Angajaţii din domeniul IT vor compensaţii după ce „revoluția fiscală” le-a scăzut...

Angajaţii din domeniul IT vor compensaţii după ce „revoluția fiscală” le-a scăzut veniturile

0
DISTRIBUIȚI

programator it

La 31 decembrie vor ieşi din vigoare prevederile legale referitoare la compensarea veniturilor pentru angajaţii din domeniul IT care au pierdut bani din cauza revoluţiei fiscale.

Sindicatul IT Timişoara atrage atenţia asupra acestei situaţii şi cere guvernului să intervină cu o soluţie în domeniu, care să ajute din nou la compesarea pierderilor salariale. În noiembrie 2017, guvernul a modificat substanțial plata contribuțiilor sociale prin Revoluția Fiscală. În urma acestor măsuri angajații din sectorul IT incluși în mecanismul de scutire de impozit au pierdut 6,5% net pe toate veniturile salariale și asimilate salariilor. Chiar dacă piața muncii în acest sector este extrem de competitivă, nu toate companiile au compensat din bugetul propriu această pierdere și ca atare mare parte din angajați suferă și în prezent pierderi salariale. ln plus cea mai mare parte a companiilor care au compensat pierderea, au compensat-o prin măsuri temporare de regulă până la sfârșitul lui 2018.

Guvernul propune ulterior prin OUG 3/2018, valabilă doar până la 31.12.2018, un mecanism temporar de compensare a acestei pierderi printr-un calcul diferențiat între salariul brut din decembrie 2017 și cel din ianuarie 2018, conform contractului individual de muncă.


Dar, pentru că nu se iau în calcul toate componentele remunerației lunare, iar specialiștii Ministerului de Finanțe nu țin cont decât de venitul salarial nu și de cel extrasalarial (ore suplimentare, prime, deconturi, etc), mecanismul nu se poate aplică integral decât în foarte puține situații.

„OUG 3/2018, menită să corecteze această eroare, nu a funcționat decât marginal dar chiar și acest mecanism va fi eliminat începând cu 2019. Companiile care au compensat această pierdere au făcut-o în general prin măsuri temporare, iar în cele mai multe situații compensarea a însemnat diminuarea sau chiar eliminarea bugetelor de majorări salariale prevăzute pentru 2018. Situația în sector rămâne în continuare tensionată și în așteptare de soluții realiste că și pentru celelalte categorii de salariați. Angajamentul revoluției fiscal a fost clar: nici un angajat nu va pierde bani! Ei bine iată că la aproape 1 an după data de implementare, o bună parte din IT-știi rămân în continuare cu veniturile diminuate și în incertitudine privind situația lor după 01.01.2019. ln acest moment așteptăm reacția Ministerului de Finanțe, care are datoria să aducă o soluție viabilă și permanență acestei categorii de salariați”, a declarat Florentin lancu, Președinte SITT.

Sindicatul IT Timișoara reprezintă peste 5.000 de salariați din diverse companii din sectorul IT, servicii suport și servicii outsourcing din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.