adresa acelor reprezentanți.


Dar îi ironizăm și pe protestatari pentru că, nu-i așa, protestatul ăsta nu ajută la nimic. Exact ca prezența la vot.

Nici nu e greu să fim țara sarcasmului când liderul partidului care a câștigat alegerile numește prim-miniștri „la mișto”. Sau când primarul care spune dimineața „eu nu sunt un tip populist” se pozează seara cu protestatarii menționați mai sus. Sau când ești dus cu japca la un miting „împotriva abuzurilor”. Sarcasmul vine de la sine, mai ales când premierul pus în post de un condamnat penal are o medie de cel puțin o gafă majoră pe zi. Și e musai să fii sarcastic după ce stai 40 de minute în stație după un troleibuz, și apoi încă 40 de minute în trafic pentru un drum care ar fi trebuit să dureze mai puțin de jumătate de oră, iar apoi îți auzi edilul șef cum recomandă cu căldură folosirea mijloacelor de transport în comun. N-ai cum să nu fii sarcastic când, știind că este nevoie de oareșce modificări la Codul Penal, vezi că vor să le facă cei de la PSD.

Sarcasmul ca sistem automat de apărare începe să apară tot mai des, lucru care poate duce la probleme de percepție. Pentru unii dintre noi, orice imagine ne facem despre viitorul țării este acum trecută prin filtrul sarcasmului, iar pericolul e că am putea rămâne doar cu această sarcasmagorie.

Însă nu e totul pierdut. Dacă o ținem în ritmul ăsta, în câțiva ani îi vom depăși pe englezi la producția de sarcasm pe cap de locuitor. Atunci putem să culegem frumos sarcasmul, să îl împachetăm și să începem să-l exportăm, iar țara va fi salvată!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.