Salvator pe motocicletă. Lupta contracronometru a unui pompier care merge la intervenţii...

Salvator pe motocicletă. Lupta contracronometru a unui pompier care merge la intervenţii pe două roţi GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Zece pompieri din județul Timiș salvează vieți cu ajutorul a două motociclete SMURD, începând din această vară. Paul Morari este unul dintre salvatorii pe două roți, iar intervenția lui poate face diferența dintre viață și moarte.

Începând din luna iulie a acestui an, în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș se află și două motociclete de intervenție rapidă. Acestea au fost cumpărate cu scopul ca salvatorii să ajungă mult mai repede la o persoană care are nevoie urgent de ajutor, în condițiile în care Timișoara este un oraș aglomerat, dar și în zonele foarte greu accesibile pentru mașini.

În total, zece paramedici din cadrul ISU Timiș au urmat cursuri de pregătire pentru a putea utiliza cât mai eficient cele două vehicule pe două roți. Toți sunt pasionați de motociclete, iar ideea că ar putea salva vieți și de pe două roți nu a făcut decât să-i bucure.

Printre salvatorii pe motocicletă din județul Timiș se numără și Paul Morari. Bărbatul are 38 de ani, este din comuna Petriș, județul Arad, și ne povestește că și-a dorit să devină militar încă din copilărie. Asta în condițiile în care bunicul său a fost cadru militar, astfel că i-a fost mereu drag de uniformă. A vrut să se înscrie la un liceu militar, însă părinții nu au fost de acord, pentru că nu au dorit să aleagă această meserie. După terminarea liceului, Paul a fost recrutat în Armată, în anul 2000. Șase ani mai târziu, Paul Morari s-a angajat ca subofițer operativ în cadrul ISU Hunedoara, iar în 2007 s-a transferat la Timișoara, după ce s-a căsătorit.

Emoțional este greu”

“Am fost în primă intervenție”, ne povestește Paul Morari. Peste un an, subofițerul a început să lucreze în cadrul sistemului SMURD, care a fost implementat în anul 2008, după ce a urmat un curs de pregătire pentru paramedic. “Eu am ales să devin paramedic. Este un serviciu pe care poți să-l oferi în plus în momentul când mergi să intervii. Ai niște cunoștințe în plus pe care poți să le implementezi la locul intervenției. La început este multă adrenalină, după care devine un fel de obișnuință, un lucru pe care știi să-l faci, nu mai întâmpini emoțiile alea de la început, când dai ochii cu focul. Sau pe partea de SMURD, mergi și întâlnești un pacient și ai emoțiile alea că ce s-ar putea întâmpla. Având cunoștințele necesare pentru a putea acționa, mergi foarte liniștit și poți să-ți faci treaba de la A la Z, știi de unde să începi, ești mult mai echilibrat”, a precizat Paul Morari.

Subofițerul, angajat în cadrul Detașamentului 1, a lucrat ca paramedic pe ambulanțele SMURD ale ISU Timiș și povestește că munca nu este deloc una ușoară, în condițiile în care un singur echipaj are și 20 de intervenții pe zi. “Emoțional este oricând greu, pentru că lucrezi cu oameni. Să nu credeți că suntem abătuți de partea asta, de a nu avea sentimente. Le avem, dar știm să le ascundem în așa fel încât să nu apară la momentul intervenției, pentru că în momentul în care la noi, ca și salvatori, apare panica respectivă, creezi panică celui la care ai venit să-l salvezi și nu am rezolvat nimic. Suntem la nivelul la care știm să ne ținem panica deoparte. Cel mai greu este când mergi la copii, nu ți-e totuna. Este mai dificil pentru că este un pui de om, iar tu trebuie să faci în așa fel încât să rămână în viață. Acele părți sunt mai complicate. Sunt momente în care pur și simplu improvizezi un lucru, doar ca să ai un rezultat bun”, detaliază Paul Morari.

Motocicleta este un hobby”

Angajatul din cadrul ISU Timiș spune că motocicleta reprezintă una dintre pasiunile lui cele mai mari. Mai ales că, în copilărie, un membru al familiei a avut motocicletă. În anul 1997 a obținut permisul pentru a putea conduce vehicule pe două roți. În acest an, în momentul în care a aflat că se dorește dotarea cu motociclete de intervenție SMURD și a ISU Timiș, a acceptat fără să stea pe gânduri să fie unul dintre salvatorii care vor participa la astfel de misiuni.

Împreună cu alți nouă colegi, toți pasionați de motociclete, Paul a urmat un curs de pregătire în București, timp de o săptămână, perioadă în care a fost instruit să conducă defensiv în regim de urgență.

“Motocicleta este un hobby și atunci pur și simplu combin două lucruri frumoase, un hobby și o parte prin care poți să faci să salvezi vieți. Sunt două lucruri pe care le îmbini și pe care le faci cu foarte mult drag. Am aflat de acest sistem din momentul în care s-a implementat la București și am fost foarte încântat de faptul că poate să fie implementat în alte județe, inclusiv în Timiș. În momentul în care s-a implementat și la noi, pur și simplu am optat pentru asta. Am spus, «Da, vreau», fiind lucruri pe care poți să le îmbini pentru a le face mult mai frumoase”, a explicat Paul Morari.

Copil salvat în două minute

Primele intervenții cu cele două motociclete SMURD care au intrat în dotarea ISU Timiș au fost efectuate din luna august a acestui an. Iar Paul Morari a realizat chiar prima astfel de intervenție. Paramedicul timișorean a detaliat că există două “puncte de dislocare”, în care motocicletele SMURD se află pe parcursul zilei și de unde salvatori pot ajunge mai ușor în cazul unei tragedii. Unul se află lângă Piața Operei, pe str. Mărășești, iar celălalt pe str. Eugeniu de Savoya, lângă Tribunalul Timiș.

“În 5 iulie au venit motocicletele SMURD, iar în luna august au fost puse pe intervenție. Chiar eu am avut prima intervenție pe motocicleta SMURD. Știu că undeva pe Aradului, pe o străduță, un copil de 16 ani a făcut o improvizație de petardă și pur și simplu i-a bubuit în mână. Tocmai asta este și eficiența motocicletelor SMURD, că ajungi mult mai repede, te strecori mult mai repede prin trafic, ajungi și poți să acorzi acel prim ajutor, care este foarte eficient. Eram la punctul de dislocare, timpul de reacție a fost de maxim două minute și jumătate, sunt în jur de trei kilometri până acolo. A fost nevoie și de ambulanță, pe care am chemat-o prin stație. S-a făcut stabilizarea copilului, iar apoi a fost predat către ambulanță, care l-a transportat de urgență la spital. Ambulanța ar fi ajuns undeva în termen de zece minute”, ne-a povestit Paul Morari.

Paramedicul timișorean a explicat că într-o tură de 24 de ore are un program bine stabilit, fiind în permanență activ, cu excepția momentului de intervenție, atunci când se dă alarma.


“La punctele de dislocare programul este pe perioada de vară de la 08:30 până la ora 12:00, după care până la ora 14:00-15:00 trebuie să depunem rapoartele de intervenție. Se reface capacitatea motocicletei, se completează cu pansamente, măști, cu ce se folosește de pe ea. După care mergem înapoi în punctul de dislocare până seara la ora 22:00, când se întunecă. Iarna, programul este de la 09:30 -10:00 și se stă până în jurul orei 18:00, când începe să se întunece. Intervenim cu motocicletele SMURD strict când zona este aglomerată sau ambulanțele nu sunt disponibile în momentul respectiv. Noi ajungem, îl monitorizăm, îl stabilizăm și automat poate să ajungă și ambulanța fără niciun fel de problemă, victima este în siguranță”,  a afirmat Paul Morari.

Șoferi indisciplinați

Paramedicul timișorean a explicat că motocicleta SMURD are trei compartimente, unul fiind folosit pentru traume, altul este pentru resuscitare, iar în al treilea se află butelii de oxigen și măști. Practic, aceste compartimente sunt dotate cu tot ce au nevoie salvatorii pe două roți pentru a acorda primul ajutor până în momentul în care ajunge ambulanța.

Paul Morari se plânge însă de faptul că șoferii nu sunte prea disciplinați, astfel că nu prea le acordă respectul cuvenit atunci când îl văd pe motociclist în trafic. Asta deși se grăbește la o intervenție, având semnalele acustice și luminoase aprinse.

“Șoferii din Timișoara sunt foarte indisciplinați. Nu prea ne iau în considerare, li se pare un lucru normal să vadă că stai în spatele lor. Nu prea înțeleg că mergi să faci un bine și să ajuți niște oameni care au niște probleme. Unii reacționează ok, majoritatea sunt mai indisciplinați. Sunt semnalele acustice și luminoase aprinse, se merge cu ele în funcțiune, mergem în cea mai mare siguranță posibilă, în care, în primul rând, să fim noi în siguranță. Fiind pe două roți, clar te expui la mai multe riscuri. Problema e că trebuie să-i protejăm noi mai mult pe ei, pentru că este o agitație în oraș… Ar fi bună o campanie de educare, să înțeleagă șoferii că noi nu facem altceva, nu încercăm să ajungem noi mai repede decât ei la semafor sau să ajungem într-un anumit punct. De exemplu, ambulanțele merg cu o victimă la spital, încearcă să ajute, noi, cei care suntem pe motociclete, vrem să ajungem ca să ajutăm un om, să fie în cât mai mare siguranță”, a afirmat Paul Morari.

Paramedicul timișorean spune că cea mai frumoasă parte a acestei meserii este că poate să ajute oameni. “Este una dintre cele mai mari satisfacții. Vii cu cel mai mare drag la lucru știind că poți să ajuți oamenii fără să le ceri absolut nimic în schimb, pur și simplu să mergi să-i ajuți. Noi, pompierii, sunt o familie, suntem foarte uniți. Și când mergem la o intervenție, ajutăm ca și cum am fi o familie”, a precizat Paul Morari.

Opt pompieri timișoreni, pasionați de motociclete, s-au reunit și în cadrul unui club – Riders Firehouse Timișoara. De altfel, Paul Morari dețjne și o școală de motociclism.

Doar anul trecut, angajații din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș au avut în tot județul 13.401 intervenții SMURD, dintre care 3.276 au fost efectuate de pompierii din Detașamentul 1, în care lucrează și Paul Morari.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.