Știința iese în stradă. Ce se întâmplă la „Timişoara Science Festival”

Știința iese în stradă. Ce se întâmplă la „Timişoara Science Festival”

0
DISTRIBUIȚI

Primul festival în aer liber dedicat popularizării ştiinţelor precum matematica, fizica, astronomia, chimia, biologia şi robotica, în rândul publicului larg de orice vârstă are loc la sfârşitul acestei săptămâni. „Timişoara Science Festival: Ştiinţa cucereşte” este dedicat în primul rând copiilor de vârstă şcolară şi studenţilor, iar evenimentul are ca principal scop sprijinirea educaţiei alternative din România, după modelul târgurilor de ştiinţe din occident.

Evenimentul este iniţiat de trei tineri care s-au cunoscut la Oxford şi s-au împrietenit – Sandor Kruk, doctorand în astronomie la universitatea din Oxford, Eliza Casapopol, absolventă a unui master în matematică la aceeaşi universitate, şi Oana Romocea, care a fost responsabilă timp de nouă ani cu comunicarea în cadrul universităţii.

Festivalul are două obiective principale, acela de a realiza o legătură între diaspora academică şi mediul educaţional din România şi de a oferi o platformă celor care sunt pasionaţi de ştiinţă, cultivând parteneriate cu mai multe organizaţii locale cu profil ştiinţific, cu ajutorul cărora se vor realiza o serie de ateliere pe diverse teme ştiinţifice, conduse de o sută de voluntari, sub supravegherea unor studenţi şi cercetători de la Oxford.

Astăzi, invitaţii de la Oxford vor susţine workshop-uri în şapte licee timişorene pe diverse teme.


Ciprian Ploştinar va vorbi despre „Puterea ştiinţei”, iar Sandor Kruk, despre „Citizen science: oricine poate contribui la descoperiri ştiinţifice”. Eliza Casapopol va prezenta un material intitulat „Cum să fim mai eficienţi pentru a dormi mai mult: aplicaţiile optimizărilor şi estimărilor în viaţa de zi cu zi”, iar tema prezentată de Corina Gurău se intitulează „Aplicaţiile inteligenţei artificiale”. „Stele şi galaxii” va fi materialul prezentat de Paula Gherghinescu, Henrique Aguiar va vorbi celor interesaţi despre „The Power of Data”, iar tema aleasă de Adriana Maria Oţelea se intitulează „Depăşind sfera celor trei cariere primare: drept, medicină, inginerie”. Mâine, între orele 11:00 şi 17:00, în Piaţa Libertăţii vor fi organizate ateliere cu experimente interactive, la care intrarea este liberă.

Dorinţa organizatorilor este aceea de a prezenta tinerilor din România un mod diferit, accesibil şi interactiv al ştiinţelor, aşa cum l-au descoperit la universitatea britanică, pentru a-i ajuta să privească ştiinţele cu plăcere şi să descopere că pot deveni pasionaţi de aceste discipline.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.