O altfel de „Școala altfel”. Liceeni timișoreni, experimente cu public pentru popularizarea...

O altfel de „Școala altfel”. Liceeni timișoreni, experimente cu public pentru popularizarea fizicii FOTO

19
DISTRIBUIȚI
<


p>

O echipă de elevi ai Colegiului Naţional „C.D. Loga” alcătuită din 21 de elevi concurează, în acest an, la categoria „Abilităţi de viaţă” din cadrul programului Şcoala Altfel, cu proiectul „Magia fizicii în viaţa de zi cu zi”, care le-a oferit prilejul de a fi deopotrivă elevi, profesori, colegi, prezentatori, exploratori sau ascultători, de a învăţa lucruri noi atât despre ei înşişi cât şi despre ceilalţi sau despre viaţă. Proiectul s-a desfăşurat în mai multe localităţi, la copii din diferite medii sociale şi diferite clase, unde elevii de la „C.D. Loga” au prezentat acestora fizica sub forma unor experimente amuzante.

Toate experienţele făcute în faţa privirilor admirative ale „spectatorilor”, aparent adevărate magii, au ca explicaţie fenomene fizice, ascunse în spatele a ceea ce se vede şi pare, pentru necunoscători, inexplicabil. Protagoniştii „magicieni” au prezentat peste 30 de „trucuri”: au demonstrat, printre altele, cum pot intra 10-15 baloane într-o găleată fără să se spargă, au „refăcut” în mod miraculos un pahar făcut ţăndări după ce cioburile au fost aruncate într-un vas cu ulei ori au arătat cum o minge din cauciuc elastic se sparge ca un bibelou de porţelan după ce este introdusă în azot lichid.

Demonstraţiile au fost făcute la Şcoala gimnazială nr. 12 Măguri, unde există o comunitate numeroasă de ţigani şi la Şcoala cu clasele I-VIII din Sudriaş, la colegiile naţionale din Buziaş şi „Iulia Hasdeu” din Lugoj, dar şi în faţa colegilor de la colegiul la care învaţă.

Echipa „Physics Show” a fost coordonată de profesorul de fizică Sandu Golcea, secondat de colegii săi prof. Sorin Scurtulescu, ing. Dragan Popovici, prof. fizică Alice Ivan Fernolend şi psiholog şcolar Cristina Curea şi a beneficiat de spijinul conf. dr. Mădălin Bunoiu şi prof. Marin Popescu de la Universitatea de Vest şi al ing. Nicolae Mirică de la National Institute for Research and Development in Electrochemistry and Condensed Matter.

Din anul 2014, echipele de elevi coordonate de prof. dr. Sandu Golcea au participat la diferite secţiuni ale programului Şcoala Altfel şi au reuşit, cinci ani la rând, să se claseze pe primul loc cu proiectele alese.

Foto: Sorin Scurtulescu

19 COMENTARII

 1. Pentru mine activitățile care s-au desfășurat în perioada „săptămâna altfel”, au reprezentat încă cinci zile care au dus la descoperirea unor noi cunoștințe, în special prin experimentele interesante pe care le-am făcut chiar eu și colegii mei la fizică, alături de profesorul nostru. Am vizitat și alte locuri unde am prezentat aceste experimente și sunt sigură că această săptămână va rămâne în amintirea mea drept una plăcută și poductivă.

 2. Mi-a placut enorm sa iau parte la acest proiect.Nu cred ca voi putea uita de aceasta saptamana vreodata.Am fost socat si eu de cateva din experimentele colegilor mei.Experimentele desi stiintific sunt banale, au un efect puternic asupra celor din jur. Acestia la randul lor facandu-le altora, reusim sa aratam unui numar cat mai mare de oameni cat de grozava poate fi fizica.

 3. Activitatea realizată de domnul profesor Golcea a fost o experiență unică. Atat spectatorii cât și participanții au fost vrăjiți de experimentele sugerate de domnul profesor. O să îmi amintesc cu mult drag de aceasta activitate.

 4. Experiența oferită de participarea la activitățile din această săptămână a fost, pentru mine, una inedită. M-am bucurat nespus atat de posibilitatea de a socializa cu elevii diferitelor școli ale județului Timiș, cât si de oportunitatea de a lua parte la experimente fascinante.

 5. A fost o saptamana cu totul diferita si cu siguranta nu o voi uita foarte curand. In urma acestui proiect am invatat ca fizica poate fi si distractiva, odata pusa in practica. Consider ca experimentele stiintifice, cu toate care necesita doar putin antrenament si anumite cunostiinte, au fost ceva deosebit atat pentru cei carora le-au fost prezentate, cat si pentru noi, cei care le-am prezentat.

 6. Activitatea din “Saptamana altfel”, la care am participat si eu a fost o experienta de neuitat. Am colindat locuri noi si am intalnit oameni pe care am incercat sa ii facem sa se simta cat mai bine si sa invete cateva lucruri noi. Este un proiect ce va ramane in mintea mea timp de multa vreme.

 7. Pot afirma cu certitudine ca activitatea la care am luat parte alaturi de domnul profesor Golcea a fost o experienta deosebita si interesanta.Mi a placut sa reproduc experimentele si sa vizitam diferite imprejurimi.A fost atat distractiv cat si educativ.

 8. Pot sa afirm cu certitudine ca activitatea la care am luat parte alaturi de domnul profesor Golcea a fost o experienta deosebita si interesanta.Mi-a placut sa reproduc experimente si sa vizitez diferite imprejurimi.A fost atat distractiv cat si interesant.

 9. Săptămâna altfel petrecuta cu domnul profesor Sandu Golcea a fost una dintre cele mai interesante de pana acum. Sper ca și la anul sa iau parte la activitățile organizate de dansul pentru ca sunt foarte interesante iar astmosfera este una foarte plăcută și relaxanta, chiar dacă este vorba de experimente fizice!

 10. A fost o experiență interesantă,am învățat că legile fizicii pot fi foarte utile în diferite situații.
  Am vizitat localități din apropierea Timişoarei,atmosfera a fost relaxantă şi sper să mai am ocazia de a mă bucura de o asemenea experienţă!

 11. A fost o plăcere sa particip la Physics Show, a fost o experiența unica și inedită. Am învățat niște lucruri noi intr-un mod foarte interactiv și amuzant. Am avut o echipa minunata coordonata foarte bine și antent de domnii noștri profesori. Am fost in locuri noi și am întâlnit o mulțime de persoane noi. Pentru mine această experiența a fost una foarte plăcută din toate punctele de vedere și ma bucur ca am participat.

 12. Cand am intrat la liceul Loga din Timisoara auzisem ca domnul profesor Sandu Golcea este un profesor sever, la care notele de trecere se iau cu dificultate. Primul an, intr-adevar a fost mai greu, deoarece nici noi nu il cunosteam, decat din auzite, dar nici dumnealui nu stia prea multe despre noi. Cu trecerea anilor, din omul dur si rigid pe care il vedeam am ajuns sa vedem o personalitate interesanta pot spune. Domnul Golcea este in continuare un profesor corect, dar micile sale glume sau povestile pe care ni le povesteste ne face sa vedem mai mult un exemplu de om care a excelat si a muncit mult pentru ceea ce are, motiv pentru care il respectam.
  Saptamana Altfel a fost o experienta placuta, s-au legat prietenii si s-au impartasit povesti. Ma bucur ca am putut asista la experimente si am invatat practic formule pe care nu le puteam intelege complet din caiet. Cu siguranta cu totii ne am simtit bine si m-as bucura sa mai pot participa pe viitor la aceasta activitate.

 13. Prima oară când am auzit despre Physics Show de la colegii mai mari (eu fiind în primul meu an de liceu), mă întrebam “Oare ce o fi așa de interesant? De ce toți spun că e așa distractiv?”. Anul acesta am văzut cu ochii mei că ceea ce spuneau colegii mei este adevărat. Am participat la acest proiect inițiat de domnul profesor Sandu Golcea descoperind lucruri noi despre fizică, în special că aceasta poate fi atât distractivă, cât și aplicată în viața de zi cu zi. Am realizat împreună cu echipa experimente foarte interesante și am interacționat cu elevi din diferite școli ale județului Timiș. A fost o experiență minunată pe care aș repeta-o de nenumărate ori.

 14. Saptamana altfel a fost o experienta frumoasa, cu domnul profesor Golcea, un profesor excelent si o persoana cu calitati de invidiat . In saptamana altfel am avut de reprodus diferite experimente care au fost foarte interesante . Pot sa spun ca a fost o experienta foarte frumoasa si interactiva si ma bucur ca am putut sa iau parte la ea sper ca pe viitor sa pot sa mai particip .

 15. Personal, experiența Scoala Altfel a fost una dintre cele mai interesante activități la care am luat parte in cadrul școlii. Am cunoscut oameni noi, am învățat cum sa ma descurc intr-o echipa și am descoperit frumusețea fizicii prin experimentele pe care le-am făcut împreuna cu colegii mei. As retrăi cu drag aceasta experiența.

 16. Personal, experiența Scoala Altfel a fost una dintre cele mai interesante activități la care am luat parte in cadrul școlii. Am cunoscut oameni noi, am învățat cum sa ma descurc intr-o echipa și am descoperit frumusețea fizicii prin experimentele pe care le-am făcut împreuna cu colegii mei. As retrăi cu drag aceasta experiența.

 17. Când am intrat la liceul C.D Loga am auzit despre Physics Show și mi sa părut o idee geniala. Iar peste câțiva ani am ajuns chiar sa particip la acest show. A fost una dintre cele mai frumoase și interesante experiențe din viața mea. M-am simțit atât de bine și am învățat atâtea lucruri noi. Nu cred ca ii voi putea multumi vreodată domnului profesor Golcea pentru șansa pe care mi-a oferit-o de a participa la acest eveniment.

 18. Faptul ca am facut parte din acest show mi-a adus o multime de experiente frumoase alaturi de colegii mei si de domnul profesor Sandu Golcea, de la care mereu ai ceva nou de invatat. A fost minunat sa realizez experimente si am invatat foarte multe din ele. Abia astept sa le repetam!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.