Angajații din Penitenciarul Timișoara anunță mai multe proteste. De ce sunt nemulțumiți

Angajații din Penitenciarul Timișoara anunță mai multe proteste. De ce sunt nemulțumiți

0
DISTRIBUIȚI

penitenciar timisoara

Angajații din cadrul Penitenciarului “Popa Șapcă” din Timișoara intenționează să organizeze mai multe acțiuni de protest pe termen nedeterminat. Potrivit Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciarul Timișoara, angajații sunt nemulțumiți de faptul că salariile le-au fost diminuate.

“Cu toate că, în anul 2019, în tot sistemul public sunt asigurate prin buget (fiind achitate integral) drepturile salariale, inclusiv creșterile salariale prevăzute de Legea-cadru nr 153/2017, dar și alte creșteri suplimentare (educație), în sistemul penitenciar, începând cu 01.01.2019 au fost sistate de la plată: orele suplimentare necompensate cu timp liber, decontarea cheltuielilor turistice (echivalent vouchere vacanță), majorarea pentru misiuni speciale, precum și plata sentințelor judecătorești; de asemenea, nu au fost acordate majorările legale privind normele de hrană și echipament”, a arătat Marius Duricu președintele SNLP Timișoara.

Prin urmare, angajații nemulțumiți au luat decizia de a organiza mai multe acțiuni. Astfel, începând cu data de 11 aprilie, aceștia au refuzat să mai muncească suplimentar în tot sistemul penitenciar.


Acest lucru “generează blocarea activității în maxim 10 zile; funcționarea sistemului penitenciar depinde de munca suplimentară”.

De asemenea, SNLP și-a exprimat dezacordul privind depășirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2019, conform legislației și negocierilor colective în vigoare, iar în perioada următoare urmează să se organizeze mitinguri succesive în toate unitățile din sistemul penitenciar, precum și un protest în Piața Victoriei, la care sunt așteptate 3.000 de persoane.

“Refuzul muncii suplimentare exprimat de salariați, sub protecție și coordonare sindicală, dublat de refuzul exprimat de sindicate în privința depășirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje în activitate începând cu 22-23 aprilie 2019. În fiecare lună, schimburile operative din sistem, dar și alte categorii de angajați, înregistrează ore suplimentare de muncă care nu pot fi compensate cu timp liber și nici plătite având în vedere bugetul insuficient, alocat pentru 2019. Simplul refuz de a munci în plus exprimat de angajați, aduce angajatorii în situația de a nu putea asigura corespunzător misiunile de pază, escortare și supraveghere cu respectarea programului zilnic, a legislației aplicabile și regulamentelor specifice. Angajatorii care, din lipsa resurselor umane disponibile, vor săvârși abuzuri prin încălcarea legislației și regulamentelor expunând personalul la riscuri nejustificate, vor răspunde legal, disciplinar, dar și în relația cu mass-media și opinia publică”, scrie în comunicat.

Reprezentanții SNLP Timișoara au și câteva revendicări, printre care adoptarea statutului polițistului de penitenciare, plata muncii suplimentare, plata cheltuielilor turistice, actualizarea normelor de hrană și echipament, precum și stoparea suprasolicitării personalului, ca soluție pentru lipsa de resurse umane și financiare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.