Companiile din domeniul ospitalității din Timișoara se confruntă cu mari probleme din cauza lipsei de personal. Cu scopul de a încerca să găsească o soluție la această dificultate, și nu numai, Asociația HoReTim, care reprezintă firmele din acest domeniu din capitala Banatului, a semnat, astăzi, un parteneriat cu Asociația HORA din București. Totul cu scopul de a forma o federație la nivel național, care să susțină patronatele din această industrie.
Corina Macri, președintele Asociației HoReTim, a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, că prin înființarea acestei federații se dorește “schimbarea mentalităților în ceea ce privește ospitalitatea în zona de vest a țării. Vrem să formăm o federație care să ne reprezinte proiectele la nivel național. Industria ospitalității are o mare problemă legată de resursa umană. Timișoara se dezvoltă foarte mult, organic a crescut numărul de turiști. Anul viitor se împlinesc 30 de ani de la Revoluție, apoi urmează anul 2021, iar cei care trec pragul au nevoie de hoteluri, cafenele, restaurante. Avem nevoie să colaborăm, să lăsăm la o parte orgoliile și să găsim interesele comune în promovarea orașului”.
De asemenea, Corina Macri a precizat că s-a reușit realizarea a două clase duale în liceele din Timișoara, în care vor fi pregătiți tineri pentru industria Horeca, iar de la anul ar urma să fie înființate încă trei astfel de clase, “pentru a forma oameni fără de care această industrie nu poate exista”.
Pe de altă parte, Octav Dură, secretarul general al Asociației HORA, a afirmat că federația este înființată cu scopul “de a fi mai vocali, pentru a fi mai puternici.
Este nevoie ca autoritățile să ne asculte. Ne dorim să lucrăm împreună pentru a rezolva, în primul rând, criza forței de muncă”. Octav Dura a detaliat că, la nivel național ar exista 10.000 de hoteluri, plus alte 30.000 de restaurante și cafenele. Doar 1% dintre hoteluri sunt de 5 stele, iar majoritatea de 3 și 4 stele, pentru că “aceasta este cerința pieței noastre”.
Totodată, Corina Macri a explicat că, în ultimii doi ani, a crescut cu 20% numărul de turiști care au tranzitat Timișoara, însă spațiile de cazare nu sunt mai multe, poate chiar s-au depreciat. “Nu putem estima dacă ne vom ridica cerințelor în anul 2021, nu depinde de noi”, a precizat Corina Macri. De asemena, Doru Octav a precizat că se vor găsi cu siguranță soluții pentru anul 2021, în ceea ce privește spațiile de cazare din Timișoara.
Ianaș Radu, vicepreședinte al Asociației HoReTim, a detaliat că, în acest moment, în această industrie, sunt peste 250.000 de angajați la nivel național. “Această industrie este cea mai mare din țara noastră. Ar fi firesc să fie tratată în mod diferit. Aici noi avem probleme, restaurantul are un program total atipic, se plătește bacșiș, o situație nereglementată în țara noastră și creează probleme. Unindu-ne în această federație, vrem să atragem atenția autorităților să schimbe legislația în funcție de nevoile noastre”, a precizat Ianaș Radu.
În ceea ce privește atragerea de turiști la Timișoara, Corina Macri a afirmat că nu crede că orașul a fost suficient de bine promovat în străinătate. “30% reprezintă partea de turism adevărat, iar restul turism de business. Este o criză de forță de muncă în toate domeniile, la Timișoara, însă noi suntem cei mai vizibili. Nu poți lucra cu orice material, plus că și cerințele clienților s-au schimbat, personalul trebuie să știe limba engleză, să converseze cu clientul, care întreabă ce locuri poate vizita în Timișoara. Ne-am gândit și la colegii noștri din Serbia, este soluția viitorului. La București au fost angajați oameni din Nepal. Avem oameni care au venit din Serbia la Timișoara. Am avut un blocaj pentru că erau impuneri legate de salariul mediul pe economie, dar s-a renunțat la asta”, a precizat Corina Macri.
Ianaș Radu a declarat că, în acest moment, un ospătar din Timișoara câștigă lunar aproximativ 1.000 de euro.