Nicolae Robu a recunoscut, astăzi, în cadrul conferinței de presă de la primărie, că municipalitatea nu a dat toți banii pe care s-a angajat în acest an către Asociația Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021. Edilul a venit și cu o explicație în acest sens, precizând că s-au făcut plăți atunci când a fost urgent nevoie în conturile asociației. În acest an, municipalitatea ar fi trebuit să vireze opt milioane de lei Asociației TM2021, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
“Avem această șansă, dar cu obligații mari care derivă din ea, de a fi Capitală Europeană a Culturii și susținem proiectul cu bani, așa cum am spus și până acum, indiferent de ce fac ceilalți. Realitatea alocării banilor, dincolo de supărările și declarațiile unora și ale altora, este cea pe care am dat-o eu. Să vină cine mă contrazice, am văzut că am fost contrazis, eu nu vreau să dau replici, să vină cu ordinele de plată și să arate că au dat mai mult decât am spus eu. Nu pot să vină, veți vedea, pentru că eu am prezentat cifrele reale. Nu cât au aprobat să dea. Așa și noi mai avem de dat, că am aprobat opt milioane de lei, dar nu i-am dat pe toți. Nu sunt 20% plătiți, sunt mai mulți, în mod sigur. Nu știu când au făcut ei calculele. Dar mai avem de plătit. Însă ce vreau să punctez și doamnei Simona Neumann i-am explicat de multe ori și a înțeles. La început nu știa aceste lucruri. Noi nu am încurcat cu nimic derularea proiectelor. Pentru că în momentul în care tu ai prevedere bugetară, tu poți să lansezi o cheltuială, poți demara proiectul, poți încheia contracte. În momentul în care a avut nevoie de lichidități ca să facă și plăți, mi-a sesizat mie și în timpul cel mai scurt am făcut toate plățile urgente, dar nu am făcut transferul sumei la care ne-am angajat în conturile asociației, să stea acolo ca într-o pușculiță și noi să ne frânăm proiectele pe alte coordonate la fel de importante cum este și coordonata culturală. Toate sunt importante. Când ceva a ars, am dat imediat și acolo cum am dat și în altă parte. Dar nu am făcut virarea obligațiilor așa, pur și simplu, ca să vă pot spune că noi am dat tot ce ne-am angajat să dăm, dar n-am încurcat cu nimic, încă o dată”, a explicat Nicolae Robu.
Primarul Timișoarei a precizat, din nou, că s-a ajuns în această situație pentru că a fost redus impozitul pe venit, care a afectat bugetul municipalității.
Astfel, susține edilul, ar fi apelat la o variantă prin care să poată susține proiectele începute în oraș, “jucând la limită”.
“Nu eu sunt de vină că orașul Timișoara are așa de puțini bani din colectările care se fac. Ieri am discutat la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor, la București, încă o dată problema aceasta a impactului pe care reducerea impozitului pe venit l-a avut asupra bugetelor administrațiilor publice locale. În situația de criză financiară creată, eu aveam de ales între o opțiune comodă pentru mine: să spun oprim Pasajul Popa Șapcă, oprim lucrarea cutare și vom vedea noi când vom mai avea bani, le dăm drumul, spitalul de copii și așa mai departe. Dăm drumul la lucrare în momentul în care vor veni bani de la Guvern. N-am făcut asta, am dus toate proiectele importante mai departe, dar jucând la limită totul, având fiecare ban sub control. Am interzis, printr-o notă internă, orice angajare de nouă cheltuială fără aprobarea mea și în felul acesta pot să fiu mulțumit acum, spre sfârșit de an, că am putut duce toate proiectele mai departe, am putut finaliza ceea ce era de finalizat și n-am încurcat pe nimeni. Și firmele partenere, unele au ajuns în situații limită și în momentul în care mi-au demonstrat, în momentul în care într-adevăr oamenii de bună credință m-au convins că îi arde, le-am dat banii imediat. Într-o lună unora, în altă lună altora și le mulțumesc că au fost înțelegători, au văzut că nu-i încurc, nu le creez probleme. Au fost firme care în relația cu alte instituții de administrație publică s-au instituții de stat au dat faliment. Eu nu am încurcat pe nimeni, dar este adevărat că nu am mai plătit imediat, ceea ce într-un context normal ar fi trebuit să se întâmple”, a detaliat Nicolae Robu.
Primarul Timișoarei a mai precizat că a fost “ strâmtorat” în tot acest an, iar opțiunea de a “juca la limită” cu banii l-ar fi solicitat foarte tare.
“În momentul în care tu ești atât de strâmtorat cum s-a întâmplat să fiu eu, să fie municipiul Timișoara anul acesta, nu funcționează varianta relaxată și atunci eu am optat pentru ceea ce v-am spus, care m-a solicitat pe mine mult mai mult. În fiecare dimineață primeam fișierul cu peste 400 de poziții de plată, văd câți bani avem și spun ce este prioritar. Evident că nu trebuie să mă uit, din păcate, la toate cele 400 de poziții, că în momentul în care mi se comunică o sumă de 200.000 de lei, aia știu unde se duce rapid. Am plătit și voucherele de vacanță și le-am scos pe toate la capăt. Asta este situația”, a conchis Nicolae Robu.