DIICOT: Modificările legilor Justiției pun Parchetul în imposibilitatea de a-și realiza atribuțiile

DIICOT: Modificările legilor Justiției pun Parchetul în imposibilitatea de a-și realiza atribuțiile

0
DISTRIBUIȚI

Procurorii DIICOT au decis, miercuri, în Adunarea Generală, ralierea și susținerea punctelor de vedere emise de către procurorul general cu referire la OUG pe legile justiției, precizând că modificările ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-și realiza atribuțiile.

„În urma consultărilor procurorilor prezenți în cadrul Adunării Generale, aceștia au decis în unanimitate ralierea și susținerea punctelor de vedere emise de către Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și de Secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în sensul că, modificările aduse Legilor justiției contravin arhitecturii instituționale stabilite prin Constituție și ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-și realiza atribuțiile specifice, prevăzute de Constituția României și legile organice”, arată DIICOT, printr-un comunicat de presă.

Și DNA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modalitatea pripită de adoptare a ordonanței de uregnță pe legile justiției, dar și cu privire la conținutul acestuia, procurorii anticorupție atrăgând atenția că interzicerea delegărilor în funcțiile de conducere va bloca activitatea Direcției.

OUG pentru legile justiției care prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuțiile șefului Secției de anchetă.


Una dintre prevederi arată că șeful Secției de anchetă poate dispune asupra tuturor soluțiilor cu magistrați. Este modificată și procedura de numire în funcție a procurorilor de rang înalt, astfel că aceștia nu mai primesc aviz din partea Secției de procurori a CSM, ci din partea plenului Consiliului.

O altă schimbare importantă se referă la delegările în funcțiile de conducere ale parchetelor. Astfel, potrivit noii OUG, procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedintele României. În prezent, Călin Nistor, adjunctul DNA, este delegat în funcția de șef al Direcției, deoarece Președintele Klaus Iohannis a refuzat numirea Adinei Florea pe această funcție. În prezent, Adina Florea este la Secția de anchetare a magistraților.

Până la ora transmiterii știrii, ordonanța de urgență nu a fost publicată în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.