Inaugurare oficială a Centrului Naţional Olimpic de handbal de la Timişoara. Juniorii...

Inaugurare oficială a Centrului Naţional Olimpic de handbal de la Timişoara. Juniorii din zonă, pregătiţi de un spaniol pentru a ajunge la Paris sau Los Angeles

0
DISTRIBUIȚI

Rămas în spate, în comparaţie cu fetele, handbalul masculin românesc încearcă să revină unde a fost prin noile centre de pregătire dedicate juniorilor. Cel de la Timişoara a fost deschis oficial astăzi şi reuneşte 18 tineri talentaţi din zonă. Scopul final e ca puştii de aici să facă parte din naţionala României la Jocurile Olimpice de peste cinci sau nouă ani.

Preşedintele FR Handbal, Alexandru Dedu, Mihai Covaliu, şeful COSR, şi Alexandru Folker, fostă glorie a Politehnicii, au fost printre personalităţile prezente la inaugurarea CNOPJ (Centrul Naţional Olimpic de Pregătire) Timişoara. E al treilea proiect de acest gen din cele patru dorite în total de către Federaţia Română de Handbal. Cei 18 tineri din Banat sunt pregătiţi de un antrenor spaniol Jordi Girault şi se vor antrena în principal în bătrâna sală „Constantin Jude”.

„Timişoara e un centru de handbal de foarte mulţi ani, are afinităţi vechi vizavi de sporturile de echipă, este o putere economică… Considerentul geografic e foarte important. Încercăm să fim bine dispuşi la nivel naţional pe care-l deschidem. E al treilea Centru pentru băieţi, ne mai dorim unul în zona Moldovei… În momentul în care noi am început selecţia pentru acest Centru, cei de la Timişoara începuseră deja selecţia. E un antrenor bun, care a obţinut rezultate şi în care FRH are încredere”, a declarat Alexandru Dedu, la rândul său un fost polist.

La eveniment a participat şi fosta glorie a handbalului bănăţean şi naţional, Alexandru Folker. „Mă bucur că sunt în România în acest timp, când se înfiinţează un Centru Olimpic chiar la Timişoara. Mi-aş fi dorit să existe şi pe vremea mea, dar nici cu Liceul 4 nu mi-e ruşine. …Dedu a spus: muncă, muncă, muncă, dar eu spun că trebuie să aibă şi inimă… După Campionatul Mondial din 1974 toată lumea voia să se antreneze cu noi. Francezii ne invitau pe Insula Reunion cu două echipe.


Mult timp în România s-a neglijat această pregătire la băieți. Francezii ne-au luat-o înainte. Să învățăm de la ei, nu este o rușine. Uitaţi-vă la Karabati, ce jucători scot… Să ne uităm la academiile lor de handbal. Francezii spuneau: Les Roumains, c’est une nation de handbal. Les jouers roumains sont de race et de clase. Aş vrea să ajungem ca înainte… Handbalul românesc are mai multe probleme”, a spus Folker.

Mihai Covaliu spune că ţinta tinerilor trebuie să fie Paris 2024 sau Los Angeles 2028. „Felicit autorităţile din Timişoara, FRH, pentru această iniţiativă, acestor copii vreau să le spun că au început pe un drum foarte foarte frumos, care îi poate duce la Jocurile Olimpice. Jocuri în 2024 la Paris sau 2028 la Los Angeles, bornele sunt fixate, ei ştiu unde pot ajunge, depinde de ei să muncească, să fie serioşi şi să viseze la acest vis olimpic de a reprezenta România la cea mai importantă competiţie de pe planetă… Am ţinut cont de condiţii, de infrastructura care e pusă la dispoziţie, proiectele pe care domnul prima Robu le are aici, Timişoara trebuie să redevină un pol…”, a adăugat şeful Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Nu a lipsit nici primarul Nicolae Robu, care a vorbit despre cum clubul sportiv municipal a „salvat-o” pe Politehnica la handbal: „E o şansă mare pentru copiii noştri să se pregătească. Timişoara e un oraş cu mare tradiţie în handbal, în general a dovedit că iubeşte sportul, loc al performanţelor importante. Din păcate de-a lungul timpului sunt oscilante… Eu mă bucur că am reuşit să salvăm echipa de handbal. Prin SCM echipa şi-a revenit şi suntem în poziţii onorabile. Desigur noi aspirăm mai sus… Copiii, în orice caz, vor avea şanse deosebite să fie antrenaţi de oameni extraordinari şi să ajungă să facă parte din lotul naţional şi, de ce nu, să-şi aducă aportul să e facă pe noi românii fericiţi…”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.