Elevii Colegiului Naţional „C.D. Loga” coordonaţi de prof. dr. Sandu Golcea au câştigat, pentru a cincea oară consecutiv, competiţia națională „Şcoala altfel”, de această dată la secţiunea „Tehnic”, cu proiectul „Imprimantele 3D – tehnologia cu care lucrăm la liceu”. Proiectul, prin care s-a dorit pregătirea elevilor pentru a putea folosi imprimanta 3D în diferite domenii, a obţinut cel mai mare număr de voturi nu numai la secţiunea la care a concurat, ci în întreaga competiţie, având un avans considerabil mai mare faţă de echipa clasată pe locul următor.
Din multiplele posibilităţi de utilizare a acestui tip de imprimantă, au fost alese câteva domenii: cel medical, unde elevii au realizat stenturi vasculare folosite în mod obişnuit ca parte a angioplastiei arteriale periferice, domeniul construcţiilor, unde s-au creat modele în miniatură a habitatelor care vor fi realizate pe lună, după modele de la European Space Agency (ESA) şi industria bunurilor de larg consum, experimentul constând în obţinerea unor dulciuri decorative, şi anume trandafiri din marţipan.
În acest proiect au fost angrenaţi nu mai puţin de 180 de elevi ai liceului şi 20 de profesori, dintre care 82 de elevi au făcut parte din cele trei echipe care au materializat proiectele, realizând stentul medical, staţia orbitală şi trandafirii de marţipan, alţi 40 au participat la cele două workshop-uri – unul despre tehnica şi tehnologia medicală, iar cel de-al doilea despre cucerirea spaţiului cosmic şi transformarea lui în habitat uman – iar restul, la excursia de studiu şi la corul pentru realizarea videoclipului dedicat proiectului. Acesta a început cu o pregătire tehnică iniţială, în care elevii au învăţat să proiecteze produsele care urmau să fie printate, alegându-şi tehnologia de printare pentru fiecare domeniu, după care au fost realizate obiectele propriu-zise. Această experienţă a avut darul de a demonstra modul în care domeniul tehnic extinde tehnologiile înalte la acţiuni din viaţa cotidiană şi în domenii pe care nimeni nu şi le-ar fi imaginat, cum ar fi acela de a face dulciuri cu ajutorul calculatorului.
Din cele zece secţiuni ale competiţiei „Şcoala altfel”, echipele de elevi de la colegiul Loga, coordonate de prof.
dr. Sandu Golcea, au participat, începând din anul 2014, la secţiunile „Ştiinţific” (proiectul „Ad sidera”), „Cultural” (proiectul „Columna”), „Formare profesională” (proiectul „O săptămână de voluntariat la muzeu”) şi „Educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos” (proiectul „Living like an astronaut”), clasându-se în fiecare an pe primul loc cu proiectele alese. Echipa de la liceul timişorean este în acest an singura câştigătoare din zona de vest a ţării în cadrul competiţiei naţionale, cu un proiect care a însemnat o experienţă extrem de utilă în orientarea absolvenţilor spre următoarele meserii.