Nicolae Robu vrea urgent descentralizare: „Este de neimaginat să nu rămână la...

Nicolae Robu vrea urgent descentralizare: „Este de neimaginat să nu rămână la bugetele locale minimum 60% din impozitul pe venit”

1
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu a postat, astăzi, un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care solicită trecerea urgent la descentralizare. Edilul Timișoarei este nemulțumit de faptul că Guvernul ar încerca să lase primăriile fără bani de investiții prin luarea la bugetul central a unor cote mai mari din impozitul pe venit.

„Întoarceți-vă din mersul în contra curent! Opriți centralizarea și treceți urgent – și așa e târziu – la descentralizare reală! Constituția României statuează clar descentralizarea și subsidiaritatea ca valori de bază în organizarea și funcționarea statului și administrațiilor publice locale. Experiența țărilor europene dezvoltate confirmă categoric aceste valori! Din păcate, la aproape 30 de ani de la Revoluție, în România continuăm să păstrăm un centralism extrem de neproductiv, ba, pe alocuri, asistăm chiar la consolidări și, mai mult, la extinderi ale lui! Să fie clar: în democrație, doar prin descentralizare se poate funcționa rațional, eficient, doar descentralizarea responsabilizează! Nivelurile cele mai aproape de cetățeni – Primăriile – sunt cele care cunosc cel mai bine nevoile, iar cei ce le deservesc -primari, consilieri locali și angajați- n-au alternativa de a nu se comporta responsabil, fără a fi taxați, pentru că asupra lor se manifestă permanent, nemijlocit, presiunea, controlul și cenzura cetățenilor.


Descentralizarea trebuie, însă, corect înțeleasă! La administrațiile publice locale trebuie trecute nu numai responsabilități, deci costuri, ci simultan prerogative și resurse! Evident, cu dare de socoteală corespunzătoare”, a scris primarul Timișoarei, pe rețeaua de socializare.

De asemenea, Nicolae Robu a precizat că este de „neimaginat” ca în România anului 2019 să nu rămână la bugetele locale minimum 60% din impozitul pe venit. Edilul susține că ar fi corect să rămână, de fapt, aproape 67%.

„În contextul discuțiilor despre bugetul pe 2019, este total inacceptabilă încercarea Guvernului de a lăsa Primăriile fără bani de investiții prin luarea la bugetul central, respectiv la bugetele județene a unor cote părți atât de mari din impozitul pe venit, principala sursă a bugetelor locale! Este de neimaginat ca în România anului 2019 să nu rămână la bugetele locale, la nivel de primării, minimum 60% din impozitul pe venit încasat pe raza unității administrativ-teritoriale în cauză! Corect ar fi, după calcule matematice riguroase, să rămână 66.8%, pentru a se compensa integral scăderea cauzată de reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%! Dar ce-i de la 60% în sus, poate, totuși, fi considerat acceptabil! Evident, cu condiția de a nu se pune în cârca locală noi costuri, inventate acum sau care până acum au fost în sarcina Guvernului”, a detaliat Nicolae Robu.

1 COMENTARIU

  1. atunci să fie în cartierele timisoarei si proiecte susținute de comunitate, pe principiul prioritizării investițiilor în mod descentralizat și nu prin dezvoltare în forță doar în anumite cartiere…!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.