USR Timișoara, atac la baionetă împotriva primarului Robu. De ce este ilegal...

USR Timișoara, atac la baionetă împotriva primarului Robu. De ce este ilegal să se ocupe Horticultura de curățenia stradală

0
DISTRIBUIȚI

USR Timișoara îl acuză, astăzi, printr-un comunicat de presă, pe primarul Nicolae Robu de faptul că dezinformează în ceea ce privește asigurarea curățeniei stradale. Astfel, reprezentanții formațiunii politice susțin că Timișoara se transformă într-o “urbe întunecată și murdară”, fiind plină de gunoaie, iar primăria este responsabilă pentru că s-a ajuns în această situație. “În acest timp, primarul Timișoarei se derobează, în stilu-i caracteristic, de responsabilități. Domnul Robu se luptă pe pagina dumnealui de Facebook cu Garda de Mediu, cu PSD-ul sau ne arată câte goluri a mai înscris, în loc să se ocupe de sarcinile sale edilitare. (…) Azi, la finalul lui 2018, din cauza nepăsării instituțiilor locale, nu avem salubrizare stradală, nimeni nu mai ridică gunoiul din rampele clandestine și autoritățile locale nici nu verifică dacă populația are sau nu contract cu Retim”, arată USR Timișoara.

Vă reamintim că au depus oferte doi operatori la cea de-a doua licitație organizată de Primăria Timișoara privind acordarea serviciilor de salubrizare. Este vorba de Polaris M Holding S.R.L. și Brantner Servicii Ecologice S.R.L., iar ofertele lor se afla în curs de analizare, termenul limită fiind luna mai 2019. De la 1 noiembrie, după ce vechiul contract cu Retim a expirat, Primăria Timișoara a atribuit direct acest serviciu către Horticultura, care trebuie să golească coșurile de gunoi pentru 80 de zile, în schimbul a aproximativ 34.000 de euro.

Pe de altă parte, reprezentanții USR Timișoara susțin că atribuirea salubrizării către o firmă care nu are licență pentru această activitate ar fi nelegală. Aceștia invocă un articol din Legea 101/2006, care prevede că sunt “contravenții și se sancționează cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei următoarele fapte, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 51/2006, republicată: c) încheierea de către primar a contractelor de delegare a gestiunii pentru una dintre activitățile de salubrizare a localităţilor prevăzute la art. 2 alin. (3) cu un operator care nu deține licenţă”. “Așadar, domnul Robu a acționat ilegal când a oferit salubrizarea către Horticultura”, arată USR Timișoara.

De asemenea, reprezentanții formațiunii politice vorbesc și despre faptul că Primăria Timișoara  nu mai ridică gunoiul depozitat în rampe clandestine, prevedere care era trecută în contractul expirat dintre municipalitate și Retim.


“Spunem că domnul Robu se face uită că e responsabilitatea dumnealui să se ocupe de această problemă, dar să cităm din Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor, art. 21: „(3) În cazul deșeurilor abandonate și în cazul în care producătorul/deținătorul de deșeuri este necunoscut, cheltuielile legate de curățarea și refacerea mediului, precum și cele de transport, valorificare, recuperare/reciclare, eliminare sunt suportate de către autoritatea administrației publice locale”. Garda de Mediu a amendat primăria pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile, iar amenda o vom plăti cu toții, nu doar domnul Robu, deși dumnealui este vinovat”, a afirmat Rodica Militaru, membru în biroul local al USR Timișoara.

Totodată, USR Timișoara amintește și despre faptul că există persoane fizice și juridice care nu au contract cu Retim sau, dacă au, declară mai puține persoane în contract, iar în aceste condiții, scapă de gunoi cum pot, lăsându-l la colț de stradă sau lângă pubelele vecinilor. Reprezentanții partidului susțin că Primăria Timișoara are instrumentul legal de a impune încheierea unui contract pentru ridicarea deșeurilor și că problema celor fără contracte cu operatorul de salubrizare poate fi rezolvată prin impunerea unei taxe speciale, pe care s-o vireze ulterior operatorului.

“Doar că Primăriei Timișoara nu i-a păsat că doar unii plătesc ridicarea gunoiului, deși toți îl produc. În loc să se certe pe Facebook cu Garda de Mediu, domnul Robu putea să intervină și să-i sancționeze pe cei care nu au contract cu Retim. Sau să le vorbească cetățenilor despre importanța colectării selective, despre campaniile de curățenie pe care le desfășoară Retim sau pur și simplu să le explice că locul gunoiului nu e la marginea străzii. În concluzie, nu avem salubrizare stradală, nimeni nu mai ridică gunoiul din rampele clandestine și nici nu verifică dacă populația are sau nu contract cu Retim. Toate aceste responsabilități cad în sarcina autorităților locale. Un primar căruia îi pasă s-ar ocupa de problemele reale ale orașului, în loc să stea pe Facebook și să-și numere golurile”, a conchis Rodica Militaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.