Începând cu mijlocul anilor ’80 şi până la sfârşitul anilor ’90, Reşiţa a dat rock-ului românesc o serie de trupe valoroase, majoritarea acestora neavând însă posibilităţile necesare pentru a-şi înregistra profesional materialele.
Acestea sunt Transrock (grup înfiinţat de Călin Pop de la Celelalte Cuvinte împreună cu câţiva muzicieni locali), Pentru Voi (premiul 2 la festivalul de la Turnu Severin 1989), Silex (premiul 3 la festivalul Posada 1989 şi 1990), Ramses (premiul 2 la festivalul de la Bacău 1992, premiul 3 la festivalul SamRock 1992, premiul 2 la Festivalul Posada 1992, premiul special pentru voce la festivalul SamRock 1993), Evmorbid, Krater, Attis, Necroticismm, Argotic, şi nu în ultimul rând Screaming Heads, care este probabil cea mai cunoscută formaţie din Reşiţa. Pentru ca muzica acestor formaţii să nu se piardă definitiv, Toni Dijmărescu, Adrian Niţulescu şi Flavius Suciu au pus bazele proiectului Reşiţa Rocks, care îşi propune să înregistreze câteva piese din repertoriul trupelor menţionate.
Alături de cei trei muzicieni menționați, la înregistrarea pieselor participă în calitate de invitaţi diverşi solişti vocali şi instrumentişti cunoscuți în țară. De realizarea întregului proiect grafic se ocupă artistul Radu Damian, cunoscut printre altele pentru colaborarea cu trupa Goodbye to Gravity, pe albumul „Mantras Of War”. Unul dintre obiectivele de viitor ale proiectului, care se vrea o platformă de lansare şi susţinere a talentelor, este sprijinirea artiştilor şi a trupelor locale. Aceştia vor putea profita de experienţa şi asistenţa celor trei muzicieni implicaţi, având posibilitatea de a-şi promova la rândul lor materialele.
Din pasiune pentru muzică
Toni Dijmărescu, muzician născut la Timișoara și stabilit de mai mulți ani în Germania, pregătește și un proiect internațional, amănunte despre ineditul grup urmând să fie făcute publice în viitorul apropiat. Artistul care, alături de Adrian Niţulescu şi Flavius Suciu, a pus bazele acestui proiect este foarte încântat de primirea de care s-au bucurat piesele lansate.
„M-am întâlnit întâmplător acum doi ani cu Adi Nițulescu într-o gelaterie din Reșița.
Am stabilit coordonatele proiectului Reșița Rocks, după care am vorbit și cu Flavius Suciu și am decis să facem mai multe piese. Colaborarea noastră a mers foarte bine. Vom scoate și un disc cu zece piese Reșița Rocks“, a spus muzicianul.
Alături de proiectele din țara noastră, artistul activează cu succes și într-o formație germană, iar recent Toni Dijmărescu a participat la DIY Musician Conference Europe, un workshop dedicat artiștilor europeni, unde a participat și Amalia Gaiță, cântăreață din Timișoara.
Metale grele
Primele două piese lansate de acest proiect au fost „Născut din furtună” şi „Evoluţie”, aparținând grupului Pentru Voi, care a abordat stilul heavy metal cu influenţe Iron Maiden, Judas Priest şi Warlock. Părţile de voce ale actualei versiuni a piesei au fost interpretate de către Dana Borteanu, şi ea originară din Reşiţa. Dana este actriţă şi solistă a Teatrului German de Stat şi colaboratoare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara. De-a lungul carierei a fost membră a formaţiilor Pro Musica, Stepan Project, Ultimatum, Arca şi Ramses, grup reşiţean alături de care a câştigat premiul special pentru voce la festivalul SamRock în 1993.
Următoarea melodie lansată de Reșița Rocks a fost „Humanity“, original a grupului reşiţean Krater, care a abordat stilul power metal cu influenţe Hellowen, Iron Maiden şi Queensryche. Părţile de voce ale noii versiuni au fost interpretate de către Costin Adam, solistul legendarei trupe Phoenix şi al grupului Nexus.
După primirea deosebit de călduroasă avută de „Humanity”, proiectul a lansat „Singuri printre oameni”. Şi de data aceasta la voce se află Costin Adam. Inițial interpretată de formaţia reşiţeană Attis, care a abordat stilul melodic metal şi a activat între anii 1992-1997 şi 2011-2013. Mixajul a fost efectuat de Flavius Suciu în propriul său studio, DadiuStudio, aflat în localitatea Alcossebre din Spania.
Cel de-al patrulea single al proiectului Reşiţa Rocks este o nouă interpretare a piesei „Blestem”, o compoziţie a trupei reşiţene de death metal Necroticism, care a activat între anii 1991-1994 şi a înregistrat albumul intitulat „Exces Morbid”. Pe noua versiune părţile de voce le-au revenit invitaţilor Vlad Buşcă (basist şi vocalist al trupei L.O.S.T. şi o persoană foarte implicată în undergroundul românesc) şi Adrian „Molester” Dan (ex. Loudrage şi fondator al casei de discuri Loud Rage Music), ambii excelenţi cunoscători ai scenei.
Pe noul single, „Povestea șoaptelor”, proiectul Reșița Rocks a colaborat cu nimeni altul decât cu Călin Pop, solistul vocal și chitaristului trupei Celelalte Cuvinte. Această piesă, compusă de Călin în anul 1983, reprezintă piatra de temelie a rockului reșițean și aparține în original grupului Transrock, înființat de el împreună cu Remus Spiridon (chitară), Sorin Chirculescu (bass) și Adrian Cazacu (tobe). Următorul single care va fi lansat de inimoșii muzicieni este o colaborare alături de solistul trupelor Implant pentru Refuz și Blazzaj, Octavian „Vita“ Horvath.