Noi promisiuni pentru trei parcări subterane în centrul Timișoarei. Unde ar putea...

Noi promisiuni pentru trei parcări subterane în centrul Timișoarei. Unde ar putea fi realizate

0
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu nu renunță la ideea de a realiza parcări subterane chiar în centrul Timișoarei. Vă reamintim că, săptămâna trecută, un proiect de hotărâre care prevedea atribuirea directă a terenului pe care se află parcarea din fața Hotelului Central către SDM, în vederea realizării unei parcări subterane, a fost retras de pe ordinea de zi a Consiliului Local Timișoara. Asta după ce s-a ajuns la concluzia că parcarea se afla deja în administrarea SDM.

Astăzi, primarul Timișoarei a venit cu noi precizări, afirmând că, de fapt, proiectul de hotărâre a fost prost scris. Concret, s-a dorit ca Societății de Drumuri Municipale să-i fie atribuit terenul pe o perioadă de 49 de ani, în loc de 15-17 ani, câți erau în acest moment.

„Am avut proiectul de hotărâre de consiliu local privind amenajarea unei parcări subterane în parcarea actuală la suprafață din fața Hotelului Central. Lucrurile nu au fost corect prezentate, dar acolo trebuie să facem o parcare, însă într-o abordare corectă. M-am lămurit între timp ce era cu acea inclusiv titulatură a proiectului de hotărâre, dar și cu acel conținut al său, pentru că se spunea că se atribuie către SDM acea parcare și ați văzut că și ei erau surprinși că se atribuie, că știau că le aparține, că este deja dată SDM-ului. Problema era următoarea: era dată pe 15, 17 ani, un număr prea mic de ani era dată administrarea către SDM, și evident că pentru a face investiție mai mare, parcaj subteran cu două niveluri, probabil, încă nu ne putem antepronunța, se fac studiile de fezabilitate și apoi se face proiectul, era nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru amortizarea investiție.


Și atunci se făcea o atribuire către SDM pe 49 de ani. În fine, trebuie așezate lucrurile pe făgașul normal. Desigur, și cu respectarea legii trebuie să se valorifice această posibilitate, dacă ea se confirmă a fi reală, de a face o parcare subterană în fața Hotelului Central, cu posibilități de extindere a ei dincolo de platou, reprezentând parcarea de la sol, în momentul de față, și în subteran, raportat la spațiul verde din zonă. Studiul de fezabilitate va arăta dacă se poate asta și sigur cu ce costuri se poate, că în principiu orice se poate pe lumea asta, dar trebuie să ai în vedere beneficiile și costurile de fiecare dată”, a afirmat Nicolae Robu.

De asemenea, primarul Timișoarei a precizat că le-a solicitat angajaților din cadrul Direcției Edilitare a municipalității să studieze ideea de a realiza încă două parcări subterane în centrul orașului. Una sub Parcul Civic și alta sub Parcul Brătianu.

„Am dat în studiu Direcției Edilitare și ideea de a face o parcare subterană, o idee mai veche, pe care am și avut-o cuprinsă în proiectul inelul 1, de a face o parcare subterană sub Parcul Civic și posibil și sub Parcul Brătianu eventual și inclusiv peste drum, în Parcul CD Loga. Se studiază, deocamdată, de către specialiști, dar probabil că este o idee fezabilă. Noi aveam de gând să facem așa ceva odată cu inelul 1 de trafic, când prin Piața Victoriei se mergea în subteran și apoi în zona Miu, mașinile puteau să intre în parcajele subterane, gândite cam în ideea a ceea ce v-am prezentat mai devreme, respectiv să iasă la suprafață și să continue pe B-dul Brătianu și în continuare pe B-dul Michelangelo. Vrem să rupem din conceptul mai amplu partea aceasta de marcaje, pe sub Parcul Civic. Inițial, fiind prevăzut să abordăm problema asta într-un cadru mai larg. Nu am renunțat la ideea de inel 1 pe acest circuit care ar fi extrem de util, însă nu ne putem aventura să facem lucrări în subteran în fața Operei cu așa de puțin timp înainte de anul 2021, pentru că oricine înțelege că nu-ți poți asuma riscul să stai blocat în cercetări arheologice cu zona zero a orașului din punct de vedere al posibilităților de găzduire de evenimente. Ca și până acum, acolo vor fi cele mai multe evenimente în aer liber”, a detaliat Nicolae Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.