Laura Codruța Kovesi, după revocare: ”Decretul emis de președintele României lasă un...

Laura Codruța Kovesi, după revocare: ”Decretul emis de președintele României lasă un mare semn de întrebare”

0
DISTRIBUIȚI

Laura Codruța Kovesi, proaspăt demisă din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, a făcut, în urmă cu puțin timp, declarații la sediul DNA. Odată cu ea, în fața jurnaliștilor au coborât și mai mulți colegi de-ai săi, care au stat în spatele fostei lor șefe pe parcursul întregului său discurs. Kovesi a anunțat că, de astăzi, nu mai lucrează în DNA, dar că rămâne procuror. Aceasta a făcut și câteva precizări legate de procedura de revocare, despre care spune că, din punctul său de vedere, nu a întrunit condițiile prevăzute de lege și spune că, după această decizie, de a o demite, o clarificare este necesară. Kovesi a atins și subiectul independenței justiției, iar la final a avut un mesaj pentru toată societatea românească. Iată cele mai importante declarații ale sale

-mandatul meu încetează începând de astăzi, tot ce am realizat și ce nu am realizat, am consemant într-un rapot care va fi făcut public în cel mai scurt timp, pe site-ul instituției.

-procedura de revoare a procurorului șef DNA (…) nu a întrunit condițiile prevăzute de lege, nu a avut avizul CSM, (…) iar decretul emis de președintele României lasă un mare semn de întrebare.


Va exista o suborondare a procurorilor-șefi față de ministrul Justiției? Motivarea (Curții Constituționale – n.r.) sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonați ministrului Justiției. (…) O clarificare rămâne necesară. Am luart act de acest decret de demitere. Începând de astăzi, nu voi mai lucra în DNA. Voi rămâne procuror.

-am un mesaj adresat tuturor colegilor din DNA și din ministerul public, vă mulțumesc tuturor pentru curjaul vostru, pentru profesionalism, reizistență, vă mulțumesc că ați mers înainte, indiferent cât de atacați am fost , cât de târâți în noroi, în fața familiilor noastre, fără posibilitatea de a ne apăra. (…) DNA a obținut și alte rezultate decât statistici. (…) Procurori independenți au făcut investigații față de persoane care păreau de neatins. Am contribuit la conșțitentizarea sicietății față de gravitatea fenomenului corupției.

Episodul de astăzi nu este o înfrângere.

-Am văzut cu toții ce mai rămâne din legile penale.

-Este de bun simț să observăm că voința politică în acest moment este pentru blocarea justiției și pentru blocarea anchetelor.

-Nu abandonați, continuați să vă faceți treaba.

-Am un mesaj pentru cetățenii României și societatea românească: corupția poate fi învinsă, nu abandonați.

Laura Codruța Kovesi a plecat din sediul DNA în aplauzele colegilor săi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.