„Noaptea ideilor”, un eveniment în premieră la Timișoara

„Noaptea ideilor”, un eveniment în premieră la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Institutul Francez începe anul cu un eveniment în premieră la Timişoara, „Noaptea Ideilor”, care îşi propune să pună în discuţie mari subiecte ale lumii contemporane, în cadrul unei dezbateri internaţionale. „Noaptea Ideilor” a fost iniţiată în 2016, la Paris, iar tema din acest an, care va fi abordată simultan de lăcaşuri de cultură sau ştiinţă din peste o sută de oraşe, printre care şi cele din România în care funcţionează Institutul Francez şi filialele sale, se intitulează „Faţă în faţă cu prezentul” (Face au présent). La Timişoara vor avea loc întâlniri atât pentru cei mari, cât şi pentru ei mici.

Masă rotundă la Universitatea de Vest

Universitatea de Vest din Timişoara va fi gazda unei mese rotunde care va avea loc în 31 ianuarie, la ora 18,00, iar invitaţii, francezi şi români, vor încerca să găsească răspunsuri la întrebarea „Viitorul Europei se decide, oare, în România?”, ţară care asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a acestui an. Dintre toate ţările Europei centrale şi răsăritene, România este cea mai ataşată de Uniunea Europeană şi nu doreşte o reîmpărţire a Europei în două, în contextul în care, în mai multe ţări central-europene din fostul bloc comunist, euroscepticismul câştigă din ce în ce mai mult teren.

Subiectul va fi dezbătut de invitaţi de seamă, printre participanţi numărându-se  istoricul, eseistul şi jurnalistul francez Thierry Wolton, profesor la École Supérieure de Commerce de Paris şi preocupat în mod special de istoria regimurilor comuniste, de războiul rece şi de influenţa sovietică în occident, jurnalista franceză Aline Fontaine, care locuieşte în România şi este corespondent al publicaţiei La Croix şi al TV5 Monde, Mircea Mihăieş, profesor la Universitatea de Vest, scriitor şi eseist, şi Laurenţiu Ştefan, doctor în ştiinţe politice, profesor şi cercetător la UVT şi unul dintre fondatorii Societăţii Române de Ştiinţe Politice.

Discuţiile vor fi moderate de Silviu Rogobete, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii de Vest şi fost diplomat.


Ei vor încerca, în primul rând, să aducă în discuţie argumentele care i-ar motiva pe români să creadă în continuare în Europa. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, iar pentru invitaţii străini se asigură traducerea.

Noaptea Ideilor pentru cei mici va avea loc la Institutul Francez, unde copiii cu vârste cuprinse între 4 şi 7 ani vor petrece o seară în pijamale, începând cu ora 19,00, şi vor fi provocaţi să descopere prezentul prin yoga şi lectură. Participarea este gratuită şi rezervată posesorilor cardului CulturaPlus, iar înscrierile se fac la adresa de mail mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro, numărul locurilor fiind limitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.