Scriitorul francez Éric Vuillard vine la Timișoara. Când îl puteți întâlni

Scriitorul francez Éric Vuillard vine la Timișoara. Când îl puteți întâlni

0
DISTRIBUIȚI

Între 27 septembrie şi 1 octombrie, scriitorul francez Éric Vuillard se va afla în România pentru o serie de evenimente, întâlniri cu cititorii şi lansarea oficială a celei mai dezbătute cărţi francofone a anului, „Ordinea de zi”, distinsă cu premiul Goncourt 2017, la Bucureşti, Timişoara şi Iaşi.

La Timişoara, întâlnirea cu Éric Vuillard, moderată de scriitorul timişorean Robert Şerban, va avea loc în 29 septembrie, ora 17:00, în Aula Magna a Universităţii de Vest, iar cartea va fi prezentată de criticul literar Vasile Popovici.

Născut în 1968 la Lyon, scriitorul şi cineastul francez Éric Vuillard a fost recompensat cu numeroase premii literare, iar cea mai recentă carte a sa, „Ordinea de zi”, a fost tradusă şi publicată în foarte scurt timp de editura Litera. Subiectul romanului este întâlnirea secretă din 20 februarie 1933 dintre 24 de mari industriaşi germani şi nazişti de rang înalt veniţi să ceară sprijin pentru finanţarea Partidului Naţional-Socialist înaintea alegerilor legislative. Fondurile puse cu generozitate la dispoziţia naziştilor au avut consecinţe dezastruoase pentru întreaga lume. În 12 martie 1938, când începuse anexarea Austriei, jurnalele de ştiri prezentau o armată motorizată în mişcare, ca o forţă teribilă, dar realitatea era cu totul diferită de cea prezentată în urma propagandei orchestrate de Goebels. Relatarea intensă şi captivantă făcută de Éric Vuillard, care surprinde cu multă ironie două momente ale anilor ʹ30 din istoria Europei pentru a ilustra că „Cele mai mari catastrofe se apropie adesea cu paşi mărunţi”, se doreşte a fi un avertisment faţă de pericolul orbirii voite, dar pune în evidenţă şi faptul că cel mai rău deznodământ nu este inevitabil.

Presa franceză a catalogat cartea lui Éric Vuillard ca fiind „de o forţă uluitoare în simplitatea ei”, alţii au considerat că scriitorul a inventat un nou gen literar, nici relatare, istorică nici roman, care propune „o reflecţie asupra modului în care ne raportăm în prezent la actualitate, la discursurile politice, la adevăr”, o carte „cu calităţi literare impresionante, de o densitate surprinzătoare” sau „imposibil de definit… o operă consacrată limbajului, greutăţii pe care o au cu adevărat cuvintele”.

Evenimentul literar al toamnei la Institutul Francez din România este organizat în colaborare cu editura Litera, unde cartea a văzut lumina tiparului şi este disponibilă atât la editură, cât şi online şi la librăriile din ţară.


Cartea poate fi împrumutată de la mediateca Institutului Francez sau poate fi citită online pe platforma Culturethèquem iar în ziua evenimentului va putea fi achiziţionată de la standul librăriei „La două bufniţe” atât în românăm cât şi în franceză, cu reducere pentru posesorii cardului CulturaPlus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.