Bijuterie arhitecturală distrusă. Acoperișul unei clădiri istorice neglijate s-a prăbușit VIDEO

Bijuterie arhitecturală distrusă. Acoperișul unei clădiri istorice neglijate s-a prăbușit VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

O parte importantă din acoperişul uneia dintre cele mai valoroase clădiri din Băile Herculane s-a prăbuşit zilele trecute. Incidentul de la clădirea de patrimoniu care a găzduit Băile Imperiale „Neptun” a fost semnalat de arhitecții care formează echipa Herculane Project, care încearcă să demareze lucrări de conservare.

Acest lucru nu poate fi făcut, însă, pentru că proprietarii terenului de sub clădire nu îşi dau acordul. „Este un adevărat şoc. Din păcate este o veste extrem de proastă pentru noi. Zone care erau prioritare s-au prăbuşit. Este vorba despre structura şarpantei de la o intrare secundară şi zidul structural de sprijin, din spate. Şarpanta turnului este grav avariată. Acum pericolul public este iminent şi aş recomanda ca lumea să evite zona, până la consolidare. De acum, ploaia si zăpada vor produce daune şi mai mari. Am semnalat această situaţie şi administraţiei locale şi am încercat să aflăm răspunsuri în ceea ce priveşte dreptul de superficie, dar şi în ce fază se află împrumutul pentru a pune în siguranţă această clădire.


Am solicitat în scris să primim răspunsuri, pentru că suntem aici ca să ajutăm comunitatea. E foarte important să găsim o soluţie”, a declarat Oana Chirilă, de la Herculane Project, pentru adevarul.ro. Aceasta a mai avertizat că mai sunt zone care ar putea ceda în această perioadă.

Primarul staţiunii Băile Herculane spune, conform sursei citate, că demersul juridic în procesul cu proprietarii terenului, pentru obţinerea dreptului de a interveni la clădire, este blocat de un acord pe care ar trebui să-l primească de la Ministerul Culturii. „Aşteptăm un acord de la Ministerul Culturii, pentru a continua acest demers. Încă nu suntem proprietari pe teren. Avem dreptul de punere în siguranţă, avem autorizaţia de construcţie, dar ar trebui să avem şi acordul proprietarilor terenului şi până acum nu îl avem. Documentul din partea Ministerului Culturii ne este necesar în procesul civil pentru a obţine dreptul de superficie. Solicitarea la minister a fost făcută în urmă cu două, trei luni” a declarat Cristian Miclău, primarul de la Băile Herculane.

Sursa foto și video: Facebook / Herculane Project

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.